Turneul ,,Pianul călător”, susținut de către Horia Mihail, se va încheia la Tulcea
https://www.ziarulmetropolis.ro/turneul-pianul-calator-sustinut-de-catre-horia-mihail-se-va-incheia-la-tulcea/

După ce a făcut o plimbare de weekend prin parcurile bucureştene şi s-a întors pentru o săptămână la sediul Radio România, cel de-al treilea pian călător este gata să plece în noua călătorie ce are ca destinaţie finală Tulcea.

Un articol de Andrada Văsii|19 aprilie 2013

După ce a făcut o plimbare de weekend prin parcurile bucureştene şi s-a întors pentru o săptămână la sediul Radio România, cel de-al treilea pian călător este gata să plece în noua călătorie ce are ca destinaţie finală Tulcea.

Până acum turneul s-a dovedit o poveste de succes. Horia Mihail a străbătut toate zonele istorice ale ţării, adunând mii de kilometri, mii de spectatori dar şi nenumărate minute de  aplauze. Iar pentru că prietenii vechi nu se uită niciodată, Horia Mihail s-a reîntâlnit cu primele două piane călătoare la Sânnicolau Mare şi la Mediaş.

Întâlniri pline de emoție

Pianistul a avut o primă întâlnire cu cel de-al treilea pian călător, un Steinway recondiţionat şi pus la dispoziţie de Radio România, în foişoarele din parcurile Cişmigiu şi Herăstrău, pe 13 şi 14 aprilie, unde au avut loc două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Sute de bucureşteni s-au oprit din plimbarea lor atraşi de ineditul acestor evenimente şi de muzica lui Horia Mihail.

Călătoriile acestea, alături de piane, înseamnă foarte mult pentru mine. A cânta în oraşe mici, în care nu există piane de concert este o mare bucurie, pentru că aici, cu precădere, vezi încântarea de pe feţele oamenilor. Eu cred că aşa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forţa în săli, ci mergând în întâmpinarea lor.

Horia Mihail,

pianist

Deopotrivă pianul şi pianistul au devenit vedete, fiecare fiind admirat şi răsplătit cu aplauze. De altfel spectatorii din parcuri spuneau:„Extraordinar, lăudabil, o acţiune de mare suflet.’’. „În afară de Festivalul George Enescu la care mergem în piaţă toamna, e ceva unic in viaţa mea, cred că nu o să mai văd aşa ceva.”, „Sunt pentru zece zile în ţară, luni plec şi pot să zic, cu emoţie,  că aceasta e România.”, „Mi se pare minunată ideea mai ales pentru oamenii care poate nu merg la Ateneu sau  la concerte clasice, dar acum au contact cu piese cântate foarte frumos la pian.”

Călătoria pianului de 700 de kg

După ce pianistul a revenit la Sala Radio, pe 17 aprilie, cu un recital în care a interpretat ,,Patetica”, ,,Sonata Lunii” şi ,,Appassionata” de Beethoven în faţa unei săli arhipline şi pentru ,,Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian şi orchestră” de acelaşi compozitor, programat pe 19 aprilie acompaniat de Orchestra Naţională Radio, dirijată de Jin Wang , pianul şi pianistul, celebrând o prietenie veche de când lumea, vor pleca împreună la drum cu destinaţia finală Tulcea.

Pianul, care cântăreşte 700 de kg va fi coborât, montat şi acordat în fiecare oraş menţionat în traseul de mai jos, la finalul călătoriei urmând să se despartă de Horia Mihail, după recitalul de Tulcea de pe 27 aprilie, de la Teatrul Jean Bart. Aici pianul va rămâne pentru 3 ani, fiind pus la dispoziţia comunităţii de Radio România.

Itinerar ,,Pianul Călător”

20 aprilie, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital ,,Pianul Călător”

21 aprilie, Tecuci, Casa de Cultură, Recital ,,Pianul Călător”

22 aprilie, Roman, Casa de Cultură, Recital ,,Pianul Călător”

27 aprilie, Tulcea Teatrul Jean Bart, Recital ,,Pianul Călător”

Info:

Toate recitalurile şi concertele încep la ora 19.

Cea de-a treia ediţie a turneului Pianul Călător, desfăşurată în perioada 24 martie – 27 aprilie 2013, este organizată de Radio România Cultural şi Asociaţia Culturală Accendo.

Traseul turneului poate fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Foto credit: Virgil Oprina

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.