Un documentar pentru memorie și identitate: ”Pe eroi să nu-i căutați în mormânt… ci în inimile noastre”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-documentar-pentru-memorie-si-identitate-pe-eroi-sa-nu-i-cautati-in-mormant-ci-in-inimile-noastre/

Joi, 17 iunie, în ziua Înălţării Domnului, România va sărbători şi Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunităţi (sate, comune, oraşe, consilii judeţene, şcoli, licee, muzee, biblioteci, universităţi, asociaţii culturale şi sociale, teatre, mănăstiri) din România şi din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani şi a foştilor deţinuţi politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea şi menţinerea României pentru noi, cei de astăzi, şi pentru generaţiile următoare.

Un articol de Cristina Enescu Aky|17 mai 2018

Majoritatea evenimentelor vor fi onorate de prezența unor eroi veterani și foști deținuți politici.

Cu atât mai mult în acest an în care România își amintește de unde vine și cum s-a născut, împrospătarea memoriei și a cunoașterii acestor repere identitare, istorice și culturale este nu doar importantă ci și necesară.

În aceeași zi, la București, Comunitatea România Centenară organizează la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” din București (Șos. Kiseleff nr 30), în sala Victor Ion Popa, un eveniment care va începe prin proiecția, la ora 12:00, a documentarului „Pe eroi să nu-i căutați în mormânt!”.

Documentarul este realizat de regizoareaCamelia Moise, nepoata lui Gheorghe Moise, unul dintre eroii decedați pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Vor participa de asemenea Grigore Leșe și comunitatea ”Domnițe cu altițe” (o comunitate de femei pasionate de colecționarea și promovarea portului popular românesc).

Gazda acestei manifestări, Muzeul Satului, sărbătorește totodată în această perioadă Zilele Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

”Este un documentar de 100 de minute despre o localitate din România dar, mai ales, despre cum s-a reflectat marea istorie a României în viața oamenilor de acolo. Localitatea se află în centrul României, lângă Brașov, iar istoria lor, cea vorbită, este valabilă pentru toți cei care trăim sau au trăit mai la sud sau mai la nord… Cei 100 de ani de Românie sunt celebrați anul acesta, în fiecare zi a anului. Nu știu dacă toată lumea a înțeles cum e cu Centenarul, dar eu am înțeles că doar făcând din iubire ceva, pentru țara mea, voi omagia cum se cuvine acest fapt! Și pe bunicul meu”spune regizoarea Camelia Moise.

Documentarul va fi proiectat în cadrul tuturor evenimentelor organizate în această zi, în România și în Republica Moldova.

Foto: Zilele Muzeului Național al Satului , Pe eroi să nu-i căutați în mormânt… ci în inimile noastre – facebook



28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.