Turul cu povești… „Cămine în Mișcare” continuă pe 8 septembrie, la Margina, Timiș
https://www.ziarulmetropolis.ro/turul-cu-povesti-camine-in-miscare-continua-pe-8-septembrie-la-margina-timis/

Proiectul cultural Cămine în Mişcare continuă seria de pre-evenimente şi îi invită pe cei care sunt curioşi, în data de 8 septembrie, la Margina (jud. Timiş), la un tur în care vor vedea şi auzi poveştile căminelor din zonă, însoţite de bucate tradiţionale şi cafele cu givăneli.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2018

Programul va fi completat cu un spectacol de teatru al celor de la Auăleu, Ferma, prezentat în premieră în această zonă a Banatului, precum și cu ateliere creative și instalații de artă comunitară, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

Turul cu poveste Margina-Sintești-Peșă-Zorani-Margina, se va face cu căruțe trase de cai, cu o primă oprire la Muzeul Satului din Sintești, urmată de un picnic cu produse locale la izvorul de la Peșă, locul în care se întâlneau, în tinerețe, străbunicii și bunicii de acum ai satelor din jur.

Turul va continua cu o altă oprire în Zorani, unde vom asculta o poveste de viață, culeasă în cadrul proiectului Cămine în Mișcare și care a inspirat spectacolul de teatru “Altă zi cu soare”, pus în scenă de cei de la Asociația Solidart.

Turul este organizat în parteneriat cu Centru de Informare Turistică Margina și cu sprijin logistic din partea Primăriei și Consiliului Local al Comunei Margina.

Înscrierile la tur se pot face până joi, 6 septembrie, ora 20:00, aici , unde poate fi consultat și programul complet.

O altă „Fermă a animalelor”

Spectacolul de teatru Ferma este o punere în scenă în stilul propriu celor de la Auăleu, a romanului lui George Orwell: „Ferma animalelor”, o satiră care reflectă evenimentele din perioada lui Stalin, care critică nu numai coruperea revoluției pe care conducătorii ei o practică, dar și modul în care indiferența, răutatea, ignoranța, lăcomia și miopia distrug orice posibilitate a unei utopii. Reprezentația va avea loc la Căminul Cultural Margina, de la ora 17:30.

În cadrul acestui pre-eveniment, începând cu ora 15:00, vor avea loc o serie de ateliere creative, jocuri pentru copii, iar cei prezenți vor fi invitați să participe la construcția unei instalații de artă comunitară.

Taxa de participare pentru turul Margina-Sintești-Peșă-Zorani-Margina este de 35 de lei/persoană și se achită la fața locului. Participarea la tur devine valabilă doar în urma completării formularului de înscriere.

Prin participarea la tur sunt susținuți producătorii locali. Participarea la spectacolul de teatru prezentat de Auăleu și la celelalte activități din program are intrarea liberă.

Concomitent cu acest pre-eveniment, la Margina se va desfășura și ruga comunei, 8 septembrie fiind data la care se sărbătorește nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică.

Prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare a avut loc în 18 august, la Făget, unde Petrila Quartet a susținut la Muzeul de Istorie și Etnografie un concert de muzică clasică dedicat Centenarului Marii Uniri, iar trupa de teatru Auăleu a continuat seara în Parcul Regele Mihai I, cu spectacolul de teatru HUOOOOO!!!.

Evenimentul principal al proiectului Cămine în Mișcare va avea loc între 28 și 30 septembrie, în satele Margina și Zorani, jud. Timiș, iar programul complet al acestuia va fi disponibil foarte curând pe site și pe pagina de Facebook .

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Foto: Cămine în Mișcare – facebook

04
/04
/23

Muzeul Național de Artă al României oferă un program special de vizitare în data de 5 aprilie 2023, prima zi de miercuri a lunii în care toți vizitatorii beneficiază de gratuitate.

31
/03
/23

Programul cultural TM2023 pentru luna aprilie include un festival de artă, tehnică și istorie analogică, road performance-uri într-un camion, conferințe cu personalități de renume, sesiuni de plantare, concerte, ateliere de dans, expoziții, cât și tururi ghidate, lansări de carte și multe altele.

30
/03
/23

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, ce își propune să demaște masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici, va avea două reprezentații la București, la Centrul Educațional Replika, pe 30 și 31 martie, de la ora 19:00.

29
/03
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” și Centrul de Cultură Arcuș vernisează cea de a treia expoziție din seria aniversară Galeria „Madrigal 60” și invită publicul să descopere universul vizual al artistului Emanuel Chiriac. Evenimentul va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 19:00, la sediul Corului Madrigal din Aleea Dealul Mitropoliei 11, București.

28
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în promovarea artei contemporane și a peste 500 de materiale video originale (interviuri, documentare, no comment, expoziții) pe canalul YouTube, se lansează premiul Modernism.ro Award 2023, un trofeu de colecție, unicat, acordat în funcție de preferințele și vizualizările publicului.

27
/03
/23

În săptămâna 27 martie – 2 aprilie, Uniunea Artiștilor Plastici din România așteaptă publicul la multe evenimente din țară: expoziția „El Camino” (fotografii de Călin Piescu), sculptură la Galeria de Artă din Ploiești și picturi semnate de Aurelian Broască (la Constanța).

23
/03
/23

MoBU anunță Târgul Internațional de Artă București, eveniment care va avea loc în perioada 19-28 mai a.c. la Romaero Băneasa. Organizatorii au pregătit un pavilion expozițional complex, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați la interior și în exterior, din care aproape 5.500 mp sunt spațiu expozițional dedicat exclusiv galeriilor și artiștilor participanți.

23
/03
/23

Indie Box, inițiativa din spatele mai multor proiecte artistice ai ultimilor 6 ani, precum [m]others, [ship of fools], Danstopic și Movemental, a lansat luna aceasta un nou proiect de terapie prin artă și cercetare artistică a cărui implementare se va petrece pe parcursul acestui an în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).