UAP anunță o săptămână plină cu evenimente expoziționale în mai multe orașe din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/uap-anunta-o-saptamana-plina-cu-evenimente-expozitionale-in-mai-multe-orase-din-tara/

Uniunea Artiştilor Plastici din România propune noi evenimente din lumea artelor vizuale. Vor avea loc expoziţii la Ploieşti, Buzău, Curtea de Argeş, Satu Mare, Târgu Jiu, Sebeş, Brăila, Iaşi, Bacău.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2023

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” organizează astăzi, la ora 17.00, vernisajul expoziției „Ieriul lui mâine” a artistei Gabriela Culic (foto), curator Alice Neculea. Radu Boroianu face următoarea caracterizare: „Pictura Gabrielei Culic degajă un farmec dureros și totodată jucăuș, șăgalnic. E tot atâta ţipăt de singurătate cât și duioasă împărtășire. Senzualitate febrilă, ultimativă și reflecţie religioasă…”. La eveniment, pictorița își va lansa și albumul de artă „Gabriela Culic”, publicat la editura Intitutului Cultural Român. Expoziția poate fi vizionată la sediul muzeului din Ploiești pe parcursul întregii luni mai.

Ziua Regalităţii va fi sărbătorită cu un eveniment de marcă: Bienala Națională de Artă a orașului regal Curtea de Argeș. Vor expune la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” 61 de artişti plastici din toată ţara şi din Republica Moldova. Vernisajul are loc astăzi, de la ora 17.00.

Joi, 11 mai, debutează Trienala Internaţională de Artă Textilă TexpoArt – NEW REALITIES, ediția a VI-a -2023. Evenimentul va fi găzduit până pe 30 Mai 2023 de Galeriile „Nicolae Tonitza”, „Theodor Pallady” și „Aparte” din Iași. La ediția din acest an s-au înscris artiști din 24 de țări. Deschiderea oficială a Trienalei va avea loc la ora 13:00 la Galeria de Artă Aparte a Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași (Strada Codreanu nr.6).

Muzeul județean Buzău (Aleea Castanilor 1) propune la ora 21,30, vernisajul expoziției “Zbor” a Marianei Constantinescu, cea a cărei artă este caracterizată astfel de Ana Amelia Dincă: “Pictura Marianei Constantinescu este o confesiune despre lumea în care trăim.

La ora 18, are loc la Muzeul de Artă din Satu Mare (Piața Libertății 21), vernisajul expoziției internaționale „Micul Prinț”, eveniment ajuns la cea de-a 28 a ediție. Organizatoare – Cristina Gloria Oprișa.

Muzeul Național “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (Strada Victoriei 2) propune la ora 21, vernisajul expoziției de grafică “Sacrosanctus”, cu lucrări de Zuzu Caratanase. Curator este Ovidiu Felipov. În deschidere va vorbi istoricul de artă Eduard Andrei.

„Note de călătorie”, expoziție cu lucrări semnate de Petre Chirea, are loc la Râmnicu Sărat (Strada Constantin Brâncoveanu). Deschiderea oficială este programată a avea loc sâmbată 13 mai, ora 19, cu ocazia Nopții muzeelor. Participă criticul de artă Ana Melia Dincă si Alexandru Măciucă – directorul muzeului.

Lucrare de Petre Chirea

La ora 13.00, are loc vernisajul expoziției Eterogen, la Galeria de Artă Brăila a CJCPCT (Piața Traian nr 2). În cadrul acestui eveniment sunt prezentate o selecție de lucrări legate de preocuparile plastice a șase artiști contemporani: Bogdan Mosorescu, Daniel-Mihai Nistor, Ciprian Petre, Cristian Radu, Dennis Teodorescu, Traian Tsamuris. Exponatele sunt realizate în tehnici specifice fotografiei, picturii, ceramicii și graficii și vor oferi privitorului, până pe 26 mai, o experiență puternică prin diversitate și unitate.

