„Un portret de secol”, scurte călătorii în timp alături de Cătălin Ştefănescu, pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-portret-de-secol-scurte-calatorii-in-timp-alaturi-de-catalin-stefanescu-pe-tvr-2/

De joi, 20 octombrie, timp de 11 săptamâni – de la ora 20.00 – TVR 2 îşi invită telespectatorii într-o călătorie fascinantă, mai puţin obişnuită: o călătorie în timp. O plimbare la pas prin a doua jumătate a secolulului al XX-lea.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2016

Ghidul emisiunii va fi realizatorul tv Cătălin Ştefănescu. Împreună cu el telespectatorii vor călători  din 1964 până în 1991, anul în care URSS dispare de pe harta politică a lumii.

De ce acest periplu prin timp? Pentru că aceste amintiri există în Arhiva Televiziunii Române, închise în cutii de metal, neumblate. Imagini de la evenimente politice, sociale, mondene –  care nu se puteau difuza în perioada comunistă.

Numeroase ştiri externe sosite de la marile agenţii de presă, relatări despre evenimente de importanţă mondială, care n-au reuşit să ajungă pe post.

Fapte care ne-au influenţat şi ne mai influenţează şi astăzi. Evenimente pe care le catalogăm, uneori, fără mare interes – şi despre care spunem că dacă au trecut și care ţin deja de istorie. Numai că, aceste istorii contează!

Foto: Un portret de secol – tvr.ro

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.