Turneul Pianul Călător ajunge astăzi la Buzău
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-pianul-calator-ajunge-astazi-la-buzau/

Turneul Pianul Călător, ajuns în 2017 la a şaptea ediţie, se opreşte, astăzi 24 aprilie, la Buzău. Pianistul Horia Mihail va interpreta la Teatrul George Ciprian, un program alcătuit din valsuri de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel şi Debussy. Mâine, 25 aprilie, Horia Mihail cu turneul său Pianul Călător va ajunge la Târgovişte.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2017

În drumurile sale prin țară, după ani în care a evoluat pe scene din localități mai mari sau mai mici, Horia Mihail a constatat că „infrastructura” pianistică este una foarte slabă. Multe evenimente muzicale de marcă nu sunt posibile, pentru că sunt oraşe în care, deși există un public doritor, nu se găsește un pian de concert.

Așa s-a și născut Turneul “Pianul călător”, organizat de Radio România și Asociația Culturală Accendo, ajuns acum la a VII-a ediție.

În anul 2011, Horia Mihail a decis sa urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt, care la vremea sa a călătorit în ţările române însoțit de un pian de concert şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente.

Cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziție pianele aflate în patrimoniul său, acestea şi-au găsit noi case temporare în oraşe din România care nu dispuneau de astfel de instrumente.pianul calator

După ce Horia Mihail a susținut mai multe recitaluri, în localitați din Moldova și Transilvania, dar și la București, la Sala Radio, a venit momentul ca pianul să părăsească sediul Radio România și să plece alături de pianist prin orașe în care nu se găsesc piane de concert.

De data aceasta, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă, pianul cu care Horia Mihail va călători, va rămâne pentru următorii ani la Caracal, în urma recitalului pe care pianistul îl va susține la Teatrul Național pe 27 aprilie.

Înainte de a se întâlni însă cu pianul din acest an, Horia Mihail va merge la Tulcea pentru a cânta acolo pe un alt pian călător, lăsat în folosința comunității în anul 2013.

Pianul, pus la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune, va ajunge la Caracal, un oraş cu totul şi cu totul special, un oraş în care încă se vede bogăţia lui din perioada interbelică, cu case boiereşti, multe dărăpănate însă şi doar o parte renovate. Lucru foarte îmbucurător este că, la Teatrul din Caracal, o bijuterie arhitectonică, se întâmplă extrem de multe lucruri, datorită unei persoane, care prin forţe proprii încearcă să menţină un nivel cultural ridicat al oraşului şi să aducă cât mai mulţi muzicieni sau actori pe scena de acolo. De aceea cred că pianul călător va avea o casă bună la Caracal (Horia Mihail)

Până a ajunge însă în acest oraș, Horia Mihail și pianul de concert vor mai putea fi ascultați, cu recitaluri ce cuprind un program deosebit de valsuri concertante, la Buzău, Târgoviște şi Slatina. În fiecare localitate, pianul va sosi cu o maşină pusă la dispoziţie de Senia Music, va fi coborât de o echipa specializată, montat şi acordat.

Povestea turneului este inspirată de exemplul lui Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist  a realizat un turneu de concerte în ţările române în anii 1846 şi 1847, venind cu un pian de concert. Concertele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm.

Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. La Timişoara, de exemplu, pe un arc de triumf construit special în piaţa din faţa catedralei, se putea citi: „Bine ai venit, Franz Liszt”. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori.

Pianul Calator

Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani au fost împărţiţi săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

ITINERAR:

5 Aprilie – Chişinău – Muzeul de Artă

6 Aprilie – Iaşi – Aula BCU

7 Aprilie – Piatra Neamţ – Liceul de Artă

8 Aprilie – Roman – Casa de Cultură

11 Aprilie – Deva – Sala Pro Arte

12 Aprilie – Alba Iulia – Casa de cultură

13 Aprilie – Sfântu Gheorghe – Centrul de Cultură Arcuş

19 Aprilie – Bucureşti – Sala Radio

21 Aprilie – Tulcea – Teatrul Jean Bart

24 Aprilie – Buzău – Teatrul George Ciprian

25 Aprilie – Târgovişte – Muzeul Naţional de Istorie

26 Aprilie – Slatina – Centrul Cultural Eugen Ionescu

27 Aprilie – Caracal – Teatrul Naţional

28 Aprilie – Piteşti – Centrul Multifuncţional

3 Mai – Brașov – Sala Patria

4 Mai – Bistriţa – Sinagoga

La cererea publicului s-au mai adăugat două recitaluri:

19-Mai-Galați

27-Mai-Dumbrăveni

Foto: Pianul Călător  – Alexandru Dolea

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.