Turneul pianistului Horia Mihail „Pianul Călător” la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-pianistului-horia-mihail-pianul-calator-la-final/

Pianistul Horia Mihail a susţinut în perioada 9 aprilie – 7 mai 2018 turneul extraordinar Pianul Călător, cu 18 recitaluri în 17 oraşe din ţară. Pianul Călător ediţia a opta a marcat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2018

„Dacă în urmă cu opt ani am pornit, într-adevăr, pe urmele lui Franz Liszt pentru a trage un semnal de alarmă şi pentru a încerca să trezim dintr-un oarecare soi de amorţire pe cei ce au nevoie de astfel de momente de cultură, astăzi Pianul Călător este un brand. Am reuşit să contribuim activ la crearea unei comunităţi de melomani în diverse oraşe din România, văduvite aproape în totalitate de actul artistic.”, declara Horia Mihail la finalul turneului său naţional

În anul Centenarului României, Horia Mihail şi prietenul său, Pianul Călător, ne-au invitat la o ediție extraordinară, „Best Of”, cu celebra Sonata „Alla turca” de Mozart, inclusă în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013, dar şi o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, Kinderszenen de Schumann. În final, surpriza a venit cu Rapsodia Română nr. 1, în transcripţia pentru pian a lui George Enescu însuşi.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de Pianul Călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. În acest moment, pianele călătoare sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi a trecut, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.

***

 

Itinerar

Luni, 9 Aprilie, ora 19 – Arad, Teatrul Ioan Slavici

Marţi, 10 Aprilie, ora 19 – Oradea, Sala Filarmonicii

Miercuri, 11 Aprilie, ora 19, Alba Iulia, Casa de Cultură

Joi, 12 Aprilie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte

Vineri, 13 Aprilie, ora 19 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultură Arcuș

Duminică, 15 aprilie, ora 19 – Brașov, Sala Patria

Miercuri, 18 Aprilie, ora 19 – Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu

Joi, 19 Aprilie, ora 19 – Roman, Casa de cultură

Vineri, 20 Aprilie, ora 19 – Suceava, Teatrul Matei Vișniec

Sâmbătă, 21 Aprilie, ora 19 – Tecuci, Ateneu

Duminică, 22 Aprilie, ora 19 – Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu

Miercuri, 25 Aprilie, ora 19 – București, Sala Radio

Joi, 26 Aprilie, ora 19 – Caracal, Teatrul Național

Vineri, 27 Aprilie, ora 19 – Ploieşti, Sala Filarmonicii Paul Constantinescu

Sâmbătă, 28 Aprilie, ora 18 – Timișoara, Sala Capitol

Joi, 3 Mai, ora 19 – Tulcea, Teatrul Jean Bart

Vineri, 4 Mai, ora 19 – București, Sala Teatrelli

Luni, 7 Mai, ora 19 – Bistrița, Sinagoga

Foto: Pianul Călător – Virgil Oprina

16
/07
/15

TVR prezintă concertul Filarmonicii din Viena de la Palatul Schönbrunn, dirijat pentru a doua oară de Zubin Mehta. Evenimentul este difuzat în două părţi, pe 18 iulie, de la ora 22.45, respectiv 25 iulie, de la 23.15, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

16
/07
/15

Trupa Byron concertează vineri, 17 iulie, de la ora 20.00, în Parcul Al.I.Cuza, la Foișorul de lemn. Evenimentul face parte din programul celei de-a X-a ediții a Stagiunii muzicale estivale, organizată de Primăria Sectorului 3. Intrarea publicului este liberă, iar accesul se face din strada Baba Novac, intersecție cu strada Câmpia Libertății.

15
/07
/15

Institutul Cultural Român de la Viena organizează duminică, 19 iulie, începând cu ora 10.30, un tur ghidat prin câteva locuri din capitala Austriei legate de biografia compozitorului român George Enescu, care a locuit şi studiat în Viena în perioada 1888-1894.

10
/07
/15

Orchestra Română de Tineret va participa, cu sprijinul ICR, la un turneu în Italia, Germania, Franța şi Austria în perioada 18 iulie -28 octombrie. Concertele vor avea loc la Dobbiacco pe 18 iulie, la Berlin pe 19 august, la Aix-en-Provence pe 2 septembrie și la Viena pe 28 octombrie 2015. Orchestra Română de Tineret este prima orchestră românească invitată să concerteze în celebra Konzerthaus din Viena.

09
/07
/15

La sfârşitul lunii septembrie, cel mai renumit cor din lume, Corul Armatei Roşii, ajunge în Capitală pentru a cuceri publicul bucureştean. Artiştii au adăugat în agenda turneului internaţional cel de-al doilea spectacol la Bucureşti, eveniment ce se va desfăşura pe 22 Septembrie, în aceeaşi locaţie - Sala Palatului.

08
/07
/15

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august - 20 septembrie, București). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicație britanică “Gramophone”.

07
/07
/15

Jazz in the Park 2015 a adunat peste 50 de mii de participanți, mai mult decât dublu față de ediția anterioară, iar Fondul Jazz in the Park s-a bucurat de un succes peste așteptări, au anunțat organizatorii festivalului.

07
/07
/15

Corurile reunite Cantus Mundi din Ucraina, Republica Moldova și România au cântat împreună sub bagheta Annei Ungureanu, dirijorul Corului Naţional de Cameră Madrigal - Marin Constantin, pe scenele ieșene, marcând inaugurarea secțiunii de concurs Cantus Mundi din cadrul Festivalului – Concurs Coral Internațional pentru Tineret "Gavriil Musicescu", ediția a III-a, desfășurată pe 4 iulie la Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus.

05
/07
/15

Ediția cu numărul 3 a festivalului timișorean de jazz, JazzTM, a început în forță. De la artiști locali, până la nume mari din industrie, toți au oferit publicului un spectacol pe cinste.

01
/07
/15

CORUL DE COPII RADIO, ce aniversează anul acesta 70 de ani de la înfiinţare, un ambasador artistic al României peste hotare, participă ca invitat special pe 4 şi 5 iulie la IAŞI, la a III-a ediţie a Festivalului Coral Internațional pentru Tineret „Gavriil Musicescu”, în cadrul căruia s-a organizat şi Concursul Internaţional Coral „Cantus Mundi”.