Un an fără Robin Williams
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-an-fara-robin-williams/

„Indiferent ce îţi spun oamenii, cuvintele şi ideile pot schimba lumea.” – Robin Williams. Astăzi se împlineşte un an de la moartea unuia dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii. Robin Williams s-a sinucis pe 11 august 2014, în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco, după o viaţă marcată de lupta cu depresia, dependenţa de droguri şi alcoolul.

Un articol de Petre Ivan|11 august 2015

Potrivit anchetei, care a durat durat aproximativ trei luni, cauza decesului a fost „sinuciderea prin asfixiere”. Rezultatele arată că Robin Williams era treaz în momentul în care s-a sinucis şi, de asemenea, nu consumase droguri sau medicamente în cantităţi mari.

Conform purtătorului de cuvânt al starului, actorul suferea de depresie. Nu a încercat niciodată să îşi ascundă problemele provocate de consumul de alcool şi de droguri.

După o perioadă de abstinenţă care a durat 20 de ani, la începutul lui iulie 2014, Robin Williams s-a internat într-o clinică din SUA, pentru a lua parte la un program de prevenire a dependenţei de alcool.

Actorul a devenit celebru datorită rolului unui extraterestru, intitulat Mork. A studiat în Detroit şi California.

După ce s-a implicat în secţia de teatru a liceului, a reuşit să îşi învingă timiditatea. În 1973, s-a numărat printre cei 20 de studenţi acceptaţi pentru a face cursuri la Şcoala Conservatoare de Artă Juillard School.

Obişnuiam să cred că cel mai groaznic lucru care ţi se poate întâmpla este să rămâi singur. Cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla este să fii înconjurat de oameni care te fac să te simţi singur. – Robin Williams

În anul 1998, Williams a fost onorat cu Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar din filmul „Good Will Hunting”. De asemenea, în decursul carierei, a fost distins cu trei premii Grammy, trei Globuri de Aur şi două premii Screen Actors Guild.


A oferit interpretări memorabile în filme precum „Good Will Hunting”, „Dead Poets Society”, „Mrs. Doubtfire” şi „Good Morning, Vietnam”.

Foto: Robin Williams – cinemagia

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.