Un sound și vibe unicat în capitala culturală a jazzului
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-sound-si-vibe-unicat-in-capitala-culturala-a-jazzului/

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestraţie cât şi de compoziţie, pe lângă artiştii consacraţi ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA şi Viţa de Vie au adus un sound inovator dincolo de graniţa convenţională dintre jazz şi rock.

Un articol de Alexandru Filimon|25 august 2020

Prologul acestui eveniment a fost inițiat de pianistul de jazz Sorin Zlat care a oferit publicului o inegalabilă experiență muzicală cu proiectul Groove Garden. 

Acest vibe a fost continuat și augmentat în profunzime de Daniel Rocca, și FiRMA, care a oferit un showjazz de mare clasă, demonstrând astfel calitățile artistice ale unei formații care și-a consacrat un nume în muzica de peste 20 de ani. 

Firma a fost la propriu un poem pe note în ritm de jazz cu un sound impecabil plin de savoare, oferind celei de-a doua zi de festival un motiv în plus de a sărbători viața prin muzică.”Rămâi mereu în sufletul meu” s-a auzit pe scena din Sibiu alături de mii de participanți, atât din piață cât și online.  

Contopirea celor două granițe dintre jazz și rock a fost atinsă și în ultima zi de festival când Vița de Vie au transformat ”Basul și cu toba mare” în jazz. Cu o mare acuratețe orchestrațională, Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie a condus publicul spre o experiență transparentă și plină de frumusețe a cunoașterii muzicii. ”Asta înseamnă muzică”, a precizat solistul dublând spiritul și deviza Sibiu Jazz Festival.

Publicul din online și din offline a simțit deopotrivă emoția întâlnirii cu muzica din Sibiu Jazz Festival și dedicația unei întregi echipe care a făcut din muzică un jazzlifestyle. 

”Emoția a fost dictonul acestei ediții. Am trecut cu toții printr-o gamă variată de emoții de la cele pământești legate de actuala pandemie la cele repertoriale și manageriale, însă emoția care a dominat Sibiu Jazz Festival a fost muzica. Aceasta este rațiunea noastră și acel modus vivendi care asigură unicitatea festivalului și conservarea valorii sale în timp”, a explicat Simona Maxim, managerului festivalului de jazz de la Sibiu.

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz și, totodată, un simbol pentru cei care caută elevația prin muzică în locurile comune ale sufletului ce așteaptă să vibreze pe note.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.