Un Beckett necunoscut, în premieră la TNB (via 9G)
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-beckett-necunoscut-in-premiera-la-tnb-via-9g/

Suntem ultimii 5, cel mai nou spectacol din cadrul Programului 9G la TNB – dedicat tinerilor creatori de teatru, ajuns la a III-a ediţie –, va avea premiera în zilele de joi 6 şi vineri 7 octombrie, ora 20.00, la Sala Mică.

Un articol de Petre Ivan|3 octombrie 2016

Regizorul Dragoș Mușoiu propune un experiment vizual și actoricesc, pornind de la 5 texte scurte, aproape necunoscute, scrise de Samuel Beckett.

Se respectă cu o exactitate aproape absurdă (pentru că își asumă lipsa de orice orientare comercială) indicațiile autorului, se adaugă 5 actori care funcționează cu minuțiozitatea acelor de ceasornic, se suprapune multă tehnică ajutător-iluzorie… și rezultă un spectacol îngrijorător de contemporan.

De ce îngrijorător? Pentru că este vorba despre existența noastră de zi cu zi, intersectată cu… teatrul absurdului. Punctele comune: lipsa de comunicare reală, robotizarea reacțiilor, frica de acțiune imediată, teama de iubire, plictisul fundamental, din nou robotizare… drumurile lui Sisif trăite de noi toți în timp real.

Piesele scurte ale lui Beckett creează o lume suprarealistă, dar familiară în același timp, o lume în care controlul total este subminat, iar salvarea poate veni din cele mai neașteptate locuri.

Suntem ultimii 5 este un spectacol puternic despre condiția umană, despre acțiunile și gândurile noastre în încercarea de a exista, alături de ceilalți, în societate. O adevărată provocare atât pentru echipa artistică, cât și pentru spectatori, totul la indicațiile stricte, matematice ale lui Beckett.

Pentru ca spectatorul să aibă toată libertatea de a citi și interpreta după bunul plac și după posibilități ceea ce vede, a trebuit ca, noi, echipa de creație, să ne abținem de la orice formă de interpretare și să ne concentrăm pe a da expresie fidelă scriiturii lui Beckett. – Dragoș Mușoiu

Suntem ultimii 5 – INFO

5 piese scurte de Samuel Beckett

(Quad, What Where, Act Without Words II, Come and go, Play)

Traducere: Dragoș Alexandru Mușoiu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Andreea Simona Negrilă

Distribuția: Idris Clate, Ana Covalciuc, Șerban Gomoi, Sorina Ştefănescu, Vlad Udrescu.

Un Beckett necunoscut Un Beckett necunoscut Un Beckett necunoscut Un Beckett necunoscut

Foto: Un Beckett necunoscut, Suntem ultimii 5 – TNB

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.