Trupul lui Pablo Neruda, reînhumat pe țărmul Oceanului Pacific
https://www.ziarulmetropolis.ro/trupul-lui-pablo-neruda-reinhumat-pe-tarmul-oceanului-pacific/

Rămăşiţele pământeşti ale lui Pablo Neruda au fost reînhumate pe ţărmul Oceanului Pacific, în grădina casei sale din Isla Negra, pe coasta centrală chiliană. În urmă trei ani, trupul scriitorului fusese exhumat pentru a clarifica dacă poetul a fost asasinat în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet.

Un articol de Petre Ivan|27 aprilie 2016

Ceremonia a avut loc în prezența unui grup restrâns de rude. Sicriul acoperit cu drapelul chilian și un buchet de trandafiri albi a fost purtat prin grădina în care Pablo Neruda a compus atâtea versuri memorabile.

Scriitorul s-a întors, astfel, definitiv, la Isla Negra, în grădina reședinței sale cu vedere spre mare, alături de rămășițele ultimei sale soții, Matilde Urrutia.

„Pentru noi nu este vorba de o înhumare. A se întoarce aici, în fața mării, nu înseamnă a muri, ci a trăi”, a declarat EFE Raúl Bulnes, președintele Fundației Neruda.

Primele funeralii ale poetului la Santiago de Chile, într-o zi cenușie de 25 septembrie 1973, au devenit unul din primele acte politice împotriva dictaturii. Cei care îl însoțeau atunci pe ultimul drum au început să intoneze „Internaționala”.Pablo Neruda

Oceanul Pacific, atât de prezent în versurile sale, a prezidat întoarcerea marelui poet la malul său, într-un moment în care este pe cale să se încheie investigația care încearcă să clarifice circumstanțele morții sale.

A existat suspiciunea că Pablo Neruda, care a murit la 12 zile după lovitura de stat dată de Augusto Pinochet care l-a îndepărtat pe Salvador Allende în anul 1973, ar fi putut fi otrăvit.

Cauza oficială a decesului a fost cancer de prostată, dar dosarul său medical se spune că ar fi dispărut. Laboratoarele din Canada și Danemarca analizează ADN ‘stafilococului auriu’, un microorganism rezistent la penicilină, descoperit în osemintele lui Neruda, pentru a determina dacă bacteria se afla în corpul poetului înainte de a fi internat la spital.

Enigma ar putea fi elucidată săptămâna viitoare, totuși surse apropiate anchetei au asigurat EFE că este aproape imposibil să se determine cum și în ce împrejurări a ajuns bacteria în organismul poetului.

Foto: Pablo Neruda reînhumat – facebook

10
/06
/16

„Evul Mediu a rămas, dacă nu meseria mea, hobby-ul meu – şi tentaţia constantă –, şi îl văd în toate, transpărând în lucrurile de care mă ocup, care nu par medievale şi totuşi sunt.” (Umberto Eco)

06
/06
/16

Cea de a XI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, desfășurată în perioada 1 - 5 iunie la Romexpo, și-a închis porțile, organizatorii și reprezentanții editurilor raportând vânzări mai mari decât la ediția din 2015 a târgului.

03
/06
/16

Cartea „Naufragii”,  de Akira Yoshimura (Humanitas Fiction, 2016) este dintre acele întâmplări rare cu forţa de a deveni o bornă. Viaţa cititorului se împarte firesc: înainte şi după „Naufragii”.

03
/06
/16

Unul dintre cele mai așteptate momente ale ediţiei din acest an a Bookfest îl constituie masa rotundă dedicată lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist contemporan israelian, ale cărui cărți au fost traduse cu succes în seria de autor de la Editura Humanitas Fiction. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18.00, la Scena AGORA.

01
/06
/16

La cele peste 30 de evenimente Humanitas din cadrul Bookfest (1-5 iunie), desfăşurate la standul editurii, la standul Israelului - ţara invitată de onoare, şi la Scena Agora, vor vorbi Ana Blandiana, Fania Oz- Salzberger, Lucian Boia, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Teodor Baconschi, Ioana Pârvulescu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Radu Paraschivescu, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Andrei Cornea, Tatiana Niculescu Bran, Radu Vancu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Ciotloş, Dan-Liviu Boeriu, Ioan Stanomir.

01
/06
/16

Astăzi, în ziua în care se deschide târgul de carte Bookfest, unde îşi va relansa ultimul roman, Solenoid, scriitorul Mircea Cărtărescu împlineşte 60 de ani. Tot astăzi îşi serbează ziua de naştere şi soţia sa, poeta Ioana Nicolaie.

31
/05
/16

Fotografii, scrisori de la prieteni și iubiți, unele manuscrise inedite, în total 120 de documente, martore ale iubirilor și ale activității scriitorului francez Marcel Proust, au fost scoase la licitație de casa Sotheby's la Paris.

30
/05
/16

Israel, țara invitată de onoare la ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest (1-5 iunie), le propune iubitorilor de carte să își inventarieze, iar apoi să își lanseze visele. Pornind de la motto-ul ales pentru a promova prezența Israelului la Bookfest – „Never Stop Dreaming” –, organizatorii au ales să construiască standul sub forma unei fabrici de vise: vizitatorii sunt invitați să își aștearnă gândurile pe hârtie, pentru ca apoi, printr-un mecanism secret, acestea să fie lansate în aer.

29
/05
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale, Iulian Tănase povestește despre textele revelatorii, despre poeziile (proaste) din tinerețe  și despre o buclă a sincronicității cu un anume domn Gwyn. 

28
/05
/16

„Ea şi El. Biografia unei relaţii”, cea mai noua apariție din Seria de autor Aurora Liiceanu de la Edituira Polirom, va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2016, sîmbătă, 4 iunie, ora 16.00, la standul Editurii Polirom, pavilionul C2, Romexpo.

26
/05
/16

ÎN BIBLIOTECA MEA Ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) şi scriitorul Andrei Crăciun se pregăteşte să lanseze a doua carte din seria Baricadele, în care îşi strânge publicistica risipită în paginile gazetelor în ultimii unsprezece ani, dându-i o nouă viaţă în volum.