Ultimul Cineclub FILM al anului, dedicat lui Mircea Daneliuc
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimul-cineclub-film-al-anului-dedicat-lui-mircea-daneliuc/

Al optulea Cineclub FILM, organizat de Arhiva Naţională de Filme în colaborare cu revista FILM, are loc vineri, 11 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Eforie a Cinematecii Române. Va fi proiectat – într-o copie nouă (35mm) – filmul IACOB (1988) de Mircea Daneliuc. Cu această ocazie, vor fi prezentate două volume recent apărute, dedicate marelui cineast român.

Un articol de Petre Ivan|11 decembrie 2015

Este vorba de: „Mircea Daneliuc – Cele 17 vieţi ale pisicii rupte” de Marilena Ilieşiu (Editura UCIN) şi „Mircea Daneliuc – Monsieur l’Auteur sau Lupul singuratic al filmului românesc” de Titus Vîjeu (Editura NOI Media Print).

Cineclubul FILM, iniţiat în luna ianuarie a.c., îşi propune să prezinte publicului cinefil copii noi (35 mm) sau restaurate ale unor titluri importante din istoria cinematografului românesc.

În primele şapte întâlniri din sălile Cinematecii (Eforie / Jean şi Union), au fost prezentate filmele româneşti

Iacob, de Mircea Daneliuc

Iacob, de Mircea Daneliuc

O LACRIMĂ DE FATĂ (Iosif Demian, 1980),

S-A FURAT O BOMBĂ (Ion Popescu Gopo, 1962),

MERE ROŞII (Alexandru Tatos, 1976),

MOROMEŢII (Stere Gulea, 1987),

RECONSTITUIREA (Lucian Pintilie, 1970),

DIRECTORUL NOSTRU (Jean Georgescu, 1955) şi

DOMNIŞOARA AURICA (Şerban Marinescu, 1886).

 

Printre invitaţii de până acum ai Cineclubului s-au numărat: regizorul şi scenaristul Stere Gulea, directorii de imagine Vivi Drăgan Vasile şi Florin Mihăilescu, actorul Dorel Vişan, criticii Călin Căliman, Dana Duma, Marilena Ilieşiu, Cristian Tudor Popescu şi Călin Stănculescu.

Foto: Mircea Daneliuc, Iacob – facebook, wikipedia

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: