Tyrone Power şi Annabella. Dragoste înflăcărată curmată de război
https://www.ziarulmetropolis.ro/tyrone-power-si-annabella-dragoste-inflacarata-curmata-de-razboi/

Povestea de dragoste dintre Tyrone Power, tatăl Rominei Power, actuala stea a muzicii uşoare italiene, şi Annabella, actriţa ingenuă de origine franceză, a început pe platourile de la Hollywood. El era numit “primul amorez” şi Rege al cinematografului anilor ’40, iar căsătoria sa a isterizat fanele din America şi din întreaga lume.

Un articol de Monica Andrei|25 august 2015

Nepoata actriţei franceze Germaine Dermoz, pe numele ei real, Susanne Charpentier, Annabella, actriţa de origine franceză care a cucerit Hollywoodul cu un surâsul ei plin de lumină s-a născut în 14 iulie 1907, în La Varenne Saint Hilaire, Franța. Copila a iubit cinematograful încă din adolescenţă.

În joaca ei, improvizează într-o magazie cu niște verișori, un studio de film unde “regizează” cam tot ce vede pe la cinema. La 15 ani îl cunoaşte pe Abel Gance, în biroul tatălui ei, care era gazetar. Acesta căuta o ingenuă pentru un film cu Napoleon Bonaparte. Se impune în cinematografie fără studii de actorie, grație regizorului René Clair, iar când apare filmul cu sonor, era deja un nume pe afişele filmului francez. Joacă alături de: Albert Préjean, Charles Boyer, Jean Murat.

Îşi ia pseudonim după poemul “Annabel Lee” scris de Edgar Poe. Povestea spune că, Naratorul, care se îndrăgostise de Annabel Lee în tinereţe o iubeşte şi după moartea lui, dând vina pe serafimi, că au ucis-o.

Cam tot atunci, îl cunoaşte la filmări, şi se căsătoreşte cu Jean Murat care era cu 21 de ani mai în vârstă ca ea. Devine cuplul invidiat în Franţa anilor ‘30.

Annabella pleacă în Anglia pentru a-şi perfecţiona limba engleză, pentru un nou rol. Între timp îl cunoaşte pe Robert Kane producător în studiourile de film americane “Fox” care-i propune un rol într-un film cu o poveste de dragoste ce are loc prin saloanele aristocratice ale castelelor din Irlanda, apoi printr-o şatră, unde actriţa trebuia să joace în travesti.

Actorul cu cele mai multe povești de dragoste

Tyrone Power este băiatul bine crescut, simplu, modest, gentil, care şi-a dorit un cămin liniştit. S-a născut în 5 mai 1913 la Cincinnati-Ohio, într-o familie cu trei generații de actori celebri. Alături de tatăl său Debutează la 7 ani într-un spectacol de teatru. La 17 ani, tatăl său moare în urma unui atac de cord și e nevoit să-și întrețină mama și sora, iar lupta pentru a obține roluri în filme devine crâncenă. Într-o zi norocul îi surâde. Patronul de la studiourile “20th Century Fox” îi remarcă fotogenia și orbitoarea frumusețe de Adonis necesare reușitei. Îl distribuie alături de Madeleine Carroll în filmul “Lloyd’s of London”, rol care-i aduce consacrarea.

“La 23 de ani Tyrone Power are doi ochi imenși bruni și sumbri, o figură romantică. Privirea lui biciuitoare pare a făgădui insondabile abisuri de pasiune. El posedă una din superbele voci auzite vreodată pe ecran. Și mai are o fermecătoare și maleabilă personalitate. E frumos și sclipitor de inteligent, ceea ce explică cum a putut străluci cu atâta ușurință în orice gen de film, de la epopeea istorică la comedia de salon, de la muzical la western, de la dramă la filmul de aventuri.” (Gene Sheppard).

800px-Tyrone_Power_-_stillÎn 1938, e proclamat “Rege a Hollywoodului” şi idolul tuturor femeilor, în cadrul unei festivități anuale. “Primul–amorez” care nu rata nicio gală sau orice alt eveniment monden, era amabil, fără intrigi şi rivali, fiind implicat într-un “love story” cu câte o parteneră din filmul unde juca, de către publicul său, dar aspectul făcea parte și din activitatea de promovare a studioului de film.

