Turneele de poveste continuă în Foișorul din Parcul Bazilescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneele-de-poveste-continua-in-foisorul-din-parcul-bazilescu/

Proiectul „Turnee de poveste în parcurile bucureştene” continuă pe 11 şi 12 septembrie, de la ora 17, în Foişorul din Parcul Bazilescu.

Un articol de Liliana Matei|10 septembrie 2021

Trecătorii vor avea ocazia de a asculta sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 17, ansamblul Croitoru String Virtuosi avându-i în prim plan pe violoniştii Gabriel Croitoru şi Simina Croitoru. Ansamblul s-a născut din dorința de a forma un nucleu de oameni tineri, entuziasti, valoroși, prin care să se continue, la un nou nivel, relația profesională cu foștii studenți a violoniștilor Ioana și Gabriel Croitoru, profesori la Universitatea de Muzică București. În 2016, la inițiativa fiicei lor, violonista Simina Croitoru, se pun bazele ansamblului. Succesul din primii doi ani de activitate i-a făcut să pornească într-o nouă experiență muzicală, cu lucrări românești de mare popularitate, repertoriu cu care au lansat un prim album în 2018. Din programul prezentat în parc nu vor lipsi piese de George Enescu, dar şi C. Dimitrescu – Dans țărănesc, G. Dinicu – Căruța poștei, Hora ceasornicului, Hora mărțișorului, Hora staccato, Hora lui Dobrică, Hora 7 scări și Hora țiganilor.

Duminică, 12 septembrie, de la aceeași, oră 17, cei care se vor plimba prin Parcul Bazilescu se vor întâlni cu proiectul „O harpă de poveste”, un program divers susţinut de cu Adriana Cîlţea – harpă, Petru Pane – clarinet, Mihai Vaida – flaut. O harpă construită în 1827 de faimosul fabricant de instrumente muzicale Erard şi-a început călătoria în România în urmă cu aproape un secol. Prin turneul naţional „O harpă de poveste” această călătorie continuă în zilele noastre, cu o serie de concerte susţinute în întreaga ţară, în săli de concert şi în aer liber, aducând în prim plan un instrument original, păstrat într-o stare excepțională, care aparţine unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iuşceanu-Corjos. În parcurile bucureştene, turneul „O harpă de poveste” ajunge cu o nouă distribuţie, având în prim plan trei instrumente mai rar auzite în această formulă: harpă, clarinet şi flaut . Prin acest proiect ne propunem readucerea parfumului muzical al secolului al XIX-lea, atunci când a fost construit instrumentul, printr-o antologie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul sau împletindu-și particulele sonore cu sunetului de flaut, repertoriul ajungând până în secolul XX.

O invitaţie la a degusta muzica clasică într-o ambianţă relaxată, mai precis 3 weekenduri cu muzică clasică în foişor, este ceea ce propune ediţia specială din septembrie 2021 a proiectului Turnee de poveste în parcurile bucureştene, organizat sub genericul Bucureşti, oraş deschis 2021, în 4/5 şi 18/19 septembrie în Foişorul din Parcul Kiseleff şi 11/12 septembrie în Foişorul din Parcul Bazilescu. Toate concertele încep la ora 17:00.

Genericul Turnee de poveste s-a născut în timp, pe măsură ce lângă „Pianul călător” venea Vioara lui Enescu, lor li se alătura „Flautul fermecat” sau Clasic la puterea a treia – Violoncellissimo, mai recent „O harpă de poveste” sau Croitoru String Virtuosi. Interpreţi de muzică clasică din mai multe generaţii au colindat toată ţara, dar au revenit de fiecare dată în Bucureşti, de unde au plecat, au ieşit în parcuri şi în felurite locuri în aer liber, de câte ori a existat ocazia în ultimii 10 ani. Anul acesta revin în Bucureşti, oraş deschis 2021 cu „Turnee de poveste” în parcurile bucureştene.

Când în capitală are loc Festivalul „George Enescu”, noi încercăm să fim aproape de cei care nu au acces în sălile de concert din felurite motive şi să aducem muzica clasică în locul în care bucureştenii îşi petrec, de multe ori, după-amiezile de sfârşit de săptămână – în parcuri. Am ales foişoarele, cele din care, de când există parcurile în Bucureşti, se auzea muzică.

Acum avem 3 weekenduri de poveste cu muzică clasică în foişor. De-a lungul anilor, începând din 2011, turneele de poveste s-au impus în peisajul cultural românesc prin spectaculozitate, programe variate, virtuozitatea și clasa internațională a artiştilor, dar, mai ales, pentru faptul că fiecare ediţie a spus o poveste despre muzica clasică, ceea ce a atras în sălile de concerte un public din ce în ce mai numeros, mai ales tineri.

Prin abordarea inedită, turneele au schimbat mentalităţi, percepţia asupra acestui gen de muzică fiind acum una mult mai relaxată, ea devenind accesibilă atât celor mai buni cunoscători, cât şi copiilor de la sate sau din oraşele mici, de exemplu, care, până la sosirea turneului în localitatea lor, nu văzuseră încă un concert pe viu.

În următoarea săptămână, în foişorul din Parcul Kiseleff, în 18-19 septembrie de la ora 17:00, trecătorii se vor putea întâlni cu „Pianul călător” – Encore. Horia Mihail – pian (Kiseleff, 18 septembrie), „Vioara lui Enescu” – Gabriel Croitoru – vioară, Horia Mihail – pian (Kiseleff, 19 septembrie).

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.