Un nou an, alte provocări… lingvistice
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-an-alte-provocari-lingvistice/

Bine vă regăsesc! În primul rând, vreau să vă urez un Nou An Fericit, pe parcursul căruia să aveţi parte de cât mai multe motive să vă bucuraţi şi să vă simţiţi împliniţi. Desigur, sper să fie un an în care să explorăm împreună limba română.

Un articol de Cristina Drăgulin|15 ianuarie 2015

În acest prim articol de la rubrica „Dans printre cuvinte” din acest an, doresc să reiterez, pentru început, scopurile acesteia. Am pornit la drum „dansând printre cuvinte” având ca obiective punerea în discuție a greșelilor de limbă română de care mă „lovesc” des și explorarea sensurilor unor termeni sau expresii pe care noi toți le folosim. Așadar, departe de a dori să fie „lecții de limbă română”, vreau să abordați articolele de la rubrica „Dans printre cuvinte” ca provocări de a explora împreună cu mine ce greșim și ce am putea îmbunătăți în ceea ce scriem și vorbim.

Acestea fiind precizate, o să aduc acum în discuție o problemă cu care mă „confrunt” des în mediul on-line, mai exact în mesajele lăsate de cei care scriu comentarii pe diferite site-uri. Prima observație este, desigur, lipsa diacriticelor, fapt despre care am discutat în articolul „Sa renuntam la diacritice?!”.

Dar, din ce în ce mai des, observ lipsa spațiilor dintre virgule, puncte, semnele exclamării și întrebării etc. și cuvintele aflate înaintea sau după semnele respective de punctuație. Desigur, de multe ori sunt puse în locuri unde n-ar trebui să fie (vom mai discuta despre această problemă, ca și despre cea a lipsei semnelor de punctuație). De asemenea, o altă greșeală pe care o văd adesea este începerea propozițiilor cu litere mici. În plus, uneori, textele conțin prescurtări de cuvinte care mă pun în dificultate, căci pot însemna multe lucruri acele litere, deci mai mult ghicesc ce sens au.

Așadar, mesajele arată de multe ori cam așa:

„vreau sa spun ca,dincolo de prob. ment….sunt intrigata de ceea ce se spune despre X.de ce sa int. asta din gestul sau?de ce sa nu ne gand. la altceva?”

Vi se pare „ceva de trecut ușor cu vederea” sau ar trebui tras un semnal de alarmă în privința acestor greșeli?



20
/05
/14

Cine nu s-a întrebat măcar o dată care este semnificația expresiei „casă de piatră”? Cunoscuta zicere este folosită la fiecare nuntă. Dar care îi sunt originile?

13
/05
/14

În anul 490 înainte de Hristos, orașele Atena și Sparta, care în acea vreme erau în conflict, au fost nevoite să uite de rivalitatea dintre ele deoarece perșii înaintau rapid spre teritoriile lor. Atena și Sparta s-au aliat în luptă, iar bătălia de la Maraton, din 490 înainte de Hristos, este sursă de inspirație pentru o legendă. Conform acesteia, Philippides (sau Filipide) a fost primul maratonist din istorie.

06
/05
/14

De la numele lui Dracon, ne-a rămas cuvântul „draconic”. Sensul termenului s-a păstrat, referindu-se la legi, dispoziții, reguli etc. care sunt considerate „excesiv de severe, aspre sau drastice”.

22
/04
/14

Mai întâi, sper că ați avut un Paste fericit! Un pic cam ciudat?… De ce să aveți niște „paste fericit(e)” și de ce să vă spun asta? Sau, poate, vreau să scriu „Paște fericit!”? Sau am vrut să spun că ați avut un „cal care paște fericit”? Poate o să aflăm „la Paștele Cailor” de ce am renunțat atât de ușor la diacritice.

01
/04
/14

Mulți oameni sunt reticenți să apeleze la psiholog sau la psihiatru când se confruntă cu o problemă de viață sau cu o tulburare psihică. Motivele pot fi multe, de la frica de a nu fi catalogat „nebun” de ceilalți până la faptul că se îndoiesc că psihologul sau psihiatrul ar putea să îi ajute cu adevărat.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.