Ultimul weekend la „Bucureştii lui Caragiale”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ultimul-weekend-la-bucurestii-lui-caragiale/

Festivalul „Bucureştii lui Caragiale” închide stagiunea de teatru în aer liber din Parcul Cişmigiu cu trei noi spectacole programate în weekendul 19-20 septembrie.

Un articol de Liliana Matei|17 septembrie 2020

Desfăşurată în perioada 18 iulie – 20 septembrie sub motto-ul #SusţinemCulturaRO, cea de-a opta ediţie este organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB şi a fost regândită, în acest an, pentru a susţine activitatea scenei teatrale din Bucureşti, în contextul restricţiilor impuse de pandemia COVID-19.

Ultimul weekend de teatru al Festivalului „Bucureştii lui Caragiale” se înscrie în seria de evenimente dedicată Zilelor Bucureştiului, o sărbătoare anuală organizată de Primăria Capitalei pentru a marca celebrarea celor 561 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului, pe 20 septembrie 2020. Astfel, în weekendul aniversar 19-20 septembrie, bucureştenii pot vedea la „Bucureştii lui Caragiale” un program special de spectacole de teatru independent, teatru de improvizaţie şi teatru de revistă din repertoriul Teatrului Ȋn Culise, al Teatrului de Animaţie Ţăndărică şi al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

Printre teatrele independente din Bucureşti participante la ediţia din acest an a festivalului se numără Teatrul Ȋn Culise, care prezintă sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 20.00, comedia „Clinica sinucigaşilor”, ce tratează probleme cotidiene prin prisma divertismentului. Realizat după textul unei autoare românce contemporane, Gabriela Mihalache, spectacolul Teatrului Ȋn Culise este regizat de Cristian Bajora şi este jucat de actorii: Alex Vlad, Ionuț Iftimiciuc, Dorin Enache, Grațiela Popa, Patricia Ionescu, Adrian Pantelimon, Bogdan Stroe, Dana Roman.

Ultimul spectacol de matineu din festival aparţine Teatrului de Animaţie Ţăndărică şi este un spectacol de improvizaţie unic în România. Programat în dimineaţa zilei de duminică, 20 septembrie, de la ora 10.00, Improvest aduce pe scenă prima trupă de păpuşari improvizatori din ţară. Folosindu-se de măşti, instrumente muzicale şi păpuşi, actorii construiesc cu umor povestea de pe scenă pe baza indicaţiilor primite din public. Un spectacol interactiv, în care cei mici devin regizori şi scenarişti, Improveste este un proiect coordonat de Dan Codreanu şi Dan Miron, jucat de actorii Simina Mititelu, Cristina Țane, Mona Toncu, Florin Mititelu, Ștefan Craiu, George Simian într-o scenografie semnată de Çilem Türköz.

„Bucureştii lui Caragiale” se încheie cu reprezentaţia celui mai nou spectacol din repertoriul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Spectacolul „Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească” este programat duminică, 20 septembrie, de la ora 20.00. Combinând satira socială cu muzica, coregrafia şi cu o scenografie spectaculoasă, premiera stagiunii estivale 2020 a Teatrului de Revistă din Bucureşti este inspirat de cele mai recente schimbări survenite la nivelul societăţii. Realizat de Vasile Muraru și Valentina Fătu, „Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească” este un spectacol de revistă plin de culoare și savoare, cu umor, recitaluri de muzică ușoară și momente de dans. Din distribuţie fac parte Alexandru Arşinel, Vasile Muraru, Valentina Fătu, Nae Alexandru, Cristian Simion, soliştii Bianca Sârbu, Daniela Cristea, Alin Gheorghişan şi, nu în ultimul rând, Baletul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

Desfășurarea evenimentului, în perioada 18 iulie-20 septembrie, implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL nr. 2.941/1.120/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 19 iunie 2020.

Accesul la spectacole se face pe bază de rezervare online pe www.arcub.ro și www.entertix.ro. Programul Festivalului Bucureștii lui Caragiale – ediția a VIII-a este disponibil pe www.arcub.ro.

Rezervările sunt disponibile în grupuri de 2 sau 3 locuri. Locurile pot fi rezervate cu două săptămâni înainte de fiecare spectacol.

Spațiul dedicat Festivalului este împărţit în două zone de vizionare a spectacolelor:

  • SCENĂ: în zona scenei sunt amplasate 225 de locuri;
  • ECRAN: în faţa unui ecran de mari dimensiuni sunt amplasate 120 de locuri ce permit spectatorilor să urmărească transmisia live a spectacolului de la scenă.

Cele două spații sunt delimitate de garduri. Trecerea dintr-un spațiu în celălalt nu este permisă.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.