TVR transmite „Summer Night Concert Schönbrunn” de la Viena
https://www.ziarulmetropolis.ro/tvr-transmite-summer-night-concert-schonbrunn-de-la-viena/

Anul acesta, spectaculoasa înregistrare a concertului Filarmonicii din Viena va fi oferită telespectatorilor TVR 1 şi TVR HD în două părţi, sâmbătă, 28 iunie şi 5 iulie, de la ora 16.20.

Un articol de Petre Ivan|27 iunie 2014

Începând cu anul 2004, Orchestra Filarmonicii din Viena interpretează „Summer Night Concert Schönbrunn”, în atmosfera unică a Palatului Regal de la Schönbrunn, din Viena.

Imaginând şi organizând acest concert într-un loc public, orchestra vieneză doreşte în mod explicit să transforme muzica clasică într-o artă accesibilă unei palete mai largi de spectatori, obţinând, de fiecare dată, audienţe record.

În anii trecuţi, concertul a fost dirijat de Bobby McFerrin (2004), Zubin Mehta (2005), Plácido Domingo (2006), Valery Gergiev (2007 & 2011), Georges Prêtre (2008), Daniel Barenboim (2009), Franz Welser-Möst (2010), Gustavo Dudamel (2012) şi Lorin Maazel (2013).

Anul acesta, concertul, care a avut loc pe 29 mai, este susţinut de Filarmonica din Viena, dirijor Christoph Eschenbach, solist Lang Lang. Spectaculoasa înregistrare a concertului va fi oferită telespectatorilor TVR 1 şi TVR HD în două părţi, sâmbătă, 28 iunie şi 5 iulie, de la ora 16.20.Summer Night Concert

Partea întâi, sâmbătă 28 iunie, ora 16.20:

Hector Berlioz – Carnavalul roman

Franz Liszt – Mazeppa

Richard Strauss – Burlesca pentru pian și orchestră (solist – Lang Lang)

Wolfgang Amadeus Mozart – Marşul „A la turca” (bis, Lang Lang)

Partea a doua, sâmbătă, 5 iulie, ora 16.20:

Hector Berlioz – Uvertura la opera „Benvenuto Cellini”

Richard Strauss – Întâmplările amuzante ale lui Till Eulenspiegel

Johann Strauss Fiul – Sânge vienez, Vals

Johann Strauss – Furioso Polka

În anul 2013, numit Wagner-Verdi, a fost aniversat cel de-al 200-lea an al naşterii celor două legende ale muzicii, născute în mai, respectiv octombrie 1813.

Anul acesta este de asemenea unul comemorativ: pe 11 iunie, lumea muzicală a sărbătorit 150 de ani de la naşterea lui Richard Strauss. Includerea în program a lui Hector Berlioz şi Franz Liszt nu a făcut altceva decât să sublinieze tributul special dedicat lui Richard Strauss.

Foto cu Summer Night Concert – TVR

31
/05
/16

În perioada 1-4 iunie 2016, Opera Comică pentru Copii organizează a doua ediție a Festivalului “Opera Copiilor”, în cadrul căreia sunt programate o serie de activități în aer liber, pentru întreaga familie, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului.

26
/05
/16

“Ca să fiu sincer, sunt foarte emoționat că voi cânta în București, consider că scoala românească de vioară este una dintre cele mai importante și știu că publicul are standarde înalte. Vreau să fac deci un concert foarte bun și sunt fericit că am această ocazie,” spune Ara Malikian. Peste doar câteva ore vom avea bucuria să-l vedem la Sala Radio pe  celebrul violonist spaniol de origine libaneză.

25
/05
/16

Apreciat peste hotare ca unul dintre cei mai mari pianişti români ai momentului, considerat de presa internaţională ca un continuator al tradiţiei stabilite de artişti de renume ca Dinu Lipatti sau Radu Lupu, MATEI VARGA este invitat marți, 31 mai (19.00) la Sala Radio, unde va prezenta o SEARĂ BEETHOVEN!

25
/05
/16

Astăzi, 25 mai, este ziua națională a Argentinei, această dată marcând finalul Revoluției din Mai (Revolución de Mayo, 1810), care a condus la separarea de Spania imperială.

24
/05
/16

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că o va numi pe Beatrice Rancea în funcţia de manager interimar la Opera Naţională Bucureşti şi că va demara procedurile de separare ale ONB de Teatrul Naţional de Operetă şi Muzical „Ion Dacian”.

23
/05
/16

În această seară, cea dintâi montare a „Oedip”-ului enescian prezentată în Marea Britanie va avea premiera la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai celebre scene muzicale ale lumii. Melomanii britanici, dar nu numai, vor avea astfel ocazia să descopere una dintre capodoperele incontestabile ale muzicii moderne într-un spectacol ce beneficiază de evoluția unor staruri internaționale de primă mărime.

20
/05
/16

Vineri, 20 mai 2016, în toate ţările Europei cei mai buni tineri muzicieni se vor întâlni pentru a cânta imnul Uniunii Europene ca simbol al susţinerii lor pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene şi pentru viitorul viitorul culturii europene. În România, evenimentul va avea loc în fața Ateneului Român, de la ora 15.00. Dirijorul Gabriel Bebeșelea va asigura pregătirea şi conducerea orchestrei pentru acest eveniment.

19
/05
/16

EUROPAfest, singurul festival din Europa ce reunește patru genuri muzicale - jazz, blues, pop și clasic, se apropie de finalul ediției cu numărul 23. Un eveniment mult așteptat, Gala EUROPAfest, va avea loc sâmbătă, 21 mai, la Teatrul Odeon, începând cu orele 19:00.

18
/05
/16

Trei dintre formațiile muzicale Radio România – Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio participă şi în acest an la „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (SIMN) – ediţia 26 – derulată sub titlul “Limits… and Beyond!” (Limite… și dincolo de ele!).

17
/05
/16

O suită de evenimente de promovare a creației și personalității lui George Enescu, precum și a Concursului „George Enescu”, organizat în toamna acestui an, la București, vor avea loc la Institutul Cultural Român de la Varșovia pe data de 17 mai.

16
/05
/16

Dirijorul Vladimir Jurowski, noul director al Festivalului Internațional George Enescu, va avea, la inițiativa Institutului Cultural Român de la Viena, un dialog cu Ursula Magnes, coordonatoarea redacţiei muzicale a postului vienez radio klassik Stephansdom, pe 22 mai, începând cu ora 17.00, la Musikverein din Viena, în sala Horst Haschek Auditorium / Steinerner Saal.

14
/05
/16

Din fericire, am avut ocazia să-l vedem de mai multe ori la București pe extraordinarul pianist și dirijor Daniel Barenboim; la 73 ani, Daniel Barenboim pare neobosit și veșnic tânăr – proiectele sunt multe și împlinirile pe măsură. Pe 11 martie 2016, sub semnătura lui Daniel Barenboim au apărut două discuri. Pe primul dintre ele evoluează ca pianist, pe al doilea ca dirijor.