Un tablou de Pablo Picasso, vândut la licitatie cu 41,5 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-tablou-de-pablo-picasso-vandut-la-licitatie-cu-415-milioane-de-dolari/

Tabloul „Nature morte aux tulipes”, de Pablo Picasso, a fost vândut cu 41,5 milioane de dolari, joi seară, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la New York.   Realizat în 1932, în perioada de maturitate a artistului, tabloul, care o prezintă pe tânăra amantă şi muză a lui Picasso Marie-Thérèse Walter, a fost starul […]

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2012

Tabloul „Nature morte aux tulipes”, de Pablo Picasso, a fost vândut cu 41,5 milioane de dolari, joi seară, la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la New York.

 

Realizat în 1932, în perioada de maturitate a artistului, tabloul, care o prezintă pe tânăra amantă şi muză a lui Picasso Marie-Thérèse Walter, a fost starul licitaţiei de artă impresionistă şi modernă organizată de casa Sotheby’s. Opera era estimată la un preţ cuprins între 35 milioane de dolari şi 50 milioane de dolari, informează lefigaro.fr.

Pentru celelalte lucrări, casa Sotheby’s nu a obţinut însă succesul scontat: 30% dintre operele scoase la licitaţie nu şi-au găsit cumpărători, iar suma totală obţinută – 163 de milioane de dolari – nu a egalat estimările iniţiale ale specialiştilor, cuprinse între 169 milioane de dolari şi 245 milioane de dolari.

O altă pânză a maestrului spaniol, „Femme à la fenêtre”, ce o prezintă tot pe Marie-Thérèse Walter, a fost adjudecată cu 17,2 milioane de dolari. Tabloul bucolic „Champs de blé”, de Claude Monet, a fost cumpărat pentru 12,1 milioane de dolari. O pictură a compatriotului său Paul Cézanne, „Femme nue debout”, a fost achiziţionată cu 5,3 milioane de dolari.

Printre operele rămase nevândute figurează două picturi de Picasso – „Plant de tomate” (estimată între 10 milioane de dolari şi 15 milioane de dolari) şi „Femme à la robe verte” (estimată între 6 milioane de dolari şi 8 milioane de dolari) -, dar şi o pânză de Cézanne – „La femme à l’hermine”.

Miercuri, casa rivală Christie’s a vândut, tot la New York, un tablou cu nuferi de Monet pentru 43,8 milioane de dolari, o pânză de Vasili Kadinsky pentru preţul record de 23 milioane de dolari, dar şi sculptura „Une Muse” („O muză”) de Constantin Brâncuşi, care a fost achiziţionată cu 12,4 milioane de dolari.

Săptămâna viitoare, atât casa Sotheby’s, cât şi casa Christie’s vor organiza licitaţii de artă contemporană.

 

 

Sursa: Mediafax

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.