Până la moartea tatălui său, studiase în cele mai bune colegii din America. Devine popular, pentru că, în studioul de film știa să vorbească cu tact omului de serviciu, recuziterului, scenaristului sau regizorului. “Primul și cel mai mare defect în ochii biografilor săi, în căutarea elementelor senzaționale, era educația, cultura, pregătirea profesională. Chiar în momentul când era starul sărbătorit al Hollywoodului s-a comportat cu o seniorială discreție, fapt care plăcea tuturor.” (Dick Martin).

Actorul cu cele mai multe poveşti de dragoste, cu faima sa de “amant cuceritor” şochează lumea hollywoodină când o întâlneşte pe Annabella, cea care i-a răpit definitiv inima.

O lecţie de franceză cu urmări neprevăzute

Când Annabella a aterizat la Hollywood era o celebritate în Franţa, dar puţini americani îi văzuseră filmele ei de mare succes. Pe tot parcursul turnării filmului “Dineu la Ritz”, Tyron e impresionat de generozitatea, volubilitatea, gentiţelea şi frumuseţea ei. Actrița vedea în el un Făt-Frumos din poveștile și visurile copilăriei sale. Tyrone avea nevoie de lecţii de franceză, iar Annabella devine profesoara lui. Lecţiile de dicţie în limba franceză au urmări neprevăzute în viaţa lor. După o banală aventură, îşi dau seama că se doreau, se căutau, se iubeau, deşi Annabella era căsătorită și avea o fetiță cu actorul Jean Murat, care trăia în Franța.

După terminarea filmului, actriţa se întoarce în Franţa. Edwige Feuillere scrie în cartea sa de memorii: “Jean [soţul Annabelei] îmi tot spunea că o vedetă de cinema este necesar să iasă în lume, aşa cum făcea marea lui soţie, vedetă internaţională, «Zette» cum o alinta. El era foarte mândru şi îndrăgostit de ea. În timp ce noi turnam la Paris, ea la Hollywood începea o carieră de star. Pentru întoarcerea în patrie îi pregătise o broşă cu rubine, diamante, safire şi tricolorul nostru [francez] să nu uite că ea va rămâne o franceză indiferent de succesele ei. A doua zi, el pleca deja la Le Havre ca să întâmpine vaporul care o aducea în patrie. Printre ziarişti, fotografi, curioşi află că Annabella anunţa că se mărită cu Tyrone Power”.

Căsătorit în secret cu una mai bătrână ca el

Annabella, cu chipul ei luminos de copil nevinovat, îl cucerise pe Tyrone Power. După divorț se întoarce în America. S-au căsătorit în secret la Yuma, departe de ochii presei, fără fotografi, fără invitaţi, fără ceremonie cu fast.

“Anulează căsătoria!” striga în telefon mama lui Tyrone, în timp ce actorul se străduia să obțină binecuvântarea. Îşi educase fiul să-i ceară părerea, să nu se căsătorească cu orice femeie ce se credea vedetă. Degeaba îi făgăduise fiul, că va veni să o vadă zilnic, sau că-i va asigura bătrâneţile cu o rentă considerabilă.

“Cu ani în urmă mama celebrului actor era foarte mândră că fiul ei nu-și pierduse capul pentru o femeie și că nu se gândea la căsătorie. Și fiul din când în când se îndrăgostea… Se pare, însă, că toate femeile care-i furau inima aveau caractere dominante și mama se amesteca mereu, atrăgându-i atenția asupra pericolului din umbră… Ascultător, Tyrone îi făcuse pe plac și renunțase în repetate rânduri, până a apărut Annabelle, cu chipul ei de copil nevinovat. Și mama și-a închipuit că un înger ca ea nu poate fi primejdios”. (Film Weakly)

1j9za0nggn1iz90i

O franţuzoaică cucerise un idol al Americii. Vestea căsătoriei a uluit lumea. Furioase, dezamăgite, fetele rănite sau femeie măritate au scris ziarelor cerând să se anuleze căsătoria.

