Ultima zi, un thriller comic de Gabriel Achim, în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultima-zi-un-thriller-comic-de-gabriel-achim-in-cinematografe/

Ultima zi, cel mai recent lungmetraj al regizorului Gabriel Achim, va fi lansat în cinematografele româneşti în 12 mai, distribuit de Independenţa Film. După ce a fost prezentat în avanpremieră internaţională la TIFF 2016, unde a primit Premiul pentru Cel mai bun lungmetraj românesc, Ultima zi va închide anul acesta Festivalul Filmului European, în 11 mai.

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2017

Ultima zi este un thriller comic despre credință și infidelitate, iertare și pedeapsă“, spune regizorul și producătorul Gabriel Achim.

Adrian, un bărbat dintr-un oraş de provincie, s-a hotărât să se călugărească. Primarul, poliţistul şi liderul Asociaţiei Tinerilor Creştini din oraş îşi conduc prietenul pe drumul spre mănăstire. Primarul, regizor amator, se oferă să filmeze călătoria, dar are şi nişte planuri secrete pentru Adrian.

Din distribuție fac parte Doru Ana, Mimi Brănescu, Adrian Văncică, Adrian Ciglenean, Constantin Cojocaru, Rodica Lazăr, Andi Vasluianu, Gabriel Sandu, Alina Berzunțeanu, Coca Bloos, câinii Cory și Nesa. Regizorul Gabriel Achim și fiul său, Cosma, joacă, de asemenea, în film.

E contradictoriu cum oamenii au disponibilitatea de a afla o mulțime de informații despre lume, dar nu mai interesează pe nimeni să-si cerceteze propria așezare sufletească. – Gabriel Achim.

„Să se întrebe de ce face ceea ce face, care este motorul profund al acțiunilor sale. Care este sensul lumii, de unde venim, încotro ne îndreptăm“.

„Noi nu mai sîntem în Evul Mediu, acum un om care vrea să se informeze are National Geographic, Animal Planet, Discovery și atâtea și atâtea canale TV“, ne avertizează Primarul din film. „Acum o mie de ani…“, încearcă să ne pună în temă Adrian, protagonistul filmului, care dorește să se călugărească, dar nu dintr-o anumită chemare, ci pentru a fugi de probleme nerezolvate, din lașitate.

Nu-și poate duce ideea până la capăt, că e întrerupt de același Primar. “Lasă, lasă! Noi nu mai sîntem acum o mie de ani, noi sîntem acum.“ Curiozitatea e cu totul și cu totul în altă parte. “Băi fraiere, tu știi cum se fac banii?“, întreabă un șofer de microbuz, ticsit pînă la refuz cu călători. “Se fac grămadă, să simți cum transpiri cînd îi numeri, pricepi?“

Lumea e mai spectaculoasă și ești mai aproape de sensul ei abia atunci când începi să-ți pui întrebări. Chiar și atunci când ai luat simpla decizie de a nu-ți mai pierde timpul uitîndu-te la televizor s-ar putea să fie un progres uriaș. – Gabriel Achim.

Scenariul lungmetrajului este semnat de Gabriel Achim și Cosmin Manolache, iar imaginea, de George Chiper-Lillemark.

Independența Film

Ultima zi / The Last Day (2017) este distribuit în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. De-a lungul timpului, Independența Film a adus peste 10 titluri premiate cu Palme d’Or la Cannes.

Foto: Ultima zi – Independența Film

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.