Un film care ne oferă o nouă pespectivă: Maria versus Callas, din 20 iulie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-film-care-ne-ofera-o-noua-pespectiva-maria-versus-callas-din-20-iulie-in-cinematografe/

În prezent, Maria Callas rămâne una dintre cele mai mari artiste de muzică clasică din lume şi este cea mai apreciată pentru emoţia pe care o transmite prin melodiile ei: pagina sa de Facebook a ajuns la peste 600.000 de aprecieri. Și, totuşi, ştim foarte puţine lucruri despre adevărata Maria, cea din spatele „La Callas”.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2018

Întreaga ei viață s-a simțit neînțeleasă. Documentarul despre viața artistei a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Roma, ajungând și la cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. „Maria by Callas” va ajunge în cinematografele din România începând cu 20 iulie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Filmul va putea fi vizionat în următoarele cinematografe din țară: Baia Mare – Cinema Dacia; Botoșani – Cinema Unirea; Brăila – Cinema Central; Brașov – Cinema One Brașov; București – Hollywood Multiplex, Băneasa Grand Cinema and More, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinema Europa, Happy Cinema; Cluj-Napoca – Cinema Victoria Cluj; Constanța – Cityplex Constanța; Craiova – Cinema Modern; Gura Humorului – Casa de Cultura; Iași – Ateneul din Iași; Odobești – Casa de Cultură Odobești; Pitești – Cinema Trivale, Sebastian Papaiani; Sfântu Gheorghe – Cinema Arta by Cityplex și Târgu-Mureș – Cinema Arta 3D.

Vom descoperi o Maria fragilă, o Maria singuratică, alături de „La Callas” care își petrecerea timpul doar cu cei mai buni: Visconti, Pasolini, Onassis, Churchill, Marilyn, Grace Kelly, Prince Rainier, Saint-Laurent, Pierre Bergé, Kennedy, Liz Taylor și mulți alții.

Vom afla mai multe detalii despre visele Mariei de a-și întemeia o familie si de a trăi departe de scenă și de societatea cu care era obișnuită, spre deosebire de ambițioasa Callas care și-a forțat limitele cu speranța că va da din nou lovitura pe scena muzicii clasice, în ciuda problemelor care i-au afectat vocea de-a lungul carierei sale extraordinare și până la moartea sa la numai 53 de ani, la Paris.

Dincolo de aceast conflict, unde o parte, în cele din urmă, capitulează în fața celeilalte, regizorul Tom Volf încearcă să reconcilieze aceste două personalități: Maria și Callas.

Tom Volf a descoperit-o printr-o întâmplare pe Maria Callas, atunci când a dat peste o înregistrare de-a ei care l-a captivat în totalitate. O întreagă constelație s-a deschis în fața regizorului în acel moment. Această pasiune l-a determinat să călătorească în jurul lumii timp de 3 ani în căutarea adevăratei Maria Callas și să îi întâlnească pe ultimii suprviețuitori ai generației ei, pe prietenii ei apropiați, pe colegii ei și pe cei care au cunoscut-o cu adevărat.

Cercetările sale i-au permis să adune suficiente materiale impresionante și nemaivăzute pentru a realiza acest documentar. Pentru acest proiect, a lucrat foarte îndeaproape cu Nadia Stancioff, o bună prietenă a Mariei Callas, care i-a spus odată: „Dacă voi muri înaintea ta, vreau să le spui tuturor cine am fost cu adevărat.”

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Roma, filmul Maria by Callas” a câștigat premiul pentru Cel mai bun Documentar despre Muzică și Dans la Festivalul de Film ‘Master of Art’. Filmul a fost proiectat și în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, ediția a 17-a.

Foto: Maria versus Callas – facebook

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.