Un nou volum de Nina Cassian, la Editura Frontiera
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-volum-de-nina-cassian-la-editura-frontiera/

Editura Frontiera anunţă un nou titlu semnat de Nina Cassian, publicat într-o ediţie adaptată grafic pentru copiii de astăzi: „Roşcată-ca-Arama şi cei şapte şoricari”. Ilustraţiile cărţii sunt semnate de Andrei Tache.

Un articol de Liliana Matei|5 noiembrie 2021

Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari face parte din seria de autor Nina Cassian, care a început la Editura Frontiera cu Povestea a doi pui de tigru, numiți Ninigra și Aligru (ilustrații Karda Zenko) și care va continua anul viitor cu o nouă ediție ilustrată a Prințului Miorlau.

Roșcată-ca-Arama este mama a șapte pui de șoricar: Sugiuc, Croc, Trigon, Morcovel, Nisipica, Săbiuța și Nasulina. Așa cum se întâmplă la căței, puii sunt dați spre adopție – toți, cu excepția Nasulinei, care rămâne cu mama. Cu toții se reunesc o dată pe an (pe 31 februarie!) și își povestesc aventurile. La reuniunea anuală lipsește însă Trigon, a cărui dispariție este o adevărată enigmă, dar și punctul în care cartea decolează în… spațiu!

„Literatura pentru copii a Ninei Cassian este de neocolit, pentru că are tot ce trebuie pentru a seduce copiii de astăzi: inventivitate, jocuri de cuvinte, umor și suspans. Am onorat această autoare cu ediții noi, ilustrate de artiști contemporani, pentru a o repune pe harta bibliografiei școlare”, spune Ileana Achim, Director Editorial al Editurii Frontiera.

Cartea „Roșcată-ca-Arama și cei șapte șoricari” este disponibilă pe site-ul editurii la prețul de 39 lei.

Nina Cassian (1924-2014) a fost o artistă extrem de talentată, cu o operă variată și, în același timp, controversată. A compus muzică, a scris poezie, literatură pentru copii și eseuri, a tradus din limbile germană, engleză, franceză și rusă. A fost poetă suprarealistă și inventatoarea unei limbi poetice noi, limba „spargă”, dar și poetă angajată ideologic în anii ’50 ai regimului comunist. După ce a renunțat să mai scrie la cerințele Partidului, a revenit la un lirism autentic și a abordat, totodată, literatura pentru copii. Din 1985, Nina Cassian s-a stabilit la New York, poemele sale fiind publicate de prestigioase reviste americane de poezie.

Andrei Tache (n. 1988) este arhitect și grafician, călător printr-o multitudine de mijloace expresive, de la poezie la ceramică. Trăiește, lucrează și explorează în București. Acest volum al Ninei Cassian este primul exercițiu amplu pe tărâmul ilustrației de carte, împletind desenul cu detaliile de paginare. Stilul fluid pe care îl dezvoltă pe frontiera dintre figurativ și simbol folosește linii moi și culori voioase, ascunde detalii cu subtext și secvențe de umor – recomandat celor mici și celor mari.

Editura Frontiera publică autori importanți pentru copii din literatura universală și este, totodată, creatoare de carte românească ilustrată. Mai multe detalii și noutăți editoriale găsiți pe www.editurafrontiera.ro și conturile de Facebook și Instagram ale editurii.

 

 

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.