Un nou record la deschiderea TIFF: 3000 de spectatori în Piața Unirii din Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-record-la-deschiderea-tiff-3000-de-spectatori-in-piata-unirii-din-cluj-napoca/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ajuns la ediţia cu numărul 15, s-a deschis oficial vineri seara la Cluj, cu Piaţa Unirii Open Air arhiplină la premiera mondială a celui mai recent film regizat de Nae Caranfil, „6,9 pe scara Richter”. Festivalul Internaţional de Film Transilvania se va desfăşura între 27 mai şi 5 iunie şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Un articol de Liliana Matei|28 mai 2016

Circa 3.000 de spectatori au urmărit gala prezentată de Tudor Giurgiu, președintele festivalului, show-ul spectaculos cu toboșari și acrobații aeriene al francezilor de la Transe Express și comedia savuroasă a lui Caranfil. Un nou spectacol Transe Express, de data aceasta cu efecte pirotehnice, este programat la Castelul Banffy de la Bonțida, pe 28 mai, de la 20.30.

La seara de gală au luat parte Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, Andreea Esca, Cornel Ilie, Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, căruia TIFF îi dedică sâmbătă, 28 mai, o proiecție specială cu ocazia celebrării a 35 de ani de la primul său zbor în spațiu, echipa filmului „6,9 pe scara Richter”, formată din regizorul Nae Caranfil și actorii Laurențiu Bănescu, Miruna Biléi, Maria Obretin, artistul islandez Bardi Johansson, actorul Manolo Cruz.

Vedetele serii au fost cei cinci protagoniști ai campaniei de imagine TIFF.15, care au sosit la gală costumați în personajele interpretate în spoturi: Pădurea Ghimpe (Rareș Brănescu și Dolores Bădulescu), Amalia (Andrea Cadar), Terminatul (Gheorghe Iftime), Mariska (Andra Buicu) și Taxidermistul  (Radu Bereș). Aceștia au făcut fotografii cu invitații TIFF și au povestit pe scenă despre experiența de a fi actor pentru o zi.

Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, i-a mulțumit lui Nae Caranfil pentru onoarea de a prezenta în premieră absolută, la TIFF, cel mai recent film al său, și a „declarat că singurul cutremur de la Cluj va fi provocat de râsetele publicului”. Regizorul se va întâlni cu publicul sâmbătă, 28 mai, de la ora 17.00, la TIFF Lounge, în Piața Unirii, moderator fiind jurnalistul Mihnea Măruță. Mihai Chirilov a făcut și câteva scurte recomandări din program, printre care filmul-cult al lui Martin Scorsese în copie restaurată – Taxi Driver, și Sieranevada, al lui Cristi Puiu, în premieră națională la Cluj.

Tudor Giurgiu a prezentat un clip emoționant despre felul în care s-au transformat orașul și festivalul în 15 ani, introducând campania #TIFFMoments, derulată pe Instagram. În timpul festivalului, pozele urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piața Unirii și alte locații din Cluj. Ele pot fi urmărite live și pe moments.tiff.ro, un album virtual cu amintiri de la TIFF 2016. Tot legat de 15 ani de TIFF, pe scenă a urcat și Barbu Șofron, fiul jurnalistului clujean Demostene Șofron, protagonist al unei fotografii din arhiva TIFF, pe când avea doar 12 ani. Tudor Giurgiu a anunțat, printre altele, și că 400 de bilete s-au vândut deja la proiecția specială în onoarea Sophiei Loren, Matrimonio all’italiana, care va avea loc în prezența actriței vineri, 3 iunie, ora 18.30, la Casa de Cultură a Studenților.

La gală au fost prezentate câteva dintre locațiile și evenimentele speciale de anul acesta – printre acestea, Castelul de la Gilău, Someș Open Air, Urania Palace, Week-end la Castel și cine-concertele de la Casa de Cultură a Studenților și surprizele de la Casa TIFF.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.