Un portret al lui Mao, realizat de Warhol, vândut cu 12,6 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-portret-al-lui-mao-realizat-de-warhol-vandut-cu-126-milioane-de-dolari/

Un portret al primului preşedinte al Republicii Populare Chineze, Mao Zedong, realizat de Andy Warhol, a fost vândut cu 12,6 milioane de dolari, la o licitaţie din Hong Kong. Tabloul semnat de Warhol a fost câştigat la licitaţie de un colecţionar din Asia.

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2017

Anterior, în 2014, portretul a fost vândut unui cumpărător anonim, la Londra, cu preţul de 9,4 milioane de dolari.

Andy Warhol a început să lucreze la seria de portrete ale lui Mao Zedong în anul 1972, când legăturile dintre China şi Statele Unite ale Americii au început să se dezgheţe, după vizita istorică a preşedintelui american Richard Nixon la Beijing.

Fotografia pe care Andy Warhol a folosit-o pentru portret apare în ”Little Red Book”, un volum cu citate ale lui Mao Zedong, un simbol al comunismului chinez şi o lucrare de propagandă.

Peste un milliard de exemplare ale volumului ar fi fost publicate, făcând cartea să devină una dintre cele mai vândute din toate timpurile. În perioada în care Mao Zedong se afla la putere era obligatoriu pentru cetăţenii chinezi să aibă un exemplar al cărţii asupra lor.

Seria de portrete ale lui Mao Zedong realizate de Andy Warhol conţine aproximativ 200 de imagini în versiuni şi dimensiuni similare şi a urmat lucrări asemănătoare ale artistului, dedicate unor celebrităţi precum Elvis Presley şi Marilyn Monroe, în anii 1960.

Mao Zedong a fost un lider politic atât venerat, cât şi temut, fiind un subiect puţin probabil al contrastelor de culoare îndrăzneţe specific curentului artistic pop-art.

Foto: Mao Zedong by Andy Warhol – facebook

18
/05
/21

După mai mult de un an de introspecție și de distanțare socială, timpul petrecut cu noi, în spațiile care au devenit din confortabile limitative, a căpătat complet alte semnificații. Momentele dragi din trecut le-am păstrat departe de estompare iar perioadele de solitudine impusă a făcut zilele, săptămânile și lunile să se comprime. Nu știm când și cum au trecut ultimele 15 luni așa că amintirile ne sunt mai apropiate ca niciodată.

09
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

28
/04
/21

Joi, 6 mai 2021, între orele 16:00 și 20:00 are loc la Galeria Senat, str. Băiculești nr. 29, Sector 1, București, la Combinatul Fondului Plastic, deschiderea expoziției Depozitul 12, prima din seria Politici ale non-acțiunii.

20
/04
/21

Numeroase lucrări în diverse tehnici, realizate în ultimul deceniu de Maia Ștefana Oprea, una dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste contemporane din România, se regăsesc începând din 20 aprilie 2021 în expoziţia VR (virtual reality) „On the Naturalness of Things“ / „Despre naturalețea lucrurilor“, curator Ana Sultana Cipariu, „vernisată“ virtual pe platforma Theopen-art.com, fiind cea de-a noua expoziţie în „realitate virtuală“ găzduită aici, alături şi de reconstrucţia virtuală a atelierului marii pictoriţe Valentina Rusu Ciobanu.

20
/04
/21

Expoziția Shaping Design. Together. va avea loc în perioada 5-13 iunie 2021, în cadrul Romanian Design Week, la Muzeul Național de Artă al României.

16
/04
/21

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.