Ultim omagiu pentru Radu Gabrea
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultim-omagiu-pentru-radu-gabrea/

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenţi şi oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsufleţit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-şi ia adio de la cel pe care l-au iubit şi admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

Un articol de Petre Ivan|11 Februarie 2017

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a declarat că l-a cunoscut și i-a văzut filmele lui Radu Gabrea și a spus că toți cei care i-au văzut filmele au datoria de a duce mai departe mesajele pe care acesta le transmitea prin filmele lui.

Aduc un pios gând și omagiu acestui om de artă, om de cultură și, de ce să nu spunem, un om al cetății. Prin tematica filmelor sale dovedește că nu a fost străin în niciun moment de ceea ce s-a întâmplat în cetatea lui natală care este România, iar pentru noi, eu reprezentând evreii din România, Radu Gabrea a făcut foarte multe. (…) Domnule Gabrea — vă spun domn pentru că v-ați purtat întotdeauna ca un domn — aveți din partea mea și a celor pe care îi reprezint, cele mai frumoase gânduri și rămâneți, pentru mine cel puțin, un om de bine și om al adevărului. – Aurel Vainer, președintele Comunității Evreiești din România.

A fost și rămâne unul din profesorii cei mai iubiți, a spus profesorul și criticul de film Manuela Cernat.

Printre colegii și prietenii care i-au adus un ultim omagiu lui s-au aflat actorii Catrinel Dumitrescu, Ion Haiduc, Crenguța Hariton, Ada Navrot, Vlad Rădescu, Dani Popescu, regizorul Mihai Lungeanu, Marinela Țepuș, managerul Teatrului Nottara, Demeter Andras, fostul director al Societății Române de Radiodifuziune, Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii.

Radu Gabrea va fi înmormântat duminică, 12 februarie, la ora 14,00, la cimitirul Bellu din Capitală.

Foto: Radu Gabrea – facebook

19
/04
/19

Realizarea unui film necesită timp și mulți bani. Doar o nevoie interioară de nestăpânit ar trebui să împingă pe cineva la un efort atât de mare. Însă două filme românești recente, lansate într-un trist anonimat, arată că nu trebuie să ai talent şi nici măcar meșteșug pentru a te pretinde cineast.

18
/04
/19

Lungmetraje regizate de cineaşti precum Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar, Ken Loach şi fraţii Dardenne au fost selectate în competiţia oficială a celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. România este reprezentată în cursa pentru Palme d'Or de „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, ]n timp ce Alain Delon va primi un Palme d'Or onorific.

18
/04
/19

„La Gomera / The Whistlers”, cel mai recent lungmetraj semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, va avea premiera mondială în cadrul celei de-a 72-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Filmul a fost inclus în competiția oficială a prestigiosului eveniment care se va desfășura luna viitoare, în perioada 14-25 mai 2019.

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

15
/04
/19

Independența Film anunță lansarea în cinematografele din România, din 26 aprilie, a neo-noir-lui regizat de David Robert Mitchell: Under the Silver Lake. Filmul a fost prezentat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2018, unde a atras atenția criticilor de film și cinefililor prin originalitatea sa, regie, soundtrack și imagine.

14
/04
/19

CRONICĂ DE FILM Vara anului 1981, URSS – un cântăreț de rock consacrat și îndrăgit, Mike Naumenko, și soția sa Natalia îl întâlnesc pe Viktor Țoi, care va deveni o vedetă a muzicii underground sovietice din anii `80. Este punctul de pornire din „Leto” (2018), noul film al regizorului rus Kirill Serebrennikov.

12
/04
/19

Competiția celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (18 – 21 aprilie, București) reunește cele mai noi și premiate filme cu temă politică. Printre ele și Omul Roșu - regizat de Mugur Vărzariu - ce spune povestea lui Petre Ignatencu, canoist de performanță și șofer de taxi în anii ‘60, care crede cu tărie că prăbușirea comunismului în decembrie ‘89 a fost o uriașă greșeală a istoriei. 

12
/04
/19

A treia ediție a American Independent Film Festival începe vineri 12 aprilie la Cinema PRO cu Gala de deschiderea a festivalului, urmată de proiecția în premieră, de la ora 20:00 a filmului The Sisters Brothers, în prezența regizorului Jacques Audiard, unul dintre invitații speciali ai festivalului.

11
/04
/19

INTERVIU „Nu a existat o singură direcție „autoritară” în selecție. Ne-am ghidat după anumite titluri pe care am simțit nevoia să le arătăm, titluri care ne-au plăcut foarte mult și reprezentau mai multe fațete al cinema-ului american contemporan”, spune Andrei Tănăsescu, curatorul AIFF (12-18 aprilie).

11
/04
/19

Proiecțiile de film din cadrul Documentary Mondays și Fiction Tuesdays continuă, zilele de luni şi marţi stând sub semnul imaginației ca refugiu și mijloc de evadare dintr-o realitate opresivă. Pe 15 aprilie, de la ora 20:00, veţi putea vedea documentarul Soviet Hippies, care ilustrează subcultura hippie din Uniunea Sovietică, iar pe 16 aprilie, de la aceeași oră, filmul Baron Prášil, care ne propune o călătorie fantastică prin timp și spațiu.

10
/04
/19

Șapte dintre cele mai noi și apreciate filme cu temă politică se regăsesc în competiția Festivalului Internațional de Film Cinepolitica 2019, care va avea loc între 18 – 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco. Campania electorală din Franța, activismul social, justiția oarbă și deportările în URSS sunt temele abordate în patru dintre cele șapte filme din competiție.

Page 1 of 23312345...102030...Last »