Turneul ,,Pianul călător”, susținut de către Horia Mihail, se va încheia la Tulcea
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-pianul-calator-sustinut-de-catre-horia-mihail-se-va-incheia-la-tulcea/

După ce a făcut o plimbare de weekend prin parcurile bucureştene şi s-a întors pentru o săptămână la sediul Radio România, cel de-al treilea pian călător este gata să plece în noua călătorie ce are ca destinaţie finală Tulcea.

Un articol de Andrada Văsii|19 aprilie 2013

După ce a făcut o plimbare de weekend prin parcurile bucureştene şi s-a întors pentru o săptămână la sediul Radio România, cel de-al treilea pian călător este gata să plece în noua călătorie ce are ca destinaţie finală Tulcea.

Până acum turneul s-a dovedit o poveste de succes. Horia Mihail a străbătut toate zonele istorice ale ţării, adunând mii de kilometri, mii de spectatori dar şi nenumărate minute de  aplauze. Iar pentru că prietenii vechi nu se uită niciodată, Horia Mihail s-a reîntâlnit cu primele două piane călătoare la Sânnicolau Mare şi la Mediaş.

Întâlniri pline de emoție

Pianistul a avut o primă întâlnire cu cel de-al treilea pian călător, un Steinway recondiţionat şi pus la dispoziţie de Radio România, în foişoarele din parcurile Cişmigiu şi Herăstrău, pe 13 şi 14 aprilie, unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Sute de bucureşteni s-au oprit din plimbarea lor atraşi de ineditul acestor evenimente şi de muzica lui Horia Mihail.

Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în oraşe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe feţele oamenilor. Eu cred că aşa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forţa în săli, ci mergând în întâmpinarea lor.

Horia Mihail,

pianist

Deopotrivă pianul şi pianistul au devenit vedete, fiecare fiind admirat şi răsplătit cu aplauze. De altfel spectatorii din parcuri spuneau:„Extraordinar, lăudabil, o acţiune de mare suflet.’’. „În afară de Festivalul George Enescu la care mergem în piaţă toamna, e ceva unic in viaţa mea, cred că nu o să mai văd aşa ceva.”, „Sunt pentru zece zile în ţară, luni plec şi pot să zic, cu emoţie,  că aceasta e România.”, „Mi se pare minunată ideea mai ales pentru oamenii care poate nu merg la Ateneu sau  la concerte clasice, dar acum au contact cu piese cântate foarte frumos la pian.”

Călătoria pianului de 700 de kg

După ce pianistul a revenit la Sala Radio, pe 17 aprilie, cu un recital în care a interpretat ,,Patetica”, ,,Sonata Lunii” şi ,,Appassionata” de Beethoven în faţa unei săli arhipline şi pentru ,,Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian şi orchestră” de acelaşi compozitor, programat pe 19 aprilie acompaniat de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Jin Wang , pianul şi pianistul, celebrând o prietenie veche de când lumea, vor pleca împreună la drum cu destinaţia finală Tulcea.

Pianul, care cântăreşte 700 de kg va fi coborât, montat şi acordat în fiecare oraş menţionat în traseul de mai jos, la finalul călătoriei urmând să se despartă de Horia Mihail, după recitalul de Tulcea de pe 27 aprilie, de la Teatrul Jean Bart. Aici pianul va rămâne pentru 3 ani, fiind pus la dispoziţia comunităţii de Radio România.

Itinerar ,,Pianul Călător”

20 aprilie, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital ,,Pianul Călător”

21 aprilie, Tecuci, Casa de Cultură, Recital ,,Pianul Călător”

22 aprilie, Roman, Casa de Cultură, Recital ,,Pianul Călător”

27 aprilie, Tulcea Teatrul Jean Bart, Recital ,,Pianul Călător”

Info:

Toate recitalurile şi concertele încep la ora 19.

Cea de-a treia ediţie a turneului Pianul Călător, desfăşurată în perioada 24 martie – 27 aprilie 2013, este organizată de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo.

Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Foto credit: Virgil Oprina

25
/09
/14

Între 28 septembrie și 24 octombrie, violoncelistul Răzvan Suma desfășoară turneul ,,Vă place tango?”. Este o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

23
/09
/14

IUBIRI CARE AU FĂCUT ISTORIE S-a căsătorit la doar 18 ani, cu prinţul Mihai Cantacuzino, cu 12 ani mai în vârstă decât ea. În timpul căsniciei, l-a cunoscut pe George Enescu, iar muzicianul s-a îndrăgostit iremediabil de ea. Maruca l-a iubit până la nebunie şi pe filosoful Nae Ionescu.

22
/09
/14

Albumul Romance, al mezzosopranei Ruxandra Donose, apărut la Editura Casa Radio, va fi lansat, în prezenţa artistei, marţi, 23 septembrie, ora 17:00, la librăria Cărtureşti din Str. Arthur Verona nr. 13-15. La eveniment vor participa dirijorul Tiberiu Soare şi muzicologul Grigore Constantinescu.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

22
/09
/14

TANGO-ul, genul muzical - dedicat dansului - cu cea mai spectaculoasă poveste, doi invitaţi speciali originari chiar din ţara tango-ului şi a compozitorilor săi – Argentina, un repertoriu semnat de cei mai mari compozitori de gen, 13 concerte în 12 oraşe din România, acestea sunt elementele care compun turneul naţional „VĂ PLACE TANGO ?”, prezentat de violoncelistul RĂZVAN SUMA, între 28 septembrie - 24 octombrie 2014.

22
/09
/14

Laureaţii Concursului Enescu 2014, Secţiunea Violoncel, au fost desemnaţi duminică seară de către juriul internaţional în cadrul unei ceremonii de gală în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Premiul I i-a revenit violoncelistei Eun–Sun Hong (Coreea de Sud), care a interpretat Concertul Nr. 1 pentru Violoncel și Orchestră de D. Șostacovici.

18
/09
/14

Continuă a IV a ediţie a Stagiunii “Sunetul muzicii” de la Castelul Peleş, eveniment organizat de ExcesMusic şi Muzeul Naţional Peleş. Sâmbătă 27 septembrie 2014, de la ora 16, la Sinaia, în sala de concerte a castelului, va evolua un ansamblu cameral românesc de mare valoare - Duo Atris.

17
/09
/14

Juriul de specialitate a decis concurenţii calificaţi pentru Finala Concursului Enescu, Secțiunea Vioară: Roudine Fedor (Franța), Bae Wonhee (Coreea de Sud) și Ștefan Tarara (Germania). Ultimul dintre aceștia, Ștefan Tarara (28 de ani), este un violonist de origine română stabilit în Germania.

16
/09
/14

Biletele și abonamentele pentru concertele festivalului din București sunt disponibile la prețuri promoționale până la data de 5 octombrie 2014. A IX-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo are loc între 31 octombrie și 17 noiembrie 2014, la București, Cluj și Iași.