Un sound și vibe unicat în capitala culturală a jazzului
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-sound-si-vibe-unicat-in-capitala-culturala-a-jazzului/

Timp de trei zile Sibiul s-a transformat în capitala jazzului. Atât la nivel de orchestraţie cât şi de compoziţie, pe lângă artiştii consacraţi ai scenei jazz din România, Sorin Zlat, FiRMA şi Viţa de Vie au adus un sound inovator dincolo de graniţa convenţională dintre jazz şi rock.

Un articol de Alexandru Filimon|25 august 2020

Prologul acestui eveniment a fost inițiat de pianistul de jazz Sorin Zlat care a oferit publicului o inegalabilă experiență muzicală cu proiectul Groove Garden. 

Acest vibe a fost continuat și augmentat în profunzime de Daniel Rocca, și FiRMA, care a oferit un showjazz de mare clasă, demonstrând astfel calitățile artistice ale unei formații care și-a consacrat un nume în muzica de peste 20 de ani. 

Firma a fost la propriu un poem pe note în ritm de jazz cu un sound impecabil plin de savoare, oferind celei de-a doua zi de festival un motiv în plus de a sărbători viața prin muzică.”Rămâi mereu în sufletul meu” s-a auzit pe scena din Sibiu alături de mii de participanți, atât din piață cât și online.  

Contopirea celor două granițe dintre jazz și rock a fost atinsă și în ultima zi de festival când Vița de Vie au transformat ”Basul și cu toba mare” în jazz. Cu o mare acuratețe orchestrațională, Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie a condus publicul spre o experiență transparentă și plină de frumusețe a cunoașterii muzicii. ”Asta înseamnă muzică”, a precizat solistul dublând spiritul și deviza Sibiu Jazz Festival.

Publicul din online și din offline a simțit deopotrivă emoția întâlnirii cu muzica din Sibiu Jazz Festival și dedicația unei întregi echipe care a făcut din muzică un jazzlifestyle. 

”Emoția a fost dictonul acestei ediții. Am trecut cu toții printr-o gamă variată de emoții de la cele pământești legate de actuala pandemie la cele repertoriale și manageriale, însă emoția care a dominat Sibiu Jazz Festival a fost muzica. Aceasta este rațiunea noastră și acel modus vivendi care asigură unicitatea festivalului și conservarea valorii sale în timp”, a explicat Simona Maxim, managerului festivalului de jazz de la Sibiu.

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz și, totodată, un simbol pentru cei care caută elevația prin muzică în locurile comune ale sufletului ce așteaptă să vibreze pe note.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.