Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea / Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-cartus-de-kent-si-un-pachet-de-cafea-mondialul-metropolis/

Pantacruel s-a strecurat aseară în dormitorul conului Leonida şi al nevesti-sii, Efimiţa. Cum Efimiţa (Mariana Mihuţ) a adormit buştean înaintea partidei Rusia – Coreea de Sud, Rebengiuc şi-a ieşit din pepeni şi mai ales din rol şi s-a dus să urmărească meciul la o bodegă alături de fi-su, Mimi Brănescu, afacerist, că tot trebuia să se vadă pentru nişte treburi urgente.

Un articol de Pantacruel|18 iunie 2014

FIUL: Deci Pele, Garrincha, Maradona, Stoichkov, Baggio şi alţi moşi nu mă interesează. În cinci minute începe Rusia – Coreea de Sud şi vreau să văd şi eu meciul liniştit. Spune cum e cu anii ăia patru, ca să ştiu ce spun mai departe.

TATĂL  Da, mai am nevoie de patru ani pe cartea de muncă pentru ca să pot să prinde şi următorul mondial. Se joacă în Rusia lui Putin, ştii… Nu aş vrea să-l ratez tocmai pe ăsta.

FIUL: Aşa, şi?

TATĂL: Şi am nevoie să-mi omor timpul cu ceva. Nu suport să stau degeaba. În plus mai câştig şi un ban cinstit pentru medicamente.

FIUL: Asta am înţeles, eu întreb ce vrei să faci în următorii patru ani, unde vrei să mai lucrezi la vârsta ta? Tot paznic de noapte? Adică vrei paznic sau te mulţumeşti şi cu altceva?

TATĂL: Păi, paznic, ce altceva?

FIUL: Şi dacă nu găsesc paznic de noapte, asta te întrebam, dacă nu găsesc paznic, merge şi altceva?

TATĂL: Paznic de noapte, dar merge şi de zi, că pot să mă uit la Gâdea în reluare.

FIUL: Tată, paznic nu găsesc. Paznic chiar nu găsesc! Te întreb: altceva în afară să stai pe scaun şi să te uiţi la televizor mai ştii să faci? Ce tot îi dai înainte cu paznic de noapte dacă eu te întreb ce ştii să mai faci?

Între timp, la Cuiaba, arbitrul fluieră startul celui de-al doilea meci al grupa H, Rusia – Coreea de Sud.

FIUL: Am vorbit la Teatrul Metropolis pentru un post de rupător de bilete. Dacă e vorba doar de patru ani…

TATĂL: Rupător de bilete la teatru?

FIUL: Rupător de bilete la Teatrul Metropolis.

Mondialul Metropolis

TATĂL: Păi şi ce-o să zică alde Beligan, Marius Manole, Albulescu, Zamfirescu? N-o să râdă corifeii de mine? Ia uite-l şi pe Rebengiuc, rupător de bilete, ce-a fost şi ce-a ajuns… De-aia ziceam paznic de noapte.

FIUL: Incredibil! Uite ce gafă de portar! Ai văzut?

TATĂL: A dat gol chinejii?

FIUL: Care chinezi, tată? Îţi mai spun o dată că poate mă auzi, rupător de bilete la Teatrul Metropolis. Asta am găsit. Atât. Patru ani e vreo problemă? Mi se pare că au şi televizor în hol, acolo. Mama ce mai face?

TATĂL: Efimiţa? E bine, tot cu ale ei. Mă pune-n fiecare noapte să-l interpretez pe Conu’ Leonidas.

FIUL: Pe cine?

TATĂL: Cum, n-ai auzit de Leonidas, golgeterul Cupei Mondiale din ’38? I se spunea “omul de cauciuc” și “diamantul negru”. El a inventat “foarfeca”!

FIUL: Na că au egalat ruşii! Dă-mi să văd ce ai adus.

