Un spectacol de referință la Timișoara: GYPSIES
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-spectacol-de-referinta-la-timisoara-gypsies/

Teatrul Naţional din Timişoara vă invită în zilele de 11, 12 şi 13 iunie, de la ora 19:00, la Sala 2, la spectacolul GYPSIES. După ce a avut numeroase reprezentaţii în Germania, la Deutsches Theater Berlin şi la Staatstheater Braunschweig, spectacolul va avea trei reprezentaţii în România, la Teatrul Naţional din Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|12 iunie 2017

GYPSIES este rezultatul unui proiect de teatru internațional realizat de compania germană de teatru werkgruppe2 în coproducție cu Teatrul Naţional din Timişoara, Staatstheater Braunschweig, şi CDN – Théâtre de la Manufacture din Nancy.

Proiectul Gypsies. Roma and Sinti in Europe și-a propus să abordeze prin intermediul teatrului o serie de întrebări pe care le ridică societatea europeană a zilei de astăzi: „Cum se descriu rromii pe ei înșiși? Cum văd societatea care reprezintă majoritatea în țările în care trăiesc? Care ar fi, în opinia lor, cheia pentru a conviețui în armonie? Cum văd ei Europa viitorului?”. Ridicând mai degrabă noi întrebări decât grăbindu-se să formuleze răspunsuri, proiectul și-a propus să redefinească nuanțele relației dintre majoritate și minoritatea romă.

Julia Roesler, regizorul spectacolului Gypsies, și-a fondat cercetarea sociologică, și, mai cu seamă, demersul artistic pe o etapă de cercetare constând în interviuri realizate în toamna anului 2016 în România, Franța și Germania. ”Werkgruppe 2 a călătorit în trei țări împreună cu asociația „romatrial” și actorii implicați, împreună au cunoscut mulți oameni diferiți și le-au aflat și documentat poveștile de viață. Pe parcursul documentării au ieșit la iveală aspectele pe care le-am considerat cele mai importante în fiecare țară: problema accesului la educație în România, situația locativă în Franța și dreptul de ședere în Germania”, explică dramaturgul Silke Merzhäuser, care, alături de regizoarea Julia Roesler, formează compania de teatru werkgruppe 2.

Din echipa artistică a proiectului mai fac parte actorii Flavius Retea (Teatrul Național din Timișoara), Simon Bourgade, Gina Călinoiu, Ursula Hobmair, muzicienii Dejan Jovanović (acordeon) și Dejan Jovanović (vioară) și scenografa Charlotte Pistorius. Cercetarea și realizarea imaginilor video au fost coordonate de asistenții sociali Veronika Patočková și Hamze Bytyci. După Timișoara, următoarea destinație a spectacolului Gypsies este orașul francez Nancy, unde sunt programate reprezentații în toamna acestui an.

07
/11
/13

The Bed is Broken, premiat la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop 2012, a fost ales în selecţia oficială a uneia dintre cele mai importante competiții din lume: Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA).

07
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Film cu pretenţii, „O vară foarte instabilă“, noul lungmetraj al Ancăi Damian, este – prin formă şi conţinut - atipic în peisajul cinematografic românesc. Asta nu îl face un film redutabil, ci mai degrabă o experienţă insolită, incapabilă să depăşească însă unele convenţii.

07
/11
/13

Adele: Capitolele 1 și 2 (La Vie d'Adèle: titlul original, Blue Is The Warmest Color, titlul în limba engleză), câştigătorul Palme d’Or 2013, a stârnit o serie de controverse încă de la terminarea filmărilor, având în vedere subiectul, relaţia dintre două adolescente.

06
/11
/13

CRONICĂ DE TEATRU „Deseori neobservat” ne vorbeşte despre desfigurarea fiinţei sub apăsarea uneia dintre cele mai mari nedreptăţi din istoria umanităţii. Tragedia este pusă în scenă atent şi mascată cu tandreţe de o meditaţie asupra vieţii.