Un scenariu pentru… Ioana Bugarin
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-scenariu-pentru-ioana-bugarin/

American Independent Film Festival (AIFF) anunţă lansarea celei de-a patra ediţii a concursului WRITE A SCREENPLAY FOR (WSF)… | SCRIE UN SCENARIU PENTRU… organizat de către Asociaţia Cinemascop cu sprijinul HBO Europe.

Un articol de Liliana Matei|2 martie 2022

Aflat la cea de-a șasea ediție, AIFF va avea loc anul acesta între 15 și 21 aprilie în București.

După ce la primele ediții WSF scenariștii au fost îndemnați să scrie pentru Sebastian Stan, Ana-maria Marinca, Vlad Ivanov sau pentru publicul Generației Z, anul acesta organizatorii îi provoacă pe scenariști să continue să scrie pentru publicul tânăr, interesat de povești vibrante, actuale, ale căror protagoniști sunt personaje tinere, din mediul urban, cu o viață dinamică. Scenariștii sunt invitați să propună povești pentru serial sau film a căror protagonistă să fie actrița Ioana Bugarin.

Poveștile cu și despre tineri, problemele cu care aceștia se confruntă într-o lume care pare din ce în ce mai departe de a-i înțelege deși se străduie mai mult ca oricând să-i accepte stau la baza unor serii de mare succes internațional precum Euphoria, Hacks, Clique, Normal People sau We Are Who We Are și a unor filme precum Lady Bird, Booksmart ori Men, Women or Children. În cinematografia română, una dintre actrițele care se apropie de atmosfera acestui curent este Ioana Bugarin, cu rolurile sale din filme precum: Mia își ratează răzbunarea, Otto Barbarul, Miracol sau cel din cea mai nouă producție HBO Max – Ruxx.

„Am fost inițial șocată când mi s-a propus să fiu «subiectul» ediției de anul acesta a concursului Write a Screenplay For… Este onorant și complet neașteptat. Mă bucură gândul că atât de mulți profesioniști din domeniu, dar și amatori sau iubitori de cinema, vor lucra cu personaje feminine tinere în roluri centrale. Mi se pare un demers util și inovator, pentru piața românească, și sunt nerăbdătoare să mă întâlnesc cu poveștile care vor fi scrise“ mărturisește Ioana.

Născută la Timișoara, Ioana Bugarin a studiat la Royal Academy of Dramatic Art în Londra și este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, iar din 2019 este actriță a teatrului Odeon din București. Ioana Bugarin poate fi văzută în această perioadă la cinema în Miracol, iar din data de 8 martie la TV, în RUXX, pe HBO Max.

Write a screenplay for… are în vedere două secțiuni: proiecte de mini-serie TV, cu povești structu-rate pe durata a 6 sau 8 episoade și filme de lungmetraj de ficțiune. Proiectele câștigătoare vor intra în circuitul de producție TV prin HBO Europe (mini-seriile) sau de producție cinematografică (proiectele de lung-metraj ficțiune) prin înscriere spre finanțare către Centrul Național al Cine-matografiei din România (CNC).

Aplicațiile, sub forma unor scurte rezumate ale scenariilor, trebuie trimise la adresa  in-fo@cinemascop.eu până la data de 31 martie 2022. Concursul este deschis atât scenariștilor sau scriitorilor profesioniști cât și celor aflați la debut. Nu se percepe taxă de înscriere.

Participanții la concurs nu trebuie să aibă scenariile definitivate până la data aplicației, ci să tri-mită un logline al poveștii (cel mult 3 propoziții), o descriere a poveștii (în format pitchdeck sau outline de film sau de sezon) de cel mult 3 pagini, o scenă de conflict cu dialog din scenariu (de cel mult 3 pagini) și un CV profesional.

Un juriu format din echipa HBO, scenaristul Alexandru Baciu și regizorul Cristian Mungiu va anali-za toate propunerile primite și va alege lista scurtă de proiecte care vor trece în etapa a doua a concursului (între 5 și 10 proiecte) pentru fiecare secțiune.

Autorii proiectelor aflate pe această lista vor fi anunțați pe 15 aprilie, înaintea filmului de deschi-dere a celei de-a 6-a ediții a American Independent Film Festival.

Pe durata festivalului, autorii proiectelor de pe lista scurtă vor participa la discuții detaliate despre proiecte, în urma cărora vor fi aleși cei 5 finaliști ce vor intra în etapa de dezvoltare cu consultanții de scenariu: scenaristului Alex Baciu, regizorul Cristian Mungiu, actrița Ioana Bugarin, precum și producătoarea Ioanina Pavel, HBO Europe. Numele finaliștilor vor fi făcute publice în cadrul galei de închidere AIFF.6.

Scrierea efectivă a scenariilor este prevăzut să aibă loc până la data de 1 octombrie 2022, iar pe parcursul acestei perioade finaliștii vor avea întâlniri de grup, dar și individuale, cu consultanții de scenariu.

La capătul acestui proces, HBO Europe va alege proiectele câștigătoare, a căror dezvoltare do-rește să o sprijine în continuare.

„Fiecare ediție WSF e o aventură pentru mine, pentru că îmi deschide ochii la toată paleta de povești care abia așteaptă să fie spuse. Cel mai mult mă bucur de mini-procesul de dezvoltare, ședințele pe Zoom unde se încheagă poveștile, fie într-un film, fie într-o miniserie. Ediția de anul trecut a fost o gură de aer proaspăt – povești cu tinerii Generației Z în care evadam, din pande-mie, o dată pe săptămână. Din acest motiv, și pentru că am fost impresionată de Ioana Bugarin, breakout star în RUXX, am vrut să continuăm cu povești fresh ale milenialilor – perspectivele lor sunt familiare, pentru că am trecut cu toții prin adolescență și rebeliune, dar în același timp sur-prinzatoare – pentru că tinerii de azi reacționează la alte probleme, trăind alte vremuri. Iar cu Ioa-na drept muză, sunt sigură că scriitorii vor fi inspirați să spargă tiparele în poveștile lor.” exclamă Ioanina Pavel.

Peste 500 de proiecte au fost analizate în ediții anterioare ale WSF, iar anul acesta urmează să fie filmată prima mini-serie dezvoltată în cadrul programului.

Inițiat în 2017, American Independent Film Festival este un festival de film, cultură și lifestyle care își propune să porneasca de la popularitatea cinematografului narativ american si a valorilor promovate de acesta pentru a îndeplini obiective culturale, educative, umanitare si formative în rândurile unui public român în educația căruia aceste valori au un loc semnificativ.

American Independent Film Festival introduce cele mai noi, creative și originale filme americane de cinema ale momentului publicului din România și organizează workshopuri, întâlniri, dezbateri, masterclassuri cu cineaști de renume mondial.

Printre oaspeții edițiilor trecute s-au numărat: Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Mile-na Canonero, Kent Jones, Roberto Minervini, Kitty Green, Dennis Lim și Sebastian Stan.

În fiecare an toate încasările ce le revin organizatorilor din bilete festivalului sunt donate, anul acesta ele vor merge către o asociație implicată în susținerea refugiaților din Ucraina.

Regulamentul concursului, adresa de contact și alte detalii pe: http://filmedefestival.ro/wsf/regulament-de-concurs.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.