Ultim omagiu pentru Radu Gabrea
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultim-omagiu-pentru-radu-gabrea/

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenţi şi oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsufleţit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-şi ia adio de la cel pe care l-au iubit şi admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2017

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a declarat că l-a cunoscut și i-a văzut filmele lui Radu Gabrea și a spus că toți cei care i-au văzut filmele au datoria de a duce mai departe mesajele pe care acesta le transmitea prin filmele lui.

Aduc un pios gând și omagiu acestui om de artă, om de cultură și, de ce să nu spunem, un om al cetății. Prin tematica filmelor sale dovedește că nu a fost străin în niciun moment de ceea ce s-a întâmplat în cetatea lui natală care este România, iar pentru noi, eu reprezentând evreii din România, Radu Gabrea a făcut foarte multe. (…) Domnule Gabrea — vă spun domn pentru că v-ați purtat întotdeauna ca un domn — aveți din partea mea și a celor pe care îi reprezint, cele mai frumoase gânduri și rămâneți, pentru mine cel puțin, un om de bine și om al adevărului. – Aurel Vainer, președintele Comunității Evreiești din România.

A fost și rămâne unul din profesorii cei mai iubiți, a spus profesorul și criticul de film Manuela Cernat.

Printre colegii și prietenii care i-au adus un ultim omagiu lui s-au aflat actorii Catrinel Dumitrescu, Ion Haiduc, Crenguța Hariton, Ada Navrot, Vlad Rădescu, Dani Popescu, regizorul Mihai Lungeanu, Marinela Țepuș, managerul Teatrului Nottara, Demeter Andras, fostul director al Societății Române de Radiodifuziune, Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii.

Radu Gabrea va fi înmormântat duminică, 12 februarie, la ora 14,00, la cimitirul Bellu din Capitală.

Foto: Radu Gabrea – facebook

05
/07
/20

CRONICĂ DE FILM Scris și regizat de Nicolas Bedos, „La Belle Époque” (2019), prezentat anul trecut la Cannes în afara competiției și programat să deschidă ediția amânată din acest a TIFF-ului clujean, este o comedie tipic franceză cu vedete. Eternul subiect al cuplurilor în criză este ambalat puțin diferit, însă fără nimic memorabil.

04
/07
/20

S-a deschis Grădina cu Filme – Cinema & More: film românesc, documentare despre mari coregrafi, muzicieni sau creatori de modă, concerte, teatru, spectacole de improvizație și dezbateri, într-un program special în aer liber.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

Pagina 1 din 26412345...102030...Ultima »