Un martor al vechiului Bucureşti – Palatul Odeon – Zahanaua 33
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-martor-al-vechiului-bucuresti-palatul-odeon-zahanaua-33/

Puţine clădiri au conservat spiritul Bucureştiului de aur. Palatul Odeon, situat în jos pe malul Dâmboviţei, este una dintre ele. Palatul se află într-o clădire monument arhitectural, singurul rămas din vechile clădiri ale fostei administraţii a bătrânului Abator, datând din anul 1869.

Un articol de Liliana Matei|5 februarie 2015

A fost construit pe vremea aceea în „Livada de duzi“, locul din mahalaua Mandavrela, unde în 1913 s-a născut şi a crescut Maria Tănase, devenită simbol muzical al României. Ea a cântat mult în perioada interbelică şi în restaurantele bucureştene, dincolo de numeroasele turnee naţionale şi internaţionale pe care le-a făcut.

Construcţia Palatului Odeon a fost realizată după planurile marelui arhitect Alexis Godillot, predate primăriei în anul 1868. Dintre lucrările importante ale arhitectului Alexis Godillot mai amintim Halele din Piaţa Amzei în 1872, Hala Ghica, Hala Centrală din Piaţa Mare (Unirii).

Palatul Odeon, astăzi

Palatul Odeon, astăzi

Între anii 1925-1935, clădirea a fost concesionată societăţii Sapira, care era tutelată de către fosta Bancă Chrissoveloni, devenind provizoriu reşedinţa acestei societăţi.

Banca Chrissoveloni a fost până în 1933, la căderea Bursei de pe Wall Street, una dintre cele mai puternice instituţii financiare din România, fiind construită de-a lungul a mai multe generaţii de familia Chrissoveloni.

Sediul central al băncii, construit de arhitectul G.M.Cantacuzino, este astăzi sediul Băncii Naţionale a României (BNR).

Între timp, Palatul şi-a păstrat aerul de odinioară, acesta fiind conservat de Zahana 33, un restaurant unde se poate experimenta ospitalitatea timpurilor Micului Paris, redescoperind valorile Bucureştiului interbelic. În fundal se aude glasul duios al Mariei Tănase şi al altor artişti consacraţi din perioada interbelică.

10447628_337045869807061_7068247178596709190_n

Acum 100 de ani, Zahanaua era o cârciumă de pe lângă abatoare, unde găseai anumite mâncăruri specifice – oasele de măduvă şi fuduliile erau delicatese ale boierilor gurmanzi. Acum, meniul include bucate româneşti, influenţele interbelice regăsindu-se în preparatele franţuzeşti populare acelei perioade.

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...