Un martor al vechiului Bucureşti – Palatul Odeon – Zahanaua 33
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-martor-al-vechiului-bucuresti-palatul-odeon-zahanaua-33/

Puţine clădiri au conservat spiritul Bucureştiului de aur. Palatul Odeon, situat în jos pe malul Dâmboviţei, este una dintre ele. Palatul se află într-o clădire monument arhitectural, singurul rămas din vechile clădiri ale fostei administraţii a bătrânului Abator, datând din anul 1869.

Un articol de Liliana Matei|5 Februarie 2015

A fost construit pe vremea aceea în „Livada de duzi“, locul din mahalaua Mandavrela, unde în 1913 s-a născut şi a crescut Maria Tănase, devenită simbol muzical al României. Ea a cântat mult în perioada interbelică şi în restaurantele bucureştene, dincolo de numeroasele turnee naţionale şi internaţionale pe care le-a făcut.

Construcţia Palatului Odeon a fost realizată după planurile marelui arhitect Alexis Godillot, predate primăriei în anul 1868. Dintre lucrările importante ale arhitectului Alexis Godillot mai amintim Halele din Piaţa Amzei în 1872, Hala Ghica, Hala Centrală din Piaţa Mare (Unirii).

Palatul Odeon, astăzi

Palatul Odeon, astăzi

Între anii 1925-1935, clădirea a fost concesionată societăţii Sapira, care era tutelată de către fosta Bancă Chrissoveloni, devenind provizoriu reşedinţa acestei societăţi.

Banca Chrissoveloni a fost până în 1933, la căderea Bursei de pe Wall Street, una dintre cele mai puternice instituţii financiare din România, fiind construită de-a lungul a mai multe generaţii de familia Chrissoveloni.

Sediul central al băncii, construit de arhitectul G.M.Cantacuzino, este astăzi sediul Băncii Naţionale a României (BNR).

Între timp, Palatul şi-a păstrat aerul de odinioară, acesta fiind conservat de Zahana 33, un restaurant unde se poate experimenta ospitalitatea timpurilor Micului Paris, redescoperind valorile Bucureştiului interbelic. În fundal se aude glasul duios al Mariei Tănase şi al altor artişti consacraţi din perioada interbelică.

10447628_337045869807061_7068247178596709190_n

Acum 100 de ani, Zahanaua era o cârciumă de pe lângă abatoare, unde găseai anumite mâncăruri specifice – oasele de măduvă şi fuduliile erau delicatese ale boierilor gurmanzi. Acum, meniul include bucate româneşti, influenţele interbelice regăsindu-se în preparatele franţuzeşti populare acelei perioade.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

28
/11
/18

"Cade zăpada, / Tu nu vei veni în seara asta / Cade zăpada / Şi inima mea se îmbracă în negru, / Acest cortegiu mătăsos, / Cu totul în lacrimi albe / Pasărea pe creangă / Jeleşte farmecul. (...)". "Tombe la neige", unul din marile succese ale lui Salvatore Adamo, a fost un mare hit în Franța anului 1963.

22
/11
/18

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l'Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viață, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

19
/11
/18

Prima zăpadă, Ali MacGraw, bătaie cu bulgări, Ryan O'Neal, om de zăpadă, anul 1970, sărutări în zăpadă, Francis Lai, Love Story, unul dintre cele mai romantice filme ale tuturor timpurilor, îmbrățișări la gura sobei și multe lecturi,

08
/11
/18

O fi azi ziua lui Alain Delon, ajuns, iată, la 83 de ani, dar, totuși, să dăm Cezarului, în cazul de față actorului britanic Idris Elba, ce e al Cezarului... Adică să amintim că actorul londonez în vârstă de 46 de ani a fost desemnat cel mai sexy bărbat în viaţă, în 2018, de revista People.

02
/11
/18

În noaptea de 2 noiembrie 1975, Pier Paolo Pasolini, unul dintre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea și simbol al artei luptând împotriva puterii, era ucis într-un cartier din Roma. 40 de ani mai târziu, în mai 2015, Abel Ferrara lansa la Festivalul de la Veneția filmul biografic "Pasolini", cu Willem Dafoe în rolul lui Pier Paolo Pasolini.

01
/11
/18

Această imagine, în care Elvis Presley discută cu un puști de 11 ani - Kurt Russell, viitorul mare actor de la Hollywood - este extrasă din filmul "It Happened at the World's Fair", al 12-lea film al lui Elvis, realizat în anul 1963. 

31
/10
/18

O fi ea ultima zi de octombrie în calendar (adică ziua în care s-au născut Alehin - șahistul, Helmut Newton – fotograful, Barbara Bel Geddes – Miss Ellie din Dallas, Bud Spencer – Piedone din film, nu cel de la primărie și, bineînțeles, Marco van Basten - fotbalistul olandez și ziua în care au murit Egon Schiele – pictorul și Federico Fellini – cineastul), dar afară e o vreme atât de frumoasă de-ți vine s-o inviți la un dans, nu alta!

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

Page 1 of 1812345...10...Last »