Un spațiu mitic care merită o viață nouă: Băile Culturale Herculane
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-spa%c8%9biu-mitic-care-merit%c4%83-o-via%c8%9b%c4%83-nou%c4%83-b%c4%83ile-culturale-herculane/

Vara asta, între 27 august — 2 septembrie, redăm viaţa culturală Băilor Herculane, băgăm în priză artistică o localitate istorică şi facem asta “with a splash”.

Un articol de Petre Ivan|10 august 2018

“Băile Culturale Herculane” este un proiect care adună o serie de invitați megafaini din arhitectură, street art, design, arte vizuale, muzică și film, alături de care vom reactiva un spațiu mitic pe care dorim să-l ridicăm până la includerea sa în Patrimoniul Mondial UNESCO, așa cum merită să fie recunoscut.

Ce avem de oferit?

– Picturi murale create de Ion Barbu, IRLO, Obie Platon, Kero & Ocu
– Ateliere cu artiști vizuali și arhitecți: Dan Perjovschi, Oana Bogdan, Anca Majaru, Ovidiu Hrin
– Jam session cu A-C Leonte, Albert Tajti, Dan Mitrofan, Tavi Scurtu
– Proiecții de film în aer liber cu Cinemobilul
– Tururi ghidate, băi termale, seri cu păstrăvi și prietenie

Iar după toate astea ce rămâne?

– Punem un picior în pragul degradării culturale și sociale
– Atragem atenția asupra situației dezolante a patrimoniului milenar din Băile Herculane
– Reactivăm spații publice în așteptare cu picturi murale și intervenții care vor repune Băile Herculane pe hărțile culturale de azi
– Hrănim un optimism civic vital pentru a produce o schimbare atât de necesară într-un sit istoric și într-un spațiu mitic precum Băile Herculane, care se află aici de pe vremea când se scălda Împăratul Traian în ele (ba unii zic că și Hercule însuși)

De ce? Fiindcă merită să revitalizăm comorile uitate ale României
Cum? Prin intervenții artistice elegante și atente față de comunitatea locală
Ce? Un eveniment cultural de o săptămână plin de energie, culoare și… băi
Când? 27 august – 2 septembrie
Unde? Băile Herculane (județul Caraș-Severin)
Cine? Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică (ACIA), Asociația Locus, Asociația Launloc, Cinemobilul, Primăria Băile Herculane; proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.