„Un matinal TV din 2033”, premieră online
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-matinal-tv-din-2033-premiera-online/

Miercuri, 6 mai, de la ora 19.00, pe www.teatrulacinema.ro/matinalul are loc premiera spectacolului „Un matinal TV din 2033”, în regia lui Theo Herghelegiu, care semnează şi scenariul.

Un articol de Liliana Matei|6 mai 2020

În „primul spectatol de teatru online în direct” îi veți vedea pe actorii Karl Baker, Adriana Drăguț, Dana Vulc, Eduard Petre Jighirgiu, Ioana Marcoiu, David Jighirgiu și, în reclame, pe Marius Manole, Șerban Pavlu și Adelaida Zamfira.

Creatorii vă invită la o călătorie în viitor pornind de la o emisiune de televiziune intitulată „România se spală pe mâini”, prilej pentru dialoguri care etalează stări, caractere, obiceiuri și mai ales mentalități toxice.

Potrivit realizatorilor, există 3 motive principale pentru care spectacolul, conceput special pentru perioada de izolare generată de pandemia COVID-19, trebuie văzut:

1.„Modul în care scenariul reușește să se refere la viitor într-o exprimare nedistopică, cu referințe culturale serioase și teme anxioase, dar salvând aparențele printr-o exploatare continua și subliminala a comediei de situație.

2.Prima piesa de teatru online din România care se joacă live, adică în direct, exact cum explica pe vremuri tanti Thalia că se face teatru, când actorul respira în același timp cu spectatorul (sau invers). Actorii joacă de acasă, se folosește tehnologia Zoom, spectacolul pleacă către marele public de pe o platformă de specialitate, cu acces general, nelimitat și nerestricționat.

3.Invitații speciali, în număr de cinci, alții de fiecare dată, diferiți de la reprezentație la reprezentație, care punctează decisiv în senzația de moment fără să altereze niciun algoritm al acțiunii. Descoperă noi invitați la fiecare altă „premieră” săptămânală! Lor li se adaugă actorii din „reclamele” emisiunii care livrează genial câteva momente decupate parcă din universul lui Eugen Ionescu.”

28
/11
/21

Arta autentică începe dincolo de convenții și dincolo de granițe. Dincolo de teze, ipoteze și antiteze, ea se întrezărește uneori limpede, alteori vag, ca printr-una dintre multele ferestre de la privești, în decursul unei vieții, lumea din jur.

27
/11
/21

Pentru a doua oară în istoria Premiilor Observator cultural, Gala Premiilor Observator Cultural, ediția a XV-a, s-a desfășurat online, pe 25 noiembrie, într-o sesiune live, care a putut fi urmărită pe pagina de Facebook a revistei.

26
/11
/21

INTERVIU „Cu fiecare film am impresia că învăţ ceva nou despre meseria de actor”, afirmă într-un interviu cunoscutul actor franco-algerian Kad Merad, progatonist în comedia „Succes de public” („Un triomphe”, 2020), regizată de Emmanuel Courcol şi disponibilă în prezent în cinematografele din România.

25
/11
/21

S-a născut în toamna anului 1925, la Moscova, într-o familie de evrei, care aveau multe legături cu lumea artistică a momentului. Mama ei, Rachela, a fost actriţă în filme mute.

25
/11
/21

Expoziția-eveniment „Idolul modern. Henry Moore în Blocul Răsăritean” este deschisă vizitatorilor în perioada 14 octombrie 2021 – 6 februarie 2022, la Muzeul Național de Artă al României. Publicul este invitat astfel să redescopere un moment esențial pentru istoria recentă a artei românești și est-europene.

24
/11
/21

În perioada 26-30 noiembrie 2021, la Iași are loc prima ediție a evenimentului Sinestezia. Timp de 5 zile, publicul se va întâlni cu artiști ieșeni și din țară și va explora arta în diverse forme neconvenționale, atât fizic, cât și online prin transmisiuni live gratuite.