“…Și astfel s-a săvârșit racolarea celui mai frumos bărbat american din Hollywood de către o mult hulită franțuzoaică ce a pus stăpânire pe el cu forme legale” scrie în Revista “Pour Vous”.

Mulți catolici de la Hollywood se căsătoriseră și divorțaseră. Actrițe cu copii se recăsătoriseră fără să provoace indignare. Scrisorile adresate publicațiilor culturale ale vremii trădau din dezamăgirea și isteria fanelor actorului. Prin sacii de scrisori erau mesaje de genul: “când am aflat că acest bărbat s-a căsătorit cu una mai bătrână ca el, m-am rugat lui Dumnezeu să-i călăuzească paşii pe calea cea bună. Mi-am dat seama că rugile mele sunt zadarnice.”

În timp ce tinerii căsătoriţi îşi văd de viaţa lor, petrec luna de miere la Roma, jurnaliștii declanşează anchete despre, ca să afle “secretul” despre “reţeta” mariajului lor, mai ales că actrița era cu patru ani mai în vârstă decât actorul.

Un proverb spune că femeia îmbătrânește ca vinul roșu. Dacă e de calitate câștigă savoare, are buchet și rafinament. Dacă e de proastă calitate, se acrește. La începutul mariajului, serafica Annabella e ca vinul roșu de bună calitate. Arată că face parte din categoria femeilor care au înțelepciunea să dea întâietate bărbatului în căsnicie. Tandră, spirituală, frumoasă, nu impune nimic, deși are opinii. Îi place să audă critici despre filmele sale. Aducându-i-se reproșul despre faptul că vorbește cu accent, își pune profesor de dicție, ca să nu mai vorbească engleza cu accent francez.

“Soția mea e o tovarășă ideală. E poate singura care știe să ducă o viață în comun fără certuri, fără reproșuri și fără farfurii aruncate în cap…” spunea Tyrone Power prin interviuri.

Când cei doi se întorc din luna de miere, în America, îşi aranjează un cămin pe ţărmul Pacificului, într-o superbă vilă cu piscină și grădină japoneză, având vecin pe Gary Cooper. După divorțul de Jean Murat își aduce fiica, Anne, în America; Tyrone o înfiază. În casa lor au loc cele mai rafinate şi sofisticate petreceri unde toată lumea se simțea minunat.

Tyrone_Power_and_AnnabellaIzbucneşte al Doilea Război Mondial. Lumea e marcată de groază, dezolare, moarte. La Hollywood se toarnă filme din realităţile frontului. Tyrone se înrolase în marina americană. “Ce vă voi spune acum poate să pară melodramatic. Mi-am regăsit sufletul. Războiul m-a învăţat în trei ani atâtea. Simt că am îmbătrânit brusc,” declară unor camarazi jurnaliști. Războiul a sfâșiat inimi, a distrus căsnicii și vieți, a omorât oameni.

O franțuzoaică trebuia să conviețuiască cu americanul cu care se măritase, însă rănile războiului persistau în mintea inima și viața lor. Reîntorși în aceeași casă după niște ani, descoperă că sunt doi străini. Își dau seama că fac parte din tabere adverse. Războiul le mușcase inimile și le spulberase dragostea. Ca să nu mai salveze aparențele, hotărăsc de comun acord să se despartă.

Tyrone dezvăluie primul despre decizia luată, însă știrea divorţului lor n-a mai surprins. Annabella s-a întors în Franţa, unde a mai jucat în câteva filme. S-a recăsătorit, dar soțul ei a decedat după doi ani. Actrița a decedat în 18 septembrie 1996.

Tyrone Power s-a căsătorit cu Linda Christian, o “vânătoare de celebrități”, devenind tatăl a două fetiţe. Una dintre ele este Romina Power actuala cântăreață a muzicii uşoare italiene.

Unicul fiu l-a avut de la ultima soţie, Deborah Ann Minardos, cu care s-a însurat în 1958. În 15 noiembrie a aceluiași an, a suferit un atac de cord, în timp ce turna în Spania filmul “Solomon and Sheba”, în regia lui King Vidor, alături de Gina Lollobrigida. N-a apucat să-și cunoască fiul atât de mult dorit, născut după moartea actorului.

(sursa: Tyrone Power: The Last Idol )



30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.