O expozitie a regizorului Andrei Ujică şi lucrări de artă cu temă politică, în ”Future Museum”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-show-al-regizorului-de-film-andrei-ujica-si-lucrari-de-arta-cu-tema-politica-in-future-museum/

Regizorul şi artistul Andrei Ujică, alături de artişti migranţi români Ovidiu Anton, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, participă cu instalaţii solo şi show-uri în proiectul ”Future Museum” 2017, care se deschide la Centrul Ceh, pe 18 mai

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2017

În 2017, galeria de artă contemporană Future Museum se centrează în jurul unui grup de artiști emigranți români, toți născuți în România, dar stabiliţi într-o altă țară permanent sau temporar.

Pe 18 mai 2017, prima expoziție solo în România a lui Ovidiu Anton va inaugura sezonul de primăvară al galFuture Museumeriei. Lucrările Anettei Mona Chișa & Luciei Tkáčová vor deschide sezonul de vară, la începutul lui iulie, seria acestui an încheindu-se cu o expoziție a regizorului de film Andrei Ujică.

Experiențele acestor artiști migranți sau emigranți, dobândite în diferite medii culturale, le-au oferit o înţelegere aparte, precum și o multitudine de perspective, din care să observe fenomenele politice, sociologice și culturale într-un mod diferit.

Această serie de expoziții are drept scop, de asemenea, evidențierea schimbărilor geopolitice contemporane, pe care le înfruntăm din anii 1990, schimbări la care artiștii vizuali sunt participanți activi.

În contextul artelor vizuale din București, Future Museum este o instituție de dimensiuni medii, care pune la dispoziția artiștilor o platformă unde să creeze instalații solo, în contextul specific galeriei. Unul dintre cele mai importante obiective ale programului Future Museum este să susțină mobilitatea artiștilor români.

Aș dori să subliniez faptul că scena artelor vizuale din România este foarte descentralizată și structurată într-o multitudine de domenii diverse. Încă din anii 1980, România a trecut printr-o perioadă de migrări economice și politice, în urma cărora mulți artiști români contemporani locuiesc acum în Europa. Aici, precum probabil peste tot, am fost martorii unui comportament protector, lăuntric, referitor la o perioadă în care instituțiile românești nu au dat o atenție adecvată creatorilor domiciliați în străinătate.  – František Zachoval, directorul Centrului Ceh

Foto: Future Museum – futuremuseum.ro

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.