Tatăl scoate din sacoşă o copie reuşită a trofeului Campionatului Mondial de Fotbal, cumpărată de la Obor.

FIUL: Ce e asta?!

TATĂL: Nu mai aveau Juli Rimeţi, mie ăia îmi plăceau. Se pune pe televizor şi nici nu se sparge , dacă e cutremur, că e din plastic. Şi am mai luat şi nişte ţelină, că vreau să fac o ciorbă de cartofi până la următorul meci al Italiei.

FIUL: Tată, eu ţi-am zis aşa: vii în faza grupelor, adică zilele astea, la bodegă, adică aici, să vedem şi noi un meci ca oamenii, cu un cartuş de Kent şi un pachet de cafea Lavazza. Nu cu o cupă mondială de plastic. Păstrează cupa că o să cumpăr eu un pachet de cafea Lavazza şi un cartuş de Kent. Cum naiba să mă duc la ditamai directorul cu o chinezărie ieftină?

TATĂL: Păi dacă eu nu beau cafea şi nu fumez, nu mă pricep. Mă, da’ dacă pentru un post de rupător de bilete trebuie să dai atâta ciubuc, păi cât o trebui să dai pentru ca să te faci comentator sportiv la TVR?

FIUL: Ai văzut? Noroc că nu ţi-a dat prin cap să te faci comentator sportiv la TVR!

Mondialul Metropolis – trailer

Foto cu Mondialul Metropolis,  Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea, Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea

30
/06
/18

Ceea ce veți vedea în imaginile următoare sunt doar niște suporteri înfocați ai naționalei lui Messi. Problema nu este că ei sunt din Bangladesh (neam de indieni - pentru cei care au chiulit la orele de geografie), ci că în "Statul Bengal" va fi jale în această seară dacă Argentina pierde calificarea în fața Franței.

29
/06
/18

Într-o bună dimineaţă, la o zi după ce împlinise melancolica vîrstă de 51 de ani (iar Brazilia lui Kaka, Luis Fabiaono şi Maicon se distrase cu Chile în optimile de finală), Alex. Leo Şerban se trezi, la Lisabona, în camera Marilyn, metamorfozat într-un menuet nemaiîntîlnit. Cei din conducerea hotelului Florida s-au jurat că n-a fost mîna lor, iar domnul Leo a fost nevoit să accepte că nu era vorba de vreun vis sprinţar de-ale lui Kafka, ci de o monumentală farsă a destinului implacabil.

29
/06
/18

Grosul meciurilor a trecut, cârcotaştii cu accente pesimiste au scăpat de o grija, nu trebuie să mai înghită Panama, Tunisia, Arabia Saudită, Egipt, Islanda, Maroc, Costa Rica şi alte naţionale care provoacă indigestie stomacurilor sensibile. Desigur, au scăpat şi de Germania, cârnaţii umpluţi cu icre negre ai oricărui mondial, dar şi de Serbia, Polonia, Nigeria, Senegal - echipe cu oarecare greutate pentru o anumită fază a competiţiei.

28
/06
/18

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâțele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

28
/06
/18

Cătălin Tolontan își încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toți. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am așteptat cu emoție, așadar, primele pagini ale ziarelor germane (și nu numai) de dimineață

22
/06
/18

Argentina n-are echipă şi mi-e teamă că nu va ieşi din grupe, iar Messi e lipsit de noroc. Coechipierii săi nu sunt în stare să introducă mingea într-o poartă goală, dar pe a lor o nimeresc cu ochii închişi.

19
/06
/18

19 iunie. Ieri după-amiază m-am aruncat pe divan cu o cafeluță de gât sperând să huzuresc la meciurile zilei. La ora aceea, sub deviza “Să punem capăt abuzurilor de la turneul final!”, Plenul Dumei de Stat (în cârdășie cu membrii Consiliului FIFA) dezbătea de zor modificările la Codul Mondial de procedură penală.

Pagina 2 din 512345