Un caiet inedit cu lucrări compuse de Beethoven, vândut cu 252.750 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-caiet-inedit-cu-lucrari-compuse-de-beethoven-vandut-cu-252-750-de-euro/

Un caiet inedit cu lucrări compuse de Ludwig van Beethoven, care i-a aparţinut la un moment dat lui Chopin, a fost adjudecat miercuri cu suma de 252.750 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s la Paris. Manuscrisul a făcut parte din colecţia muzicală excepţională alcătuită de industriaşul André Meyer în peste 50 […]

Un articol de |18 octombrie 2012

Un caiet inedit cu lucrări compuse de Ludwig van Beethoven, care i-a aparţinut la un moment dat lui Chopin, a fost adjudecat miercuri cu suma de 252.750 de euro, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s la Paris.

Manuscrisul a făcut parte din colecţia muzicală excepţională alcătuită de industriaşul André Meyer în peste 50 de ani.

În cadrul aceleiaşi licitaţii, un manuscris al „Cvartetului pentru coarde Nr. 2 Op. 10” de Arnold Schoenberg a fost şi el achiziţionat pentru 240.750 de euro – un record mondial pentru un manuscris al acestui compozitor. Un alt record mondial, cel pentru o partitură tipărită, a fost stabilit de prima ediţie a lucrării „6 Partitas” pentru pian de Johan Sebastian Bach, care s-a vândut cu 228.750 de euro.

În total, lucrările scoase la licitaţie au fost achiziţionate cu 3,3 milioane de euro, aceasta fiind considerată „cea mai importantă colecţie de tipărituri muzicale din Europa”. Colecţia era estimată la un preţ cuprins între 1,8 milioane de euro şi 2,5 milioane de euro.

Caietul de compoziţii al lui Beethoven, estimat între 100.000 de euro şi 150.000 de euro, a fost achiziţionat de colecţionarul Aloys Fuchs cu ocazia unei vânzări publice care s-a desfăşurat după moartea lui Beethoven, în 1827. El l-a oferit cu dedicaţie bunului său prieten Chopin, un mare admirator al lui Beethoven, în timpul călătoriei pe care compozitorul polonez a făcut-o la Viena, la doar patru luni după moartea maestrului german.

André Meyer, fiul unui industriaş din domeniul produselor textile, originar din Lorena dar stabilit la Paris, nu era doar un colecţionar, ci şi un filantrop, expert şi critic de artă, care permitea adeseori muzicienilor de renume să îi viziteze biblioteca de care era foarte mândru. În 1965, compozitorul Igor Stravinsky a descoperit în acea bibliotecă manuscrisul operei sale „Sacre du Printemps”. Mstislav Rostropovich a lucrat, în aceeaşi bibliotecă, asupra unor carnete de Claude Debussy.

Sursa: Mediafax

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?