Un documentar pentru memorie și identitate: ”Pe eroi să nu-i căutați în mormânt… ci în inimile noastre”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-documentar-pentru-memorie-si-identitate-pe-eroi-sa-nu-i-cautati-in-mormant-ci-in-inimile-noastre/

Joi, 17 iunie, în ziua Înălţării Domnului, România va sărbători şi Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunităţi (sate, comune, oraşe, consilii judeţene, şcoli, licee, muzee, biblioteci, universităţi, asociaţii culturale şi sociale, teatre, mănăstiri) din România şi din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani şi a foştilor deţinuţi politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea şi menţinerea României pentru noi, cei de astăzi, şi pentru generaţiile următoare.

Un articol de Cristina Enescu Aky|17 mai 2018

Majoritatea evenimentelor vor fi onorate de prezența unor eroi veterani și foști deținuți politici.

Cu atât mai mult în acest an în care România își amintește de unde vine și cum s-a născut, împrospătarea memoriei și a cunoașterii acestor repere identitare, istorice și culturale este nu doar importantă ci și necesară.

În aceeași zi, la București, Comunitatea România Centenară organizează la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” din București (Șos. Kiseleff nr 30), în sala Victor Ion Popa, un eveniment care va începe prin proiecția, la ora 12:00, a documentarului „Pe eroi să nu-i căutați în mormânt!”.

Documentarul este realizat de regizoareaCamelia Moise, nepoata lui Gheorghe Moise, unul dintre eroii decedați pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial. Vor participa de asemenea Grigore Leșe și comunitatea ”Domnițe cu altițe” (o comunitate de femei pasionate de colecționarea și promovarea portului popular românesc).

Gazda acestei manifestări, Muzeul Satului, sărbătorește totodată în această perioadă Zilele Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

”Este un documentar de 100 de minute despre o localitate din România dar, mai ales, despre cum s-a reflectat marea istorie a României în viața oamenilor de acolo. Localitatea se află în centrul României, lângă Brașov, iar istoria lor, cea vorbită, este valabilă pentru toți cei care trăim sau au trăit mai la sud sau mai la nord… Cei 100 de ani de Românie sunt celebrați anul acesta, în fiecare zi a anului. Nu știu dacă toată lumea a înțeles cum e cu Centenarul, dar eu am înțeles că doar făcând din iubire ceva, pentru țara mea, voi omagia cum se cuvine acest fapt! Și pe bunicul meu”spune regizoarea Camelia Moise.

Documentarul va fi proiectat în cadrul tuturor evenimentelor organizate în această zi, în România și în Republica Moldova.

Foto: Zilele Muzeului Național al Satului , Pe eroi să nu-i căutați în mormânt… ci în inimile noastre – facebook



05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.