Un teleplay cu impact – „Aerisirea”, regia Silviu Jicman
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-teleplay-cu-impact-aerisirea-regia-silviu-jicman/

Casa de producţie TVR propune să încheie anul cu un film special – „Aerisirea”, regizat de Silviu Jicman, după un text de Iosif Naghiu, cu Mircea Diaconu, Dan Condurache, Șerban Ionescu, Petrică Nicolae, a cărui acţiune este plasată în 13 iunie 1990. Va fi difuzat azi, 28 decembrie, ora 20 :10, la TVR 2.

Un articol de Liliana Matei|28 Decembrie 2015

În contextul politic actual, în care se reevaluează evenimentele anului 90, şi, mai ales, se judecă Mineriadă din iunie care a pus capăt demonstraţiei din Piaţa Universităţii, este, poate, cu atât mai important ne reamintim, prin ochii regizorului, atmosfera care a dat naştere acestui film.

Silviu Jicman: În „Aerisirea” este vorba despre un scriitor care, lipsit de inspiraţie, când se schimba un regim, în 90, se ducea să aerisească apartamentele prietenilor care stăteau non-stop în Piaţă Universităţii, care petreceau acolo 24 de ore din 24 la demonstraţiile anti-comuniste. Personajul, scriitorul /interpretat de Mircea Diaconu/, aerisea, avea grijă de animale, metaforă a faptului că scriitorul, perceput ca un om care prin opera lui ar putea să desfacă mințile celor din jur, dar care, de fapt, își dă seama că poate lucra și altfel în sprijinul lor, decât participând la nesfârşitele demonstraţii.

L-am convins pe Iosif Naghiu, cu care am avut o colaborare strânsă, făcusem deja „Celula poetului dispărut” şi „Spitalul special”, fiecare cu teme luate din primii ani de după 89, ca „Aerisirea” să o terminăm odată cu Mineriada. Pentru că, de fapt, textul iniţial continuă până când un puşti de nouă ani creşte în piaţă, românii nefinalizând demonstraţia niciodată. Dar dacă aş fi mers pe ideea asta, ar fi devenit un film SF.

Am păstrat dialogul şi personajele, ba chiar am mărit numărul lor, precum şi coloana narativă – acelaşi restaurant, în care scriitorul se întâlneşte cu regizorul întors din străinătate/ Dan Condurache/ pentru a descoperi romanele, piesele, literatură de sertar. Peste ei vin minerii, regizorul se refugiază în WC. Dar scriitorul se confruntă cu doi „oratci” (Şerban Ionescu şi Petrică Nicolae ) care îl roagă „frumos” să nu mai „aerisească” minţile oamenilor.”

Teleplay-ul porneşte de la tipologia contemporanilor din anii 90 şi foloseşte imagini de arhivă chiar din Piaţă. Iar venirea, drumul minerilor, este ca o bombă cu ceas „ca şi cum am fi într-un avion unde există o bombă care poate exploda oricând”. Regizorul a introdus şi un personaj suplimentar, un operator care filmează clandestin Piaţa şi care se refugiază în restaurant după ce a filmat în curtea interioară cum erau pregătite declaraţii „false”.

Teleplay-ul „Aerisirea” este propus în cadrul ciclului UNITER 25 deoarece a câștigat premiul UNITER în 1997, ciclu din care au făcut parte și „…Escu”, de Tudor Mușatescu, „Unde-i revolverul?!” de Gábor Görgey sau „Totul e un joc” de Paul Ioachim – difuzate în această toamnă.

Aerisirea

De Iosif Naghiu

In distribuție: Mircea Diaconu, Dan Condurache, Șerban Ionescu, Petre Nicolae, Ion Chelaru, Adrian Titieni, Viorel Comănici, Alexandru Bindea, Ion Haiduc, Alexandra Ioachim, Daniela Minoiu, Anca Alvirescu, Lucia Maier, Gheorghe Ifrim, Dan Tudor, Dana Tapalagă și copilul Matei Teodorescu.

Scenografia décor: Ion Olaru

Imaginea: Cătălin Gabor

Scenografie costume: Elena Timonu

Redactor: Doina Teodoru

Adaptarea si Regia Artistica: Silviu Jicman

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni. Producător coordonator: DEMETER András István. 

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

Page 1 of 76512345...102030...Last »