Turneul pianistului Horia Mihail „Pianul Călător” la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-pianistului-horia-mihail-pianul-calator-la-final/

Pianistul Horia Mihail a susţinut în perioada 9 aprilie – 7 mai 2018 turneul extraordinar Pianul Călător, cu 18 recitaluri în 17 oraşe din ţară. Pianul Călător ediţia a opta a marcat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2018

„Dacă în urmă cu opt ani am pornit, într-adevăr, pe urmele lui Franz Liszt pentru a trage un semnal de alarmă şi pentru a încerca să trezim dintr-un oarecare soi de amorţire pe cei ce au nevoie de astfel de momente de cultură, astăzi Pianul Călător este un brand. Am reuşit să contribuim activ la crearea unei comunităţi de melomani în diverse oraşe din România, văduvite aproape în totalitate de actul artistic.”, declara Horia Mihail la finalul turneului său naţional

În anul Centenarului României, Horia Mihail şi prietenul său, Pianul Călător, ne-au invitat la o ediție extraordinară, „Best Of”, cu celebra Sonata „Alla turca” de Mozart, inclusă în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013, dar şi o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, Kinderszenen de Schumann. În final, surpriza a venit cu Rapsodia Română nr. 1, în transcripţia pentru pian a lui George Enescu însuşi.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de Pianul Călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. În acest moment, pianele călătoare sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi a trecut, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.

***

 

Itinerar

Luni, 9 Aprilie, ora 19 – Arad, Teatrul Ioan Slavici

Marţi, 10 Aprilie, ora 19 – Oradea, Sala Filarmonicii

Miercuri, 11 Aprilie, ora 19, Alba Iulia, Casa de Cultură

Joi, 12 Aprilie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte

Vineri, 13 Aprilie, ora 19 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultură Arcuș

Duminică, 15 aprilie, ora 19 – Brașov, Sala Patria

Miercuri, 18 Aprilie, ora 19 – Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu

Joi, 19 Aprilie, ora 19 – Roman, Casa de cultură

Vineri, 20 Aprilie, ora 19 – Suceava, Teatrul Matei Vișniec

Sâmbătă, 21 Aprilie, ora 19 – Tecuci, Ateneu

Duminică, 22 Aprilie, ora 19 – Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu

Miercuri, 25 Aprilie, ora 19 – București, Sala Radio

Joi, 26 Aprilie, ora 19 – Caracal, Teatrul Național

Vineri, 27 Aprilie, ora 19 – Ploieşti, Sala Filarmonicii Paul Constantinescu

Sâmbătă, 28 Aprilie, ora 18 – Timișoara, Sala Capitol

Joi, 3 Mai, ora 19 – Tulcea, Teatrul Jean Bart

Vineri, 4 Mai, ora 19 – București, Sala Teatrelli

Luni, 7 Mai, ora 19 – Bistrița, Sinagoga

Foto: Pianul Călător – Virgil Oprina

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

30
/08
/23

Cel mai așteptat spectacol din perioada sărbătorilor se întoarce cu cea mai grandioasă ediție de până acum: instrumentiști de top și soliști de calibru de la Opera de Stat din Viena, Arena din Verona, Opera din Roma sau Teatrul Scala din Milano vor lua parte la turneul REGAL VIENEZ 2023, ce se va derula în perioada 5 decembrie – 29 decembrie și se va opri în 25 de orașe.