Turul cu povești… „Cămine în Mișcare” continuă pe 8 septembrie, la Margina, Timiș
https://www.ziarulmetropolis.ro/turul-cu-povesti-camine-in-miscare-continua-pe-8-septembrie-la-margina-timis/

Proiectul cultural Cămine în Mişcare continuă seria de pre-evenimente şi îi invită pe cei care sunt curioşi, în data de 8 septembrie, la Margina (jud. Timiş), la un tur în care vor vedea şi auzi poveştile căminelor din zonă, însoţite de bucate tradiţionale şi cafele cu givăneli.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2018

Programul va fi completat cu un spectacol de teatru al celor de la Auăleu, Ferma, prezentat în premieră în această zonă a Banatului, precum și cu ateliere creative și instalații de artă comunitară, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

Turul cu poveste Margina-Sintești-Peșă-Zorani-Margina, se va face cu căruțe trase de cai, cu o primă oprire la Muzeul Satului din Sintești, urmată de un picnic cu produse locale la izvorul de la Peșă, locul în care se întâlneau, în tinerețe, străbunicii și bunicii de acum ai satelor din jur.

Turul va continua cu o altă oprire în Zorani, unde vom asculta o poveste de viață, culeasă în cadrul proiectului Cămine în Mișcare și care a inspirat spectacolul de teatru “Altă zi cu soare”, pus în scenă de cei de la Asociația Solidart.

Turul este organizat în parteneriat cu Centru de Informare Turistică Margina și cu sprijin logistic din partea Primăriei și Consiliului Local al Comunei Margina.

Înscrierile la tur se pot face până joi, 6 septembrie, ora 20:00, aici , unde poate fi consultat și programul complet.

O altă „Fermă a animalelor”

Spectacolul de teatru Ferma este o punere în scenă în stilul propriu celor de la Auăleu, a romanului lui George Orwell: „Ferma animalelor”, o satiră care reflectă evenimentele din perioada lui Stalin, care critică nu numai coruperea revoluției pe care conducătorii ei o practică, dar și modul în care indiferența, răutatea, ignoranța, lăcomia și miopia distrug orice posibilitate a unei utopii. Reprezentația va avea loc la Căminul Cultural Margina, de la ora 17:30.

În cadrul acestui pre-eveniment, începând cu ora 15:00, vor avea loc o serie de ateliere creative, jocuri pentru copii, iar cei prezenți vor fi invitați să participe la construcția unei instalații de artă comunitară.

Taxa de participare pentru turul Margina-Sintești-Peșă-Zorani-Margina este de 35 de lei/persoană și se achită la fața locului. Participarea la tur devine valabilă doar în urma completării formularului de înscriere.

Prin participarea la tur sunt susținuți producătorii locali. Participarea la spectacolul de teatru prezentat de Auăleu și la celelalte activități din program are intrarea liberă.

Concomitent cu acest pre-eveniment, la Margina se va desfășura și ruga comunei, 8 septembrie fiind data la care se sărbătorește nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică.

Prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare a avut loc în 18 august, la Făget, unde Petrila Quartet a susținut la Muzeul de Istorie și Etnografie un concert de muzică clasică dedicat Centenarului Marii Uniri, iar trupa de teatru Auăleu a continuat seara în Parcul Regele Mihai I, cu spectacolul de teatru HUOOOOO!!!.

Evenimentul principal al proiectului Cămine în Mișcare va avea loc între 28 și 30 septembrie, în satele Margina și Zorani, jud. Timiș, iar programul complet al acestuia va fi disponibil foarte curând pe site și pe pagina de Facebook .

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Foto: Cămine în Mișcare – facebook

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

02
/04
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti organizează, în colaborare cu Muzeul Naţional Prado din Madrid şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca şi al Consulatului onorific al Spaniei la Cluj-Napoca, expoziţia fotografică „Muzeul Prado iese în stradă”.

29
/03
/21

După expoziții care-au atras atenția în 2020, precum „Woman Unchained“, by Irina Greciuhina, „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului, și „The Severed Garden“, by Vadim Creţu, spațiul expozițional Arbor.art.room propune, începând de săptămâna aceasta, o nouă expoziție, de această dată deschizându-se spre domeniul „artei conceptuale“.

28
/03
/21

Primăvara aduce, săptămânal, la TVR 3, peste 40 de ore de programe culturale. Sezoane noi ale emisiunilor consacrate, dar şi producţii realizate în premieră vă aşteaptă din 29 martie, la TVR 3.

07
/03
/21

Muzeul Municipiului București organizează de opt ani evenimente dedicate celei de-a noua arte: banda desenată. Seria expozițiilor „Maeștri ai benzii desenate românești” revine cu expoziția „Haplea – bandă desenată interbelică”, partea a II-a, deschisă la Casa Filipescu Cesianu. Din 3 martie, ea se poate vizita până pe 30 aprilie 2021.

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.

24
/02
/21

Începând cu data de 1 Martie 2021, spațiul expozițional din Foaierul Media al TNB (aripa dinspre Intercontinental) se va anima din nou, găzduind o amplă expoziție cu lucrările artistului ION OLARU, scenograful-pictor, autorul a zeci de scenografii de televiziune, de teatru, dar și de scenografie pentru filme de animație, totodată pictor, făuritor de icoane sau de surprinzătoare ”micro-monumente ale armoniei universale”(cf. Corneliu Antim, critic de artă), elaborate dintr-un material inedit… tărtăcuța!