O expozitie a regizorului Andrei Ujică şi lucrări de artă cu temă politică, în ”Future Museum”
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-show-al-regizorului-de-film-andrei-ujica-si-lucrari-de-arta-cu-tema-politica-in-future-museum/

Regizorul şi artistul Andrei Ujică, alături de artişti migranţi români Ovidiu Anton, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, participă cu instalaţii solo şi show-uri în proiectul ”Future Museum” 2017, care se deschide la Centrul Ceh, pe 18 mai

Un articol de Petre Ivan|20 aprilie 2017

În 2017, galeria de artă contemporană Future Museum se centrează în jurul unui grup de artiști emigranți români, toți născuți în România, dar stabiliţi într-o altă țară permanent sau temporar.

Pe 18 mai 2017, prima expoziție solo în România a lui Ovidiu Anton va inaugura sezonul de primăvară al galFuture Museumeriei. Lucrările Anettei Mona Chișa & Luciei Tkáčová vor deschide sezonul de vară, la începutul lui iulie, seria acestui an încheindu-se cu o expoziție a regizorului de film Andrei Ujică.

Experiențele acestor artiști migranți sau emigranți, dobândite în diferite medii culturale, le-au oferit o înţelegere aparte, precum și o multitudine de perspective, din care să observe fenomenele politice, sociologice și culturale într-un mod diferit.

Această serie de expoziții are drept scop, de asemenea, evidențierea schimbărilor geopolitice contemporane, pe care le înfruntăm din anii 1990, schimbări la care artiștii vizuali sunt participanți activi.

În contextul artelor vizuale din București, Future Museum este o instituție de dimensiuni medii, care pune la dispoziția artiștilor o platformă unde să creeze instalații solo, în contextul specific galeriei. Unul dintre cele mai importante obiective ale programului Future Museum este să susțină mobilitatea artiștilor români.

Aș dori să subliniez faptul că scena artelor vizuale din România este foarte descentralizată și structurată într-o multitudine de domenii diverse. Încă din anii 1980, România a trecut printr-o perioadă de migrări economice și politice, în urma cărora mulți artiști români contemporani locuiesc acum în Europa. Aici, precum probabil peste tot, am fost martorii unui comportament protector, lăuntric, referitor la o perioadă în care instituțiile românești nu au dat o atenție adecvată creatorilor domiciliați în străinătate.  – František Zachoval, directorul Centrului Ceh

Foto: Future Museum – futuremuseum.ro

25
/11
/18

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi ne propune expoziția „Războiul hărților”, dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri. Expoziția prezintă hărți etnografice realizate în prima parte a secolului XX, hărți care au fost utilizate atât în presă pentru promovarea poziției guvernului român privind Conferința de Pace de la Paris, cât și de către delegațiile naționale care au participat la aceasta.

25
/11
/18

Muzeul Naţional de Artă al României prin Secţia de Artă Orientală vă invită miercuri 28 noiembrie, ora 17, în sălile Kretzulescu, la deschiderea expoziţiei de artă japoneză consacrată gravurilor-stîlp cunoscute sub numele „hashira-e”, prezentate publicului în premieră: „Imagini ale lumii trecătoare, hashira-e. Gravuri-stîlp japoneze din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României”.

22
/11
/18

O gură de aer proaspăt. Îndrăzneală. Indignare trăită. Libertate. Un mesaj clar: Inchiziția să stea acasă! Așa se vede colonia artistică Baraka, grupare care, sâmbătă, se deschide din nou Timișoarei. 24 noiembrie, ora 17,00, în spatele curții Facultății de Arte, lângă Memorialul Revoluției, se oferă privitorului situații și spații noi. Eveniment recomandat persoanelor care au împlinit 18 ani.

16
/11
/18

Asociația CONIL în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Proedus și CIRCUL Metropolitan București organizează un amplu proiect cultural artistic dedicat centenarului Marii Uniri - ROMÂNIA COPIILOR, o ediție specială a CONIL Fest, Festivalul Integrării.

15
/11
/18

Garden of Unsettled Memories- expoziție personală Pavel Grosu. Galeria Sector 1  încheie seria expozițiilor personale ale artiștilor clujeni pe care i-a expus începând de la inaugurarea sa, din 2017, cu o expoziție de pictură semnată Pavel Grosu. Expoziția va fi vernisată pe 22 noiembrie, la ora 18:30 și va putea fi vizitată în perioada 23 noiembrie 2018 - 19 ianuarie 2019.

13
/11
/18

Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor şi X-Men. Toate acestea sunt personaje fantastice create de scriitorul şi editorul Stan Lee, în colaborare  cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditkode. Stan Lee s-a stins din viață luni dimineaţă, la Los Angeles, la vârsta de 95 de ani.

12
/11
/18

Regina Maria, figură centrală în eforturile de război ale României din timpul primei conflagrații mondiale, a fost prezentată publicului britanic într-o serie de intervenții ample ale istoricului și realizatoarei TV Tessa Dunlop, în cadrul unor emisiuni de mare audiență ale posturilor de televiziune și radio BBC One (BBC Breakfast), BBC Radio 4 (Woman's Hour), Channel 5 (5 News) și în varianta online a revistei History Today.

31
/10
/18

În perioada 29 octombrie - 13 noiembrie se desfășoară, în București și în alte 5 orașe din țară, proiectul „Mă vezi? 1918 într-o altă lumină”, în cadrul căruia vor fi iluminate arhitectural 10 clădiri a căror istorie este strâns legată de momentul Marii Uniri și de ultimii o sută de ani. Proiectul, cofinanțat de Ministerul Culturii și Integrării, se derulează în Capitală și în Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.

31
/10
/18

S-a încheiat unul dintre cele mai importante evenimente de arhitectură din România și din euroregiune: BETA 2018 - bienala timișoreană de arhitectură organizată de către Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Timiș, care a avut loc în perioada 28 septembrie – 28 octombrie.