Un sitcom, o poveste de la Hollywood și un meci de tenis între prieteni
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-sitcom-o-poveste-de-la-hollywood-si-un-meci-de-tenis-intre-prieteni/

În camera 203 a unui hotel din Beverly Hills, California, viaţa unor oameni, cu toate dezamăgirile şi greşelile lor, devine subiectul unei comedii pe care Neil Simon a denumit-o „California suite”. Spectacolul, regizat de Andrei Huţuleac aduce camera de hotel cu poveştile-i din California, pe scena Teatrului unteatru din Bucureşti. Aceeaşi cameră a călătorit şi la Buzău, oferind aceleaşi poveşti şi publicului buzoian.

Un articol de Diana Parpalea|13 iunie 2022

Săptămâna aceasta la Buzău se aude în tot orașul că „Buzău Iubește Teatru”. Iar festivalul cu același nume, dedicat buzoienilor continuă să fie un bun prileji de a aduna oamenii într-un loc, fie că sunt din Buzău sau nu. Tema festivalului este iubirea, iar spectacolele selectate conțin și ele povești diverse despre aceasta, în toate formele sale.

Vacanțele și călătoriile într-un alt oraș ar trebui să fie despre amintiri și experiențe de care să-ți aduci aminte. Iar de cele mai multe ori, acestea ar trebui să fie cât mai plăcute și memorabile. Poveștile cuplurilor din camera 203 vor fi cu siguranță memorabile, dar nu și plăcute. Și totuși ce are o cameră de hotel de-i poate face pe oameni să fie mai real decât acasă? Se poate ca un loc străin să-i separe mai rău decât să-i apropie sau invers?

Prima poveste este despre un cuplu din Philadelphia, care călătorește până în California pentru Mitzvahul fratelui lui Marvin (Dan Rădulescu). Cei doi călătoresc separat, iar primul care ajunge la hotel este Marvin, care cu o seară în urmă, primește de la fratele său un cadou neașteptat, dar bine primit. După câteva mai multe sticle de alcool băute, a doua zi se trezește cu o prostituată în pat (Nicoleta Hâncu). Venirea soției sale, Millie (Corina Moise), a doua zi de dimineață, dă startul unei curse de-a șoarecele și pisica, în care pisica încearcă să ascundă șoarecele sub cearșaf. Ca un început de sitcom american, asistăm la două episoade despre o familie aparent bine închegată, apoi la decăderea ei și apoi la… puterea ei?

 

 

Al doilea cuplu cazat în camera 203, tot în California, a venit cu speranțe și așteptări la Gala de decernare a Premiilor Oscar. O actriță resemnată (Nicoleta Hâncu) și un fost actor, actual anticar (Sorin Miron) dispută într-o cameră de hotel despre dezamăgirile profesionale și personale. Relația dintre cei doi este o continuă piesă de teatru ori un scenariu de la Hollywood care nu va vedea niciodată scena ori ecranul. O poveste în doi, despre doi necunoscuți, neasumați și triști, confortabili împreună. O relație refugiu, într-o cameră de hotel ca oriunde altundeva. O comedie neagră, în care actorul râde, iar spectatorul plânge.

Un apoteotic final care aduce ropote de râs este dat de cele două cupluri care se întorc de la un meci de tenis cu un picior luxat ori rupt, și multe frustrări adunate în trei săptămâni. Cei patru actori menționați mai sus se întorc pe scenă sub următoarea formă: Dan Rădulescu & Corina Moise – cuplul care experimentează exoticul și orientalul din America; Sorin Miron & Nicoleta Hăncu – cuplul pretențios și orgolios care folosește parfum „after-tennis”. Toate neajunsurile și nemulțumirile acestei vacanțe mută meciul de tenis de pe teren, în camera de hotel. Peste fileul zboară palete, mingi de tenis, cioburi, capetele sparte, dinți avariați și multe atelele. O vacanță la fel de reușită ca orice vacanță din camera 203, din Hotelul Beverly Hills, din Los Angeles, California.

Sejurul turiștilor din „California suite” nu a fost prea reușit, dar spectacolul nu este în aceeași categorie. Nici nu avea cum să fie altfel cu o asemenea distribuție, cu actori care lucrează împreună de ani de zile, iar ghidați de Andrei Huțuleac, au creat încă un spectacol de văzut, bifat, și poate de reîntors cândva cu alți prieteni. Pentru cine a văzut spectacolul la Buzău, în cadrul Festivalului „BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU” ne bucurăm, iar pentru cei care l-au ratat, nu le rămâne decât să ia trenul până la București și să-l vadă.

 

California suite

Teatrul UNTEATRU, București

 

Autor: Neil Simon

Traducere: Tudor Lucanu

Regizor: Andrei Huțuleac

Costume: Ariana Presan

Light design: Alexandru Medveghi / Dragoș Mărgineanu

 

Distribuție:

Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron

Fotografii: Dragoș Borcănea

 

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.