Un nou disc al sopranei Anna Netrebko
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-disc-al-sopranei-anna-netrebko/

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

Un articol de Cristina Comandaşu|21 noiembrie 2014

Anna Netrebko a făcut senzaţie încă de la debutul ei din 1994 (avea 23 ani!); iar consacrarea definitivă a venit în 1995, când a cântat prima dată în America – a jucat un rol în promovarea Annei şi dirijorul Valery Gergiev, conaţionalul ei.

Astăzi, când are 43 ani, Anna Netrebko se bucură de statutul de super-vedetă a operei contemporane: spectacole şi concerte pe cele mai mari scene ale lumii, peste 80 de discuri şi DVD-uri apărute la una dintre cele mai cunoscute case de discuri, Deutsche Grammophon, premii pentru cariera ei (cel mai recent, Solista de operă a anului 2014 la Gala premiilor Echo), premii pentru discurile ei, dar şi pentru statura ei – în 2007, Times o numea printre cele mai influente 100 personalităţi ale lumii.

Anna Netrebko s-a impus datorită vocii ei speciale – cu o întindere de soprană de coloratură, dar cu un timbru mai întunecat, talentului ei actoricesc şi frumuseţii fizice.

O super-soprană inteligentă

Anna Netrebko  şi Daniel Barenboim

Anna Netrebko şi Daniel Barenboim

Eu cred însă că mai curând inteligenţa ei este atu-ul suprem, dincolo de voce şi prezenţa scenică, precum şi firea ei, sinceră, caldă, apropiată de oameni.

Pentru că pentru orice artist, vine un moment când trebuie să facă alegeri în acord cu evoluţia lui, cu vârsta şi profilul scenic.

Aşa că Anna Netrebko ca înţeles că la 43 ani nu mai poate juca atu-urile pe care le avea la 23 ani. Aşa că începând de anul trecut, repertoriul ei s-a îmbogăţit cu roluri rezervate nu sopranelor lirico-lejere, ci spinto-dramatice, cu un timbru mai întunecat şi dramatic. Şi aşa, după un CD cu arii de Verdi apărut în 2013, iat-o pe Anna Netrebko obţinând un fulminant succes la Teatrul Metropolitan din New York, în stagiunea aceasta, întruchipând-o pe Lady Macbeth din opera Macbeth de Verdi.

Anna Netrebko  şi Richard Strauss

Era destul de greu să mi-o închipui pe Anna Netrebko cântând Ultimele 4 lieduri de Richard Strauss înainte de anul trecut, pentru că vorbim despre testamentul muzical al marelui compozitor german de la naşterea căruia s-au sărbătorit în 2014 150 ani, o muzică complexă, introvertită şi extrem de emoţionantă, dedicată unei soprane mature cu o voce pe măsură.

Iar pe discul care se lansează în 24 noiembrie 2014 la nivel internaţional, Anna Netrebko dovedeşte că trece testul muzicii lui Richard Strauss; chiar mai mult decât atât, pentru că interpretarea ei cred că este una dintre cele mai bune pe care le-am ascultat în acest an pentru aceste Ultime Anna Netrebko patru lieduri.

A ajutat-o mult şi orchestra, Capela de stat din Berlin, condusă de nu mai puţin celebrul Daniel Barenboim. Am aplaudat orchestra şi dirijorul anul trecut, în debutul festivalului Enescu, aşa că măcar cele câteva mii de oameni care au fost atunci la Sala Palatului, pot recunoaşte că aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai bune orchestre europene din prezent. Capela de stat din Berlin, actuala orchestră a Operei Unter den Linden din capitala germană, a fost înfiinţată în 1570 (!) ca orchestră de curte a prinţului elector de Brandenburg, deci poartă în spate o istorie de aproape 450 ani care poate stârni invidia oricui.

În partea a doua a discului lansat în 24 noiembrie 2014, Capela de stat din Berlin interpretează sub bagheta lui Daniel Barenboim, care conduce această orchestră din 1992, poemul simfonic „O viaţă de erou” de Richard Strauss – o versiune somptuoasă şi bogată în sensuri, aşa cum poate crea o orchestră germană pentru unul dintre cei mai importanţi compozitori romantici germani.

Unde se poate asculta

Aşa că, merită să ascultaţi măcar o dată noul disc Netrebko-Barenboim cu muzică de Richard Strauss. Radio România Muzical difuzează acest disc, integral, chiar în data lansării lui la nivel internaţional: luni, 24 noiembrie, ora 19, şi în reluare, duminică, 30 noiembrie, de la ora 13.05. Discul este inclus şi în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2014”, de la România-muzical, unde poate fi de asemenea reascultat oricând.

Discul este de asemenea disponibil şi în magazinele de specialitate din România, iar pentru comenzi online.

Îl recomand ca pe un cadou exclusivist de Crăciun – pentru cei pe care-i iubiţi mai mult sau, de ce nu, de ascultat acasă, în momente de reverie şi linişte.

Foto: Anna Netrebko şi Daniel Barenboim – romania-muzical.ro

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.