Organizatorii „Rezidenței Tescani 2022” vor aduce în spațiul Galeriei „Alfa” din Bacău (str. Mărășești, nr.12), ce aparține Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, toate lucrările artistice rodite anul trecut de cei 24 de artiști prezenți în Tabăra internațională de creație – Tescani. Expoziția de pictură, sculptură, grafică și multimedia „Rezidența Tescani 2022” va fi vernisată la Bacău, pe data de 13 mai 2023, la ora 18, cu ocazia evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor. Curatorii expoziției sunt: Maria Bilașevski – critic de artă și Dionis Pușcuță – manager interimar al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

Duminică 14 mai, la ora 17, Muzeul Municipal “Ioan Raica” din Sebeș (Piața Primăriei 3) va găzdui vernisajul expoziției ediției I a taberei de creație „Artă și poezie în Cetatea Sebeș”, eveniment desfășurat în perioada 8 – 15 mai, la care participă 13 artiști locali și 10 pictori invitați din întreaga țară. Coorodonatorii proiectului sunt: Nadia Diana Arșin și Maria Carmen Ștefănescu.

05
/09
/24

Expoziția itinerantă “IdentitAR feminin”, un proiect digital multimedia, cu animații 3D și realitate augmentată, însoțit de muzică, sunet, spectacole lectură și dezbateri, va fi prezentată în patru orașe din România: Câmpulung Muscel, Sfântu Gheorghe, Suceava și Râmnicu Vâlcea. Turneul debutează pe 7 septembrie, într-un spațiu alternativ - Convivial, din Câmpulung Muscel.

02
/09
/24

Povești din comunitate legate de bullying dar și obiecte semnificative pentru poveștile personale despre copilărie și adolescență vor putea fi văzute în cadrul primei etape deschise publicului a proiectului TRANZIȚIE: Călătoria Eroului, o activare participativă prin artă inițiată de Asociația Macaia.

29
/08
/24

Astăzi, aproape toată lumea are la îndemână un smartphone cu o cameră capabilă de a realiza fotografii de calitate. Însă, pentru a trece de la simple imagini la fotografii cu adevărat impresionante, este nevoie de să ținem cont de câteva metode simple și eficiente pentru a ne îmbunătăți fotografiile cu telefonul mobil.

26
/08
/24

La confluența dintre cercetare și artă, adresând durerea prin empatie și însingurarea prin deschiderea către comunitate, expoziția Una din Trei vorbește despre infertilitate, despre pierderea de sarcină - fenomene care afectează una din șase, respectiv una din trei femei - dar mai ales despre nedreptatea de a fi izolată și stigmatizată social în urma confruntării cu aceste evenimente traumatice.

21
/08
/24

Balkanik Festival – Home of World Music, cunoscut pentru atmosfera sa inconfundabilă și spiritul de fuziune culturală, se întoarce la Grădina Uranus între 6 și 8 septembrie. Evenimentul rămâne un punct central de întâlnire pentru comunitățile din București și pentru turiștii care vin în capitala României special pentru a participa la acest festival.

13
/08
/24

Asociația Macaia anunță lansarea proiectului TRANZIȚIE: Călătoria Eroului, o activare participativă prin artă care propune o radiografiere subiectivă și colectivă a fenomenului de bullying în România, din anii ’90 și până în prezent, prin intermediul unor cercetări sociologice și psihologice amănunțite, menite să ofere o perspectivă de ansamblu asupra amplorii și cauzelor sale.

08
/08
/24

În continuarea unei serii de performance-uri artistice începute în anul 2018 de Celula de Artă, artiștii care doresc să își forțeze limitele imaginației și să participe într-un exercițiu complex de empatie se pot înscrie, între 7 august și 2 septembrie în proiectul Blind Seven, o provocare la explorare și depășirea limitelor impuse de simțul principal folosit în artele vizuale: văzul.