UAP anunță o săptămână plină cu evenimente expoziționale în mai multe orașe din țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/uap-anunta-o-saptamana-plina-cu-evenimente-expozitionale-in-mai-multe-orase-din-tara/

Uniunea Artiştilor Plastici din România propune noi evenimente din lumea artelor vizuale. Vor avea loc expoziţii la Ploieşti, Buzău, Curtea de Argeş, Satu Mare, Târgu Jiu, Sebeş, Brăila, Iaşi, Bacău.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2023

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” organizează astăzi, la ora 17.00, vernisajul expoziției „Ieriul lui mâine” a artistei Gabriela Culic (foto), curator Alice Neculea. Radu Boroianu face următoarea caracterizare: „Pictura Gabrielei Culic degajă un farmec dureros și totodată jucăuș, șăgalnic. E tot atâta ţipăt de singurătate cât și duioasă împărtășire. Senzualitate febrilă, ultimativă și reflecţie religioasă…”. La eveniment, pictorița își va lansa și albumul de artă „Gabriela Culic”, publicat la editura Intitutului Cultural Român. Expoziția poate fi vizionată la sediul muzeului din Ploiești pe parcursul întregii luni mai.

Ziua Regalităţii va fi sărbătorită cu un eveniment de marcă: Bienala Națională de Artă a orașului regal Curtea de Argeș. Vor expune la Centrul de Cultură şi Arte „George Topîrceanu” 61 de artişti plastici din toată ţara şi din Republica Moldova. Vernisajul are loc astăzi, de la ora 17.00.

Joi, 11 mai, debutează Trienala Internaţională de Artă Textilă TexpoArt – NEW REALITIES, ediția a VI-a -2023. Evenimentul va fi găzduit până pe 30 Mai 2023 de Galeriile „Nicolae Tonitza”, „Theodor Pallady” și „Aparte” din Iași. La ediția din acest an s-au înscris artiști din 24 de țări. Deschiderea oficială a Trienalei va avea loc la ora 13:00 la Galeria de Artă Aparte a Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași (Strada Codreanu nr.6).

Muzeul județean Buzău (Aleea Castanilor 1) propune la ora 21,30, vernisajul expoziției “Zbor” a Marianei Constantinescu, cea a cărei artă este caracterizată astfel de Ana Amelia Dincă: “Pictura Marianei Constantinescu este o confesiune despre lumea în care trăim.

La ora 18, are loc la Muzeul de Artă din Satu Mare (Piața Libertății 21), vernisajul expoziției internaționale „Micul Prinț”, eveniment ajuns la cea de-a 28 a ediție. Organizatoare – Cristina Gloria Oprișa.

Muzeul Național “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu (Strada Victoriei 2) propune la ora 21, vernisajul expoziției de grafică “Sacrosanctus”, cu lucrări de Zuzu Caratanase. Curator este Ovidiu Felipov. În deschidere va vorbi istoricul de artă Eduard Andrei.

„Note de călătorie”, expoziție cu lucrări semnate de Petre Chirea, are loc la Râmnicu Sărat (Strada Constantin Brâncoveanu). Deschiderea oficială este programată a avea loc sâmbată 13 mai, ora 19, cu ocazia Nopții muzeelor. Participă criticul de artă Ana Melia Dincă si Alexandru Măciucă – directorul muzeului.

Lucrare de Petre Chirea

La ora 13.00, are loc vernisajul expoziției Eterogen, la Galeria de Artă Brăila a CJCPCT (Piața Traian nr 2). În cadrul acestui eveniment sunt prezentate o selecție de lucrări legate de preocuparile plastice a șase artiști contemporani: Bogdan Mosorescu, Daniel-Mihai Nistor, Ciprian Petre, Cristian Radu, Dennis Teodorescu, Traian Tsamuris. Exponatele sunt realizate în tehnici specifice fotografiei, picturii, ceramicii și graficii și vor oferi privitorului, până pe 26 mai, o experiență puternică prin diversitate și unitate.

Organizatorii „Rezidenței Tescani 2022” vor aduce în spațiul Galeriei „Alfa” din Bacău (str. Mărășești, nr.12), ce aparține Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, toate lucrările artistice rodite anul trecut de cei 24 de artiști prezenți în Tabăra internațională de creație – Tescani. Expoziția de pictură, sculptură, grafică și multimedia „Rezidența Tescani 2022” va fi vernisată la Bacău, pe data de 13 mai 2023, la ora 18, cu ocazia evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor. Curatorii expoziției sunt: Maria Bilașevski – critic de artă și Dionis Pușcuță – manager interimar al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

Duminică 14 mai, la ora 17, Muzeul Municipal “Ioan Raica” din Sebeș (Piața Primăriei 3) va găzdui vernisajul expoziției ediției I a taberei de creație „Artă și poezie în Cetatea Sebeș”, eveniment desfășurat în perioada 8 – 15 mai, la care participă 13 artiști locali și 10 pictori invitați din întreaga țară. Coorodonatorii proiectului sunt: Nadia Diana Arșin și Maria Carmen Ștefănescu.

08
/08
/24

A doua călătorie sub egida E T A J artist-run space spre Statele Unite ale Americii: Cătălin Burcea, Călina Coman, Răzvan Năstase, Mircea Modreanu, Ilina Schileru, artiști și curatori din colectivul independent E T A J artist-run space, se întorc pe coasta californiană cu un performance act pe tema libertății prin interpretarea unor practici de marketing alimentar din anii ‘80 înainte de Revoluția Română din 1989, în cadrul celei de-a doua ediții TRYST, organizată de Muzeul de Artă Torrance (TAM - Torrance Art Museum), Los Angeles între 23 - 25 august 2024.

30
/07
/24

Mind-moving, unul dintre cele mai complexe programe de art-terapie desfășurate în țară în perioada decembrie 2022 - februarie 2024, câștigător al premiului Culture is therapy la Gala RO-CULTURA din iunie 2024, continuă cu o nouă etapă și duce la Timișoara instalația performativă construită ca un spațiu de reflecție și oglindire în jurul unor trăiri universale, care pot fi atât răspunsuri normale la realitatea înconjurătoare, cât și adaptări patologice la experiențe de viață dificilă.

27
/07
/24

Vanner Collective anunță proiectul artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, reunind sub umbrela empatiei și inclusivității o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

17
/07
/24

Inteligența Artificială își face simțită prezența în toate aspectele și domeniile vieții contemporane. De exemplu, un nou serviciu de monitorizare bazat pe inteligență artificială (AI) va proteja atleții și oficialii de abuzurile online, atât la Jocurile Olimpice, cât și la Jocurile Paralimpice, ce au loc în Paris, între 26 iulie-11 august 2024.

12
/07
/24

Asociația Developing Art încheie seria de rezidențe artistice din cadrul proiectului de cercetare artistică All Sorts of Care cu All Sorts of… Care for Nature, rezidență concentrată asupra relației dintre omenesc și natural, eveniment care se va desfășura între 24 iunie și 6 iulie în localitatea Socolari din Rezervația Naturală Cheile Nerei-Beușnița, în județul Caraș-Severin.

10
/07
/24

NVIDIA, Google, Microsoft, IntellAI, JPMorgan Chase sunt câteva dintre companiile care au desemnat speakeri la AI Expo Europe, cea mai mare conferința despre AI din Europa Centrală și de Est va avea loc la București, între 6-7 octombrie la Radisson Blu!

05
/07
/24

O comunitate de artiști aduce un vis green culture la Eforie Sud, o poveste despre locuri uitate sau iresponsabil exploatate, care ar putea deveni spații frumoase și primitoare, încurajând dialogul între culturi, discipline, genuri și vârste. Derulată de Forumul Artelor Vizuale, inițiativa „Artă (și ecologie) la Mal(ul Mării)” reunește povești despre oameni și natură, semnate de șapte artiști vizuali: Irina Maria Iliescu, Alina Marinescu, Adrian Preda, Andrei Turenici și Meri The Zu.