In memoriam Freddie Mercury
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-sfert-de-veac-de-singuratate-25-de-ani-de-la-moartea-lui-freddie-mercury/

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” – Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viaţă legendarul lider al grupului Queen.

Un articol de Petre Ivan|24 noiembrie 2017

Trupa a devenit un nume important în industria muzicală în anul 1975, odată cu lansarea celui de-al patrulea album, „A Night at the Opera”, ce conţine legendara piesă „Bohemian Rhapsody”, compusă chiar de Freddie Mercury.

De altfel, Freddie Mercury – o voce senzaţională dublată de un talent de showman nemaivăzut – a compus zeci de melodii care au intrat în istoria muzicii și a susținut peste 700 de ori alături de Queen în întreaga lume.

În perioada 1990-1991 au loc ultimele înregistrări cu Queen, iar ultima sa compoziție, ”A Winter’s Tale”, evocă regiunea Montreux, unde a petrecut mult timp. Clipurile realizate pentru albumul ”Innuendo”, în special ”I’m Going Slightly Mad”, îl arată foarte trist și obosit.

Un concert nu este o interpretare live a albumului nostru. Este un eveniment teatral. – Freddie Mercury

La 20 februarie 1990, Freddie Mercury a avut ultima apariție publică la premiile British Awards. Queen a fost premiată. Cu toate că era deosebit de bolnav, el insista să înregistreze melodii și clipuri (”Headlong”, ”I’m Going Slightly Mad” și ”These Are the Days of Our Lives”, ultimul său videoclip). Știind de moartea sa iminentă, înregistrează ”The Show Must Go On”, fiind considerat un soi de testament destinat publicului său.

Mă îmbrac să şochez, dar cu bun gust. – Freddie Mercury

La 23 noiembrie 1991, Mercury anunță că are SIDA. Pneumonia de care suferea de mai multe săptămâni a fost aceea care i-a grăbit sfârșitul. Freddie a murit la 45 de ani, în ziua de 24 noiembrie 1991. Funeraliile lui au fost discrete, în concordanță cu religia familiei sale.

Statuia lui Freddie Mercury, de pe malul lacului Léman din Montreux, îl reprezintă exact cum a fost îmbrăcat la deschiderea concertului de pe Wembley din 1986.

Queen a fost prima trupă rock care a umplut stadioane în America de Sud, doborând recordul mondial de asistență la Morumbi Stadium din Sao Paulo. În 1986, turneul european Queen a culminat cu concertul de la Budapesta,  în fața a 80.000 de persoane.

Freddie Mercury a fost un adevărat maestru al prestațiilor live, fiind recunoscut și apreciat atât pentru vocea de exceptie, una dintre cele mai bune din istoria muzicii, cât și pentru atitudinea sa scenică, de multe ori șocantă sau ostentativă, dar cu siguranță de neuitat. In anul 1985, la concertul caritabil Live Aid , 72 000 de oameni au fost antrenați, au cantat și au dansat pe ritmurile trupei Queen, acest concert fiind considerat de multi specialiști drept cel mai bun concert din istorie.

Apăruta în 1975, piesa Bohemian Rhapsody avea să schimbe industria muzicală. Conform Rolling Stone, practic atunci s-a luat prima oară în calcul ideea transpunerii single-urilor în clipuri video, mai exact cu 7 ani înainte de a apărea MTV.

Foto: Freddie Mercury – facebook

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu