Ultimul film al lui Paul Thomas Anderson vine la Next 2016!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimul-film-al-lui-paul-thomas-anderson-vine-la-next-2016/

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Next (7-11 aprilie) aduce pe ecran cele mai interesante scurtmetraje nordice ale ultimilor ani şi, în premieră în România, cel mai nou film în regia lui Paul Thomas Anderson.

Un articol de Petre Ivan|17 martie 2016

Arthouse Shorts prezintă scurtmetraje regizate de cineaști consacrați (printre numele incluse în selecția edițiilor precedente se numără Claire Denis, Mike Leigh și David Cronenberg) ale căror filme sunt prea sonore pentru a fi incluse în competiție, dar prea bune ca să lipsească din festival.

Anul acesta highlight-ul secțiunii este Junun, un mediu-metraj documentar în regia lui Paul Thomas Anderson (nominalizat la 6 Oscaruri pentru producții precum There Will Be Blood, Magnolia și Boogie Nights).

Anderson, care a regizat și o serie de videoclipuri de-a lungul timpului, îl are ca personaj principal în Junun pe muzicianul Jonny Greenwood, care călătorește în Rajahstan pentru a cânta alături de muzicieni indieni.

Un film care ne transportă chiar acolo în cameră, trăind și respirând o experientă artistică singulară. – Hollywood Reporter.

Selecția este completată de noul scurtmetraj al lui Denis Cote, Excursions și de scurtmetrajul Take What You Can Carry, în regia lui Matt Porterfield.

Premiat la Berlinale și la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, Excursions prezintă povestea Claudiei și a lui Martinho, doi ghizi turistici din Lisabona ale căror vieți singuratice se vor intersectă datorită unui concert de jazz.

Prezentat la rândul său la Berlinale, Take What You Can Carry este portretul unei tinere exuberanțe a cărei imagine se conturează prin intermediul locurilor în care trăiește și a persoanelor care îi sunt apropiate.

Scurtmetrajele din secțiunea Arthouse Shorts vor fi proiectate luni, 11 aprilie, la Elvire Popesco, începând cu ora 20.30.

Syndromeda - in programul Focus: Tările Nordice

Syndromeda – in programul Focus: Tările Nordice

Focus: Țările Nordice

Focusul de anul acesta al Festivalului Internațional de Film Next pune în lumina reflectoarelor producția de scurtmetraj din Țările Nordice printr-o selecție a celor mai inedite și reprezentative filme regizate de cineaști scandinavi. Selecția a fost realizată de Massimiliano Nardulli, unul dintre cei trei selecționeri Next, în colaborare cu Jukka-Pekka Laakso, directorul Festivalului Internațional de Film de la Tampere, care este și membru al juriului Competiției Internaționale.

În programul Focus: Tările Nordice regăsim Syndromeda, un scurtmetraj care prezintă un personaj captiv între vis și realitate, A Simple Life, care examinează impactul tehnologiei asupra unui cuplu de vârstă mijlocie, Artun, care spune povestea unui băiat aflat în căutarea primului sărut, și Say Yes and Dance, un film al cărui personaj principal este un șomer care merge la un interviu de angajare pentru un job pe care nu-l dorește.

Scurtmetrajele nordice se văd sâmbătă, 9 aprilie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco.

Foto: Next 2016 – nextfilmfestival.ro

11
/11
/15

Actorul American Leonardo DiCaprio împlineşte, astăzi, 41 de ani. Tot într-o zi de 11 noiembrie s-au mai născut scriitorii Fiodor Mihailovici Dostoievski (1821), Alfred de Musset (1810), Kurt Vonnegut (1922), Carlos Fuentes (1928) şi Mircea Dinescu (1950), regizorii Rene Clair (1898) şi Mircea Mureșan (1928) şi actriţele Demi Moore (1962) şi Calista Flockhart (1964). De asemenea, într-o zi de 11 noiembrie se stingeau din viaţă filozoful danez Søren Kierkegaard (1855) şi politicianul român Corneliu Coposu (1995)

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.