Ultimul film al lui Delphine Seyrig în ultima proiecție One World Romania din acest an
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimul-film-al-lui-delphine-seyrig-in-ultima-proiectie-one-world-romania-din-acest-an/

În încheierea atât a retrospectivei dedicate cineastei Ulrike Ottinger, cât şi a celei dedicate activităţii mai puţin cunoscute de militantă feministă a lui Delphine Seyrig, One World Romania va proiecta luni, 28 iunie, de la orele 19.30, la Cinema Elvire Popesco, colaborarea finală dintre cele două, care a fost şi ultimul film al actriţei franceze: „Ioana D’Arc a Mongoliei”.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2021

Cinematograful feminin al anilor ’70 și ’80 a fost marcat de prezența lui Delphine Seyrig, care a colaborat cu cineaști majori din sfera filmului de artă precum Alain Resnais, François Truffaut sau Luis Bunuel, dar și-a dedicat energia și creativitatea și cauzei feministe, atât ca actriță, cât și ca cineastă, într-o perioadă în care mișcarea avea nevoie de personalități celebre în prim-plan.

Delphine Seyrig a căutat să lucreze cu realizatoare cu a căror sensibilitate rezona și alături de care putea să redefinească imaginea restrictivă a femeii pe care cinematografia dirijată preponderent de bărbați ajutase s-o construiască. Trei astfel de relații creative i-au definit cariera: cea cu Chantal Akerman, pentru care a jucat în trei filme, incluzându-l pe cel mai faimos al întregii sale cariere, „Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles” (1975); cea cu Marguerite Duras, de-a lungul a patru filme, printre care se numără și „India Song” (1974), capodopera realizatoarei, și în sfârșit aceea cu Ulrike Ottinger.

Cele două au colaborat de patru ori, inclusiv la realizarea ultimului proiect al lui Seyrig, intitulat „Ioana d’Arc a Mongoliei” (1989).

Șapte femei călătoare din Occident, foarte diferite una față de cealaltă, se întâlnesc la bordul Expresului Trans-Siberian. Amiciția conjuncturală care se leagă între ele pe parcursul călătoriei va fi pusă la încercare atunci când vor fi răpite de un trib de călărețe mongole condus de carismatica Prințesă Ulun. Dacă ați văzut documentarul-gigant „Taiga: O Călătorie În Nordul Mongoliei”, nu ai cum să nu recunoști, în această poveste fantastică, ritualurile comunitare și modurile de viață mongole nomade. În această ficțiune pusă în scenă în realitatea mongolă, Ulrike Ottinger chestionează, într-o manieră foarte fluidă și liberă, întâlnirea dintre oameni, lumi, culturi, sexe, precum și dintre ficțiune și documentar. Este ultimul rol cinematografic al lui Delphine Seyrig (a murit de cancer în 1990): Lady Windemere, o femeie etnograf extrem de elegantă și liberă, un personaj minunat pe care actrița franceză a putut să îl impregneze cu tot feminismul său.

Filmul va fi proiectat în versiunea originală, cu subtitrări în limba română. Un scurt fragment al unei conversații online cu Ulrike Ottinger va fi proiectat ulterior proiecției.

Bilete la film: https://eventbook.ro/film/bilete-focus-delphine-seyrig-post-owr-johanna-d-arc-of-mongolia

Puteți vedea întreaga filmografie a lui Ulrike Ottinger și filmele militante ale lui Delphine Seyrig, alături de majoritatea selecției festivalului, până duminică 27 iunie, în cadrul ediției online One World Romania 14.

Există 3 variante de bilete disponibile:

ABONAMENT ONLINE 21-27 IUNIE – 80 RON

Abonamentul Online este disponibil pe site-ul EVENTBOOK
Permite vizionarea unui număr nelimitat de filme online, în perioada 21-27 iunie.

ABONAMENT 5 FILME ONLINE – 45 RON
Se poate cumpara online pe EVENTBOOK

BILET INDIVIDUAL ONLINE – 11 RON

Fiecare film poate fi vizionat o singură dată într-un interval de 48h de la accesare.
Filmele sunt disponibile pentru vizionare doar de pe teritoriul României.

 

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)