„Tu și Teatrul” deschide stagiunea la Bacău
https://www.ziarulmetropolis.ro/tu-si-teatrul-deschide-stagiunea-la-bacau/

Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău organizează, în zilele de 18 şi 19 septembrie, evenimentul „Teme şi dileme în monodrama românească”, care deschide calendarul de acţiuni din programul „Tu şi Teatrul”, al stagiunii 2020-2021.

Un articol de Liliana Matei|15 septembrie 2020

Întrucât anul acesta contextul epidemiologic nu a mai permis, ediția a XXVI-a a Bacău Fest Monodrame nu s-a organizat. Însă, în cadrul evenimentului din 18 și 19 septembrie, va avea loc jurizarea textelor finaliste în Concursul de Dramaturgie „Valentin Nicolau”, ediția a VII-a.

Cu același prilej, va avea loc și prezentarea antologiei „Monodrame premiate” Bacău Fest Monodrame 2014-2019, un volum care cuprinde textele câștigătoare de la prima ediție, până la cea din 2019, apărut cu sprijinul Fundației „Camil Petrescu”.

Evenimentul va include și spectacole-lectură, în interpretarea actorilor Teatrului Municipal „Bacovia”, coordonați de regizorul artistic Gheorghe Balint. La manifestările programate în cele două zile va fi prezent și Juriul Bacău Fest Monodrame 2020,  format din Monica Andronescu, critic de teatru, redactor-șef al revistei „Amfiteatru”, Maria Manolescu Borșa, dramaturg, câștigătoarea Concursului de Dramaturgie Monodramă 2019, și Doru Mareș, critic de teatru, secretar literar al teatrului.

Evenimentul va avea loc în parteneriat cu Centrul de Cultură „George Apostu”, fiind organizat în Grădina cu statui a instituției, în limita a 50 de locuri și cu respectarea normelor impuse pentru prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

Intrarea este liberă.

Programul este următorul:

Vineri, 18 septembrie 2020,  Grădina cu statui a Centrului de Cultură „George Apostu”

Ora 17.00 – Prezentarea antologiei „Monodrame premiate. Bacău Fest Monodrame, 2014 – 2019” – Eliza Noemi Judeu, managerul Teatrului Municipal „Bacovia”. Volum apărut cu sprijinul Fundației „Camil Petrescu”

Ora 17.30 – Spectacole – lectură Bacău Fest Monodrame 2020

„Casa de dincolo de ocean”, de Andrei C. Șerban. Interpretează actorul Dumitru Rusu

„Exerciții psihotice de reparare a copilului”, de Andreea Radu. Interpretează actrița Bianca Babașa

„Hai să ne jucăm de-a viața!” de Ana-Sorina Corneanu. Interpretează actrița Minodora Broscoi

Coordonator spectacole – lectură: regizorul Gheorghe Balint

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, Grădina cu statui a Centrului de Cultură „George Apostu”

Ora 11.00 – Spectacole – lectură Bacău Fest Monodrame 2020

„Între noi vinul și imperceptibila accelerare a sângelui” de Edith Negulici. Interpretează actrițele Firuța Apetrei, Nela Zare, Simona Nica

„Sufletul pereche” de Petre Barbu. Interpretează actorii Ștefan Ionescu, Matei Bogdan, Eduard Burghelea.

„Omul de ceață”, de Emil Cătălin Neghină. Interpretează actorii Ștefan Huluba, Bogdan Buzdugan, Vlad Nicolici.

Coordonator spectacole – lectură: regizorul Gheorghe Balint

Ora 12.45 – Colocviu „Teme și dileme în monodrama românească”

Invitați: Juriul Bacău Fest Monodrame 2020 – Concursul de Dramaturgie: Monica Andronescu – critic de teatru, redactor-șef  revista         Amfiteatru”, Maria Manolescu Borșa, dramaturg, câștigătoarea Concursului de Dramaturgie Monodramă 2019, Doru Mareș, critic de teatru, secretar literar al Teatrului Municipal „Bacovia”; Carmen Mihalache, critic de teatru, director al Revistei „Ateneu”; regizorii Sorin Militaru, Octavian Jighirgiu, Gheorghe Balint, Irina Crăiță-Mândră; actorii Teatrului Municipal „Bacovia”.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.