Turneul pianistului Horia Mihail „Pianul Călător” la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-pianistului-horia-mihail-pianul-calator-la-final/

Pianistul Horia Mihail a susţinut în perioada 9 aprilie – 7 mai 2018 turneul extraordinar Pianul Călător, cu 18 recitaluri în 17 oraşe din ţară. Pianul Călător ediţia a opta a marcat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

Un articol de Petre Ivan|7 mai 2018

„Dacă în urmă cu opt ani am pornit, într-adevăr, pe urmele lui Franz Liszt pentru a trage un semnal de alarmă şi pentru a încerca să trezim dintr-un oarecare soi de amorţire pe cei ce au nevoie de astfel de momente de cultură, astăzi Pianul Călător este un brand. Am reuşit să contribuim activ la crearea unei comunităţi de melomani în diverse oraşe din România, văduvite aproape în totalitate de actul artistic.”, declara Horia Mihail la finalul turneului său naţional

În anul Centenarului României, Horia Mihail şi prietenul său, Pianul Călător, ne-au invitat la o ediție extraordinară, „Best Of”, cu celebra Sonata „Alla turca” de Mozart, inclusă în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013, dar şi o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, Kinderszenen de Schumann. În final, surpriza a venit cu Rapsodia Română nr. 1, în transcripţia pentru pian a lui George Enescu însuşi.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de Pianul Călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns. În acest moment, pianele călătoare sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi a trecut, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert.

***

 

Itinerar

Luni, 9 Aprilie, ora 19 – Arad, Teatrul Ioan Slavici

Marţi, 10 Aprilie, ora 19 – Oradea, Sala Filarmonicii

Miercuri, 11 Aprilie, ora 19, Alba Iulia, Casa de Cultură

Joi, 12 Aprilie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte

Vineri, 13 Aprilie, ora 19 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultură Arcuș

Duminică, 15 aprilie, ora 19 – Brașov, Sala Patria

Miercuri, 18 Aprilie, ora 19 – Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu

Joi, 19 Aprilie, ora 19 – Roman, Casa de cultură

Vineri, 20 Aprilie, ora 19 – Suceava, Teatrul Matei Vișniec

Sâmbătă, 21 Aprilie, ora 19 – Tecuci, Ateneu

Duminică, 22 Aprilie, ora 19 – Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu

Miercuri, 25 Aprilie, ora 19 – București, Sala Radio

Joi, 26 Aprilie, ora 19 – Caracal, Teatrul Național

Vineri, 27 Aprilie, ora 19 – Ploieşti, Sala Filarmonicii Paul Constantinescu

Sâmbătă, 28 Aprilie, ora 18 – Timișoara, Sala Capitol

Joi, 3 Mai, ora 19 – Tulcea, Teatrul Jean Bart

Vineri, 4 Mai, ora 19 – București, Sala Teatrelli

Luni, 7 Mai, ora 19 – Bistrița, Sinagoga

Foto: Pianul Călător – Virgil Oprina

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.