Trupul lui Pablo Neruda, reînhumat pe țărmul Oceanului Pacific
https://www.ziarulmetropolis.ro/trupul-lui-pablo-neruda-reinhumat-pe-tarmul-oceanului-pacific/

Rămăşiţele pământeşti ale lui Pablo Neruda au fost reînhumate pe ţărmul Oceanului Pacific, în grădina casei sale din Isla Negra, pe coasta centrală chiliană. În urmă trei ani, trupul scriitorului fusese exhumat pentru a clarifica dacă poetul a fost asasinat în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2016

Ceremonia a avut loc în prezența unui grup restrâns de rude. Sicriul acoperit cu drapelul chilian și un buchet de trandafiri albi a fost purtat prin grădina în care Pablo Neruda a compus atâtea versuri memorabile.

Scriitorul s-a întors, astfel, definitiv, la Isla Negra, în grădina reședinței sale cu vedere spre mare, alături de rămășițele ultimei sale soții, Matilde Urrutia.

„Pentru noi nu este vorba de o înhumare. A se întoarce aici, în fața mării, nu înseamnă a muri, ci a trăi”, a declarat EFE Raúl Bulnes, președintele Fundației Neruda.

Primele funeralii ale poetului la Santiago de Chile, într-o zi cenușie de 25 septembrie 1973, au devenit unul din primele acte politice împotriva dictaturii. Cei care îl însoțeau atunci pe ultimul drum au început să intoneze „Internaționala”.Pablo Neruda

Oceanul Pacific, atât de prezent în versurile sale, a prezidat întoarcerea marelui poet la malul său, într-un moment în care este pe cale să se încheie investigația care încearcă să clarifice circumstanțele morții sale.

A existat suspiciunea că Pablo Neruda, care a murit la 12 zile după lovitura de stat dată de Augusto Pinochet care l-a îndepărtat pe Salvador Allende în anul 1973, ar fi putut fi otrăvit.

Cauza oficială a decesului a fost cancer de prostată, dar dosarul său medical se spune că ar fi dispărut. Laboratoarele din Canada și Danemarca analizează ADN ‘stafilococului auriu’, un microorganism rezistent la penicilină, descoperit în osemintele lui Neruda, pentru a determina dacă bacteria se afla în corpul poetului înainte de a fi internat la spital.

Enigma ar putea fi elucidată săptămâna viitoare, totuși surse apropiate anchetei au asigurat EFE că este aproape imposibil să se determine cum și în ce împrejurări a ajuns bacteria în organismul poetului.

Foto: Pablo Neruda reînhumat – facebook

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.

06
/11
/20

„Bine ai venit în America!” de Linda Boström Knausgård, „Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină” de Fang Fang și „Zâmbește” de Roddy Doyle sunt trei dintre cărțile pe care vi le recomandăm în această lună. Două romane a căror acțiune are pe fundal orașul Napoli completează lista.