TVR celebrează împlinirea a 250 de ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven prin programe speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/tvr-celebreaza-implinirea-a-250-de-ani-de-la-nasterea-lui-ludwig-van-beethoven-prin-programe-speciale/

În 17 decembrie 2020, se împlinesc 250 de la naşterea marelui compozitor Ludwig van Beethoven, eveniment sărbătorit cu fast în întreaga lume de-a lungul întregului an, declarat Anul Beethoven.

Un articol de Liliana Matei|15 decembrie 2020

Şi Televiziunea Română se alătură acestor manifestări aniversare şi aduce în 17, 19 şi 31 decembrie, trei evenimente internaţionale de cea mai înaltă ţinută.

Astfel, pentru aniversarea din 17 decembrie, TVR 3 a obținut drepturile exclusive de redifuzare, începând cu ora 20.00, a unui grandios concert special susţinut în cadrul Festivalului Internațional George Enescu ediţia 2017. Este vorba de concertul celor mai valoroși tineri muzicieni ai României: Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului armeano-venezuelean, Domingo Hindoyan. Este un regal muzical ce cuprinde Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, precum și grandioasa sa Simfonie a IX-a

Două zile mai târziu, în 19 decembrie, TVR 2 intră de la ora 20.05 în clubul select al primelor posturi de televiziune care difuzează, în premieră internaţională, filmul Louis van Beethoven, cea mai mare producţie germană de film realizată în 2020, special pentru Anul Beethoven şi împlinirea a 250 de ani de la naşterea lui. Filmul a avut premiera online în octombrie, la Festivalul de Film de la Biberach, iar TVR 2 se numără printre cele foarte puţine televiziuni care îl difuzează în premieră, chiar şi înaintea televiziunilor producătoare din Germania şi Austria (şi care l-au programat de Crăciun). Filmul este o producţie-eveniment, cu un buget impresionant şi o distribuţie pe măsură.

Anul Beethoven se încheie la Televiziunea Română, simbolic, în 31 decembrie – când, de la ora 12.00 la TVR1, este programat un alt eveniment internaţional dedicat compozitorului. Este vorba despre „Concertul aniversar Beethoven 250”, organizat la Bonn, orașul său natal, exact în 17 decembrie, ziua sa de naștere. Evenimentul desfăşurat în prezența președintelui german Frank-Walter Steinmeier este prezentat de violonistul Daniel Hope şi prilejuiește întâlnirea iubitorilor muzicii clasice cu celebrul dirijor Daniel Barenboim și renumita West-Eastern Divan Orchestra